lördag 5 juli 2014

Dagens citat: Eva Franchell


"Även nästa valrörelse måste mötas av oberoende och kritiskt granskande journalister."

Aftonbladet ledarskribent bjuder på ofrivillig självironi i ett inlägg där hon oroas av regimmediernas nedskärningar. Bilden hon målar upp ger den vakne medborgaren lite hopp:

"Medierna är i kris. Hela nyhetsredaktioner försvinner. Jämfört med förra valet har andelen lokala nyhetsartiklar om politik minskat med en femtedel, visar en undersökning från SvD/Retriever. Sparpaketen avlöser varandra och för varje månad som går blir antalet journalister färre.
TV4 har släckt ner sina lokala nyhetssändningar. Var tredje anställd får gå när Helsingborgs Dagblad slås ihop med Sydsvenskan. Stampen omstruktureras,
lokaltidningarna i Stockholm säljs, 40 journalister får lämna Göteborgs-Posten.
Tidningen Metro lägger ner sin egen nyhetsbevakning och köper färdiga texter från TT. Storstadstidningarna slimmar och bemanningsanställer på timmar. Det handlar om en bransch i kris, men vi journalister skriver så ogärna om oss själva.
På ett år har Journalistförbundet tappat 383 journalister och medlemsantalet ligger nu på under 17 000.  Snart är papperstidningarna borta, läsarna finns på nätet och där har tidnings­ägarna mycket svårare att få ihop affären. Inte ens tv drar tittare som förr. Den unga generationen kollar hellre på nätet och SVT förlorar sina licenspengar."

Man skulle kunna lägga ner Aftonbladet, Expressen och TV4 imorgon utan att demokratin skulle försämras det minsta. Tvärtom. Svenska journalister är inte "kritiskt granskande" och att de skulle vara oberoende är ju direkt skrattretande. De är en synnerligen partisk, enhetlig och ideologiskt driven aktör, som i och med Thomas Mattssons senaste tilltag till och med börjat intressera sig för att fysiskt förfölja oliktänkande. Varför skulle människor betala för att läsa exakt samma lögner, dag efter dag, med samma formuleringar?

Ovan nämnda aktörers försvinnande skulle vara välgörande för demokratin, då det skulle öppna upp för ett mer mångfacetterat medielandskap, där alternativa medier konkurrerar på samma villkor som de politiskt korrekta. Några meningar från Eva Franchells inlägg är mer talande än vad hon själv förstår:

"Hur ska nästa generation ens förstå vad de kan rösta på?"

"Sverige behöver återupprätta mediepolitiken."

"Public service måste få en säker finansiering och tidningarna ett nytt och modernt presstödssystem." 

Aftonbladet


6 kommentarer:

 1. Den här Franchell vet uppenbarligen varken vad demokrati eller yttrandefrihet är.
  Jag undrar om de politiska kommissarierna i USSR såg sig som demokratiska också? På riktigt alltså?

  SvaraRadera
 2. PROPAGANDA UTAN PUBLIK ÄR MENINGSLÖS
  Medias förutsättningar förändras radikalt. Pressen avskedar i allt snabbare takt. Allt fler blir medvetna om medias lögner och mörkanden. Massarbetslöshet och massinvandring utan språkkrav gör också att allt fler väljer bort dagstidningar, p.g.a. dålig ekonomi och i det senare fallet dålig läsförståelse. När det gäller teve så riktas inte förorternas paraboler mot SVT. Det kan t.ex. visa något arabiskt program här och där, men kan aldrig konkurrera med arabiska kanaler. I en situation där det talas långt över 150 språk i Sverige minskar propagandans genomslag då det finns ett stort alternativt utbud så kommer mediekonsumtionen att bli etnifierad. SVT:s nisch är etniskt vita svenskar, d.v.s. samma grupp som samma SVT utmålar som rasistiska, främlingsfientliga islamofober och onda vita heterosexuella män i den mån etniska svenskar överhuvudtaget existerar! Den mångkulturella språkliga, kulturella och värdegrundsmässiga heterogeniteten blir medias välförtjänta död.

  KÖP EN TULPAN ANNARS FÅR DU EN SNYTING!
  Nätet erbjuder nu teve-klipp från stora delar av världen och ungdomarna är väl de som snabbast anammar nya media. Detta tillsammans med fildelningssajter gör att svensk teve helt enkelt är chanslös när det gäller de unga och invandrarna. Ett annat sätt att bli av med publik var väl försöket att tvinga dem att betala mottagaravgift för smarta telefoner och datorer trots att de inte tittar på SVT. Det hade varit hur enkelt som helst för SVT att göra SVT Play till en betalkanal fri för licensbetalarna.

  Svenska journalister verkar tro att deras favoriter har paraboler på balkongen för att få in SVT. Hur många svenskar läser kulturbilagor? Hur många tidningsköpare läser kvällstidningarnas ledare? Och hur många nytillkommna lågutbildade/analfabeter kan tänkas komma att köpa svenska tidningar. När tittarna och läsarna försvinner så försvinner också medias makt.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, etniska svenskar är svenska MSM-mediers enda publik och läsare och dom gör de allt för att jaga bort!

   Ina Höst

   Radera
 3. Alexander Bard har många rätt i detta inlägg från Almedalen.
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/mediesnackis-almedalen-fredag

  /M

  SvaraRadera
 4. hahaha..."oberoende och kritiskt granskande journalister"? Är människan galen? Sverige har knappt några riktiga journalister.

  SvaraRadera
 5. Tidningarna hade det helt bakvänt, egentligen. De tog sig för att självcentralisera och uteslöt därmed alla läsare utanför centralorten, för att spara pengar på slopade lokalredaktioner. Istället skulle de återupplivat gamla lokaltidningar och slopat "mellanleden", dvs. regionaltidningarna. Sen kunde man centraliserat det övriga, som tryck och distribution.
  Men det ska sägas, distribution kostar skjortan. Och tryck, även editionerat sådant, är inte så billigt heller – och här menas i princip helt separata tryck (jobbade i branschen med distribution och tryck på 90-00-talet).

  Det hade de chansen att göra. Men nu är det spilld mjölk, pga. – ja, inte bara internet. Dessutom helt säkert för detta:

  Även överlevande icke-riks-media har höjt sig till de yttersta gränserna av atmosfären, för att andas den tunna ozonluft de då delar med all riksmedia, för att pliktskyldigast kunna göra enstaka dykningar närmare folkhavsdjupen. Naturligtvis med snorkel, och hållen anda. Vad som rappoteras är unika och *mycket* underliga former av liv. Nöjsamt vackra, intressant fula eller kittlande aggresiva. Men utan bäring på verkligheten. Den där uppe.

  SvaraRadera