lördag 5 juli 2014

Holländsk tradition fördöms återigen

Några veckor före själva julafton, firas i Nederländerna Sinterklaas, framför allt en begivenhet för barnen, då Sinterklaas själv och hans medhjälpare Zwarte Piet delar ut presenter. Redan i mitten av november gör dessa ett officiellt intåg i städerna, vilket vi ser på bilden ovan.

Medhjälparen Zwarte Piet introducerades på 1800-talet, men har i modern tid naturligtvis kommit att kritiseras för rasism. Som vanligt verkar det mest upprörande vara att det är en vit person som bär svart smink. De flesta nederländare tycker att debatten är trams och har helt enkelt fortsatt med traditionen. Visst, man kan se framställningen som en stereotyp nidbild av en svart person, men traditionen går som sagt tillbaka till 1800-talet då man knappast hade särskilt många svarta personer att tillgå. Det finns en mängd olika förklaringar och teorier till varför Sinterklaas' medhjälpare är just svart, men enligt historikern Frits Booy är inte en enda av dessa teorier av diskriminerande natur. När jag själv bodde i landet för ett antal år sedan kan jag inte påminna mig att jag någonsin hörde några protester från svarta, eller andra, nederländare. De enda reaktionerna jag någon gång hörde kom föga förvånande från amerikaner.De senaste åren verkar saker ha förändrats. Bilden ovan visar protester mot firandet och en domstol i Amsterdam fastslog häromdagen att Zwarte Piet är sårande för svarta amsterdammare och lägger för mycket betoning på det historiska slaveriet. Man menar vidare att många svarta amsterdammare härigenom känner sig diskriminerade och att det är ett intrång i dessa personers privatliv.

Verene Shepherd har låtit påskina att hon har
talat för hela FN, men har i själva verket snarare
haft en rådgivande roll.

Nåväl, ovanstående rader var en inledning till ett inlägg som egentligen skulle handla om den märkliga kvinnan Verene Shepherd och hennes attacker mot Nederländernas Sinterklaas-firande. Shepherd är en jamaicansk socialhistoriker, som ingår i FNs Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights och, som ordförande för Working Group of Experts on People of African Descent, har engagerat sig i dödskjutningen av den svarte tonåringen Trayvon Martin i USA och nu alltså Zwarte Piet i Nederländerna.

Man kan tycka att inte heller Jamaica är ett fulländat samhälle, med laglöshet och gängkriminalitet, där enormt många svarta människor mördas, men då även förövarna är svarta, är det som vanligt ointressant. Dessutom är rasismen oändligt mycket större i Karibien än vad den är i Västeuropa.

Verene Schepherd har nu varit på besök i Nederländerna, där hon i folkmun blivit känd som "zeurpiet", en lite fyndig ordlek som kan översättas med "gnällspik". Låt oss titta på ett inslag:3 kommentarer:

  1. Gnällspik var ju en fyndig ordlek. Låt mig fortsätta leken. Namnet Verene stammar från "sant" och Shepherd som suger sin livsnäring ur rasismindustrin är sannerligen ett "svart får", om uttrycket tillåts. /J_B

    SvaraRadera
  2. Det är lite ironiskt eftersom Piet faktiskt är svart av att klättra i skorstenar - och inte för att han härstammar från Afrika. Att det är en vit person som bär svart smink är därför helt självklart. Snarare vore det väl rasistiskt om Piet spelades av en svart man?

    SvaraRadera
  3. Vilket trevligt samhällsklimat vi kommer att få när det inte finns en enda Svarte Petter, svart lucia, Kina Puffs-kines på godispåsar, inte en enda neger eller asiat som seriefigur eller avbildad på annat sätt och ord som "black" (som i Black Nogger) och "neger" (som i negerbollar, negro sprirituals och Nigeria) förbjuds i varenda EU-stat... Vilket härlig atmosfär det kommer att bli när kulturutbudet i hela Europa ser ut som om svarta inte existerade över huvud taget och Afrika inte finns. Trevligt att se att antirasisterna kämpar så hårt för att skapa en sådan tolerant och öppen stämning.

    SvaraRadera