tisdag 22 juli 2014

Hycklarna låtsas hedra Utöyas offer


"Hedra offren på Utöya genom att fortsätta kampen mot både de som vill sprida islamofobin och de som vill normalisera den."
Twitter



Idag är det på dagen tre år sedan Anders Behring Breivik genomförde sina attentat i Oslo på Utöya. Tidningar och sociala medier fylls idag följaktligen av människor som vill, inte hedra offren, utan använda tragedin till att varna för "islamofobi" och invandringskritiska partier.

Jag har inte den minsta sympati för Breiviks dåd och känner inte någon annan som har det heller. När däremot personer som Omar Mustafa, som kan tänka sig terror i alla möjliga andra sammanhang, försöker använda dagen för att spela "islamofobi"-kortet, blir det både osmakligt och ett enormt hyckleri. En islamist tycker inte att 80 människoliv hit eller dit spelar någon större roll, men kan det användas för att främja islams frammarsch går det ju bra att plocka fram krokodiltårarna.

Vänsterdhimmis skulle här invända att även människor som inte stöder terrordådet, bidrar till att "underblåsa islamofobiska stämningar", som skapar grogrund för liknande attentat. Det är dock ett svagt argument av flera skäl. Vi kan inte låta islam flytta fram sina positioner år efter år, utan att protestera, bara för att även Breivik gjorde det för ett antal år sedan, särskilt som det är precis vad personerna som idag låtsas hedra offren vill. Breivik var också en närmast unik gärningsman. Det fanns ingen kyrka eller politiskt parti där han kunde finna stöd för sin planerade aktion, medan en islamistisk terrorist kan finna hur mycket stöd som helst över hela världen. Vi är många som menar att det pågår en islamisering av Europa, och att bland annat socialdemokrater driver på den, men ingen anser att socialdemokratiska ungdomar är några legitima mål.



En person som Mustafa Omar, däremot, vet förstås att svensken har allt att frukta från islam och skrattar troligen gott åt vänstermänniskornas naivitet.

Omar Mustafa är dock inte ensam. Den iranske vänsterpartisten Ali Esbati fick igår oblygt använda tragedin politiskt på DN. Då han har vistats i Norge, är det Fremskrittspartiet som ska attackeras:

"Vreden mot Fremskrittspartiet (Frp) och alla andra som från upphöjda positioner bidragit till att pumpa upp ångesten inför muslimerna. För det var så stämningen blev direkt efter den 22 juli: Nu skulle vi hålla ihop. Gott det, men runt vad? Först var det för tidigt att ta strid om det. Sedan plötsligt för sent. Att peka på Frp:s antimuslimska retorik blev mycket snabbt, bara dagar efter dådet, etablerat som något fult, splittrande, orimligt, ja, kränkande."


Se även tweet.

Ali Esbati är glad över att komma till Sverige, där åsiktsklimatet är lite mer gynnsamt:

"Det är därför det känns skönt att komma hem – trots en kärlek till Norge som jag alltid kommer att bära med mig. Mycket är visserligen illa i den svenska debatten också. 

"Här är striden mer synlig. Och här är vi starkare, har fler allierade, vi som drabbas i hjärtat varje gång någon pratar om lata och farliga muslimer, vi som inte accepterar att enbart bli talade om i vårt eget land. Här tar vi plats i debatten på ett annat sätt. Här är det rum for ilskan. Tre år senare inser jag att jag behövde det rummet för att få andas lättare. Jag hoppas att det kan kämpas fram också i Norge."

Efter gårdagens "Sommar" i P1, där iranskan Athena Farrokhad i en och en halv timme kunde mala om Sveriges och svenskars uselhet, hur hon inte ville betala för "vita", samt oändliga krav på öppna gränser och hur man bör gömma avvisade flyktingar, tillsammans med en mängd våldsromantik, kan man verkligen säga att dessa individer "tar plats på ett annat sätt" och att Esbati borde kunna "andas lättare".

Hans citat från Leonard Cohen har dock en viss poäng:

”There is a war going on, between the ones who say there is a war, and those who say there isn’t”.

Expos Alex Bengtsson utnyttjar förstås dagens datum på exakt samma sätt:


"Ifrån Norge vittnar antirasister och människor som tillhör minoritetsgrupperna om en allt mer hårdför retorik och politik. Antimuslimska, antiromska och flyktingfientliga tongångar är inte bara ett enerverande bakgrundsbrus som möjliggör radikaliseringsprocesser som den hos Breivik – de är regeringspolitik." 

Alltid pålitiliga och uppmärksamhetstörstande bimbon Malena Ernman är givetvis framme:

"Idag minns vi med stor sorg #utoeya Och med stor sorg ser vi hur islamofobiska Frp med stor framgång påverkar den politiska agendan i Norge."
Twitter

Frilansjournalisten Stefan Bergmark håller inte igen:


"Idag är treårsdagen av #Utøya: Leve det mångkulturella samhället! Krossa fascismen!" 
Twitter


Den eviga islamkramaren, Veronica Palm (s), är aldrig rädd för att vara patetisk:

Den uppdiktade händelsen i Farsta
fick Veronica Palm att i rekordfart
betyga sin lojalitet till islam. 

"Måltavlorna valde gärningsmannen ut för att de inte delade hans rasistiska och fascistiska världsbild. De var landsförrädare i hans ögon bara för att de arbetade för allas lika rätt och värde, och bara för att de såg människor från olika kulturer som något bra och positivt. Som något som gör samhället starkare och varmare."

Innan karriäristen Veronica Palm
kände att det var nödvändigt att
släppa Omar Mustafa.



Samtidigt som hon ondgör sig över "islamofobi", förfäras hon i samma mening av antisemitism i Malmö, som de flesta vid det här laget vet just är en av islamiseringens följder.

Breivik genomförde alltså inte sitt attentat i Sverige, men här lyfts det ständigt fram som ett politiskt vapen mot all kritik mot invandringspolitiken och islamiseringen. Något som dock inträffade i Sverige, men som ingen av dessa människor tycker vi behöver lära oss något av, var försöket till ett självmordsattentat i Stockholm. Alla verkar helt ha glömt att det var mycket nära att lika många människor då dödades som på Utöya.


Det är förstås teoretiskt möjligt att vi får se en svensk terrorist av Breiviks typ, men det är oändligt mycket större risk att vi kommer att uppleva fler terrordåd med islamiska förtecken. De flesta muslimer som kommer till Sverige varje år är inte presumtiva terrorister, eller ens islamister, men då det handlar om tusentals människor ökar naturligtvis rekryteringsbasen ständigt. Sedan är acceptansen för terror mycket större bland muslimer i stort, än vad den är bland den genomsnittlige västerlänningen. Den berömda "islamofobin" handlar bland annat om motvilja inför inskränkningar i yttrandefriheten, hedersmord och terrorism.

En stor undersökning av NOP i Storbritannien bland landets muslimer visade att:
- 30% hellre skulle vilja leva under sharia än brittisk lag.
- 28% hoppas att Storbritannien blir en islamisk stat.
- 68% vill bestraffa dem som "förolämpar islam".
- Över 20% anser att bombningarna i Londons tunnelbana var rättfärdiga.




27 kommentarer:

  1. Esbati: -"vi som drabbas i hjärtat varje gång någon pratar om lata och farliga muslimer"

    ..the fact that someone claims to be a Muslim is enough for other muslims to regard that person as closer to them than any non-Muslim.. (Hirsi Ali)

    SvaraRadera
  2. När ska vi samlas för att minnas de tusentals som mördats av Boko Haram i Nigeria. När ska vi ha en manifestation för de hundratals flickor som den muslimska terrororganisationen BH rövat bort.

    SvaraRadera
  3. @Anonym 22 juli 2014 16:19

    Jag ställer precis samma fråga.
    I varje Aktuellt eller Rapport från godtycklig dag "varnas det för starka bilder" och det levereras material för en eller flera manifestationer !
    Dock helt förgäves.

    När vi varje dag intutas tesen om "allas lika värde" så är det lite egendomligt hur ensidigt det ropas till dessa manifestationer !
    Varför är ett treårigt fruktansvärt terrordåd i ett grannland i väster så mycket "viktigare" än dagliga "likvärdiga" terrordåd i länder några hundra mil sydost från oss ?

    Tjalle

    SvaraRadera
  4. VARFÖR ÖKAR "ISLAMOFOBIN" EXPLOSIONSARTAT
    Det är så PK-typiskt att racka ned på svenskarna för dessas "islamofobi". Visar politiker och muslimer det minsta intresse av att vilja förstå hur "islamofobin" har uppkommit och varför den är i ständigt växande? Speciellt då den var obefintlig i Sverige så sent som för några årtionden sedan. Vad har hänt? När hörde vi "moderata" muslimer fördöma jihadism? Eller ingår det i moderat islam att aldrig kritisera andra muslimer inför kuffar/otrogna vad dom än gör.

    VARFÖR ÄR DE SOM DRAR ISLAMOFOBIKORTET SÅ TYSTA OM NEDANSTÅENDE
    Halshuggning sedan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Knivavskärning av huvudet sedan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Offentlig hängning sedan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Korsfästning sedan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Automatkarbinens smatter sedan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Död åt västerlandet: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt USA: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt Israel: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt judarna: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt shiahundarna (sunniter): Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt sunnihundarna (shiiter): Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt alawithundarna: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Död åt alla otrogna hundar: Jihad, Jihad, Jihad, Jihad
    Den som förolämpar profeten skall dö: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
    Allahu Akbar KABOOOOOM: sedan martyrdyrkan på Yuotube och DVD

    Kan det vara så att svenskarna helt enkelt börjar bli trötta på att höra fredens religions budskap enl. ovan. Inte bara tröttna, de får skavsår i öronen.

    VAD ÄR BRA MED ISLAM
    Muslimer i Sverige tala om för oss vad som är bra med islam! Ge oss exempel från verkligheten, massor med exempel. Det finns 56 muslimska länder att hämta exempel ifrån. Vi "islamofober" är av idel öra. Kom ihåg att vi blir bara mer "islamofobiska" ju mer ni förolämpar oss med falska anklagelser. Tror ni att ni kan stå och trycka ned islam i halsen på sekulära svenskar och tvinga oss att gilla islam. Och utan att kunna presentera någonting som skulle bli bättre i Sverige med mer islam. Er sol har passerat zenit och är på väg ned. Folk är hjärtligt trötta på "islamofobikortet".
    Varför lider Väst av en enda religiös fobi? Varför ogillas bara islam? Varför älskar kravallvänstern islam och struntar i alla andra religioner utom kristendomen som den hatar? För att den är extra fredlig?

    kung_och_fosterland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad fasiken är bra med islam??? Inte ens om jag anstränger mig kommer jag på EN ENDA sak som är bra med islam medan det däremot finns massvis med nackdelar med både radikal och s.k. "moderat" islam. Det borde ligga i muslimernas eget intresse att försöka framhäva vad som är bra med deras totalitära ideologi i religiös förklädnad men trots att de har haft mer än 25 år på sig i Sverige så har de inte lyckats.
      Ironiskt nog så myntades ordet "islamofobi" 1996 av en självutnämnd ”kommitté om brittiska muslimer och Islamofobi.” bestående av radikala muslimer. Det är ungefär som om nynazister skulle ha myntat ett begrepp som "nazifobi" och sedan hela det politiska och massmediala etablissemanget hakade på och svamla om "nazifobi".

      Knappt en procent av befolkningen är nazister men ändå rusar Löfven och andra partiledare ut i Kärrtorp och demonstrerar mot nazism medan de inte reagerar alls på alla tusentals offer för den muslimska terrorn i världen eller alla stolliga muslimska dogmer, handlingar och ritualer som försiggår bland muslimerna i Sverige. Vad är ett par tusen nynazister jämfört med över en halv miljon muslimer? Alltså vore "nazifobi" ett mycket mer befogat ord än "islamofobi".
      Ingen ska tala om för mig vad jag ska vara orolig för eller ej, vad jag ska ogilla i samhället eller ej och framför allt inte genom att rapa ur sig en påhittad fobi skapad av religiösa fanatiker i en moské i England för 18 år sedan. Vem avgör ö.h.t. vad som är en obefogad rädsla (eller snarare kritik och aversion mot en pervers religion & ideologi)?

      Stig


      Radera
  5. Hej Tobbe, skulle du kunna länka till själva undersökningen? Länken går till en artikel från 2006 som citerar undersökningen men jag lyckas inte hitta själva undersökningen hur jag än googlar. Hittar en från 2007 av samma företag, men den har Intervjuat bara 500 pers ch kan ju inte gärna vara den stora undersökning du menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej - de har gjort mängder av liknande undersökningar och jag ska erkänna att jag inte orkade leta fram den exakta. Om du går in på Pew Research kan du på deras sida söka på vilka ord du vill. Jag tror att artikeln ifråga korrekt återger information från institutet.

      Radera
  6. Hmmm, du hämvisade ovan till NOP, vilket står för National Opinion Poll, och egentligen inte ger någon information om vem som gjort undersökningen. I artikeln hänvisas till NOP Research, vilket jag tolkar som det gamla namnet på det tyska undersökningsföretaget GfK Research. Hur jag än söker kan jag dock inte hitta någon undersökning från 2006 som verkar matcha de frågor du citerar. Det du hänvisar till ovan, Pew Research, är ju ett undersökningsföretag baserat i USA som huvudsakligen gör undersökningar bland amerikaner. Inte heller på deras sida hittar jag att de skulle ha ställt frågorna citerade ovan till muslimer i Storbritannien. Jag kan inte se att de har något sökbart material äldre än 2008.

    Kan du precisera vilket institut du ovan menar är korrekt återgivet?

    Anledningen till att jag letat efter undersökningen är att jag blir nyfiken på metodiken. Påståendet att man "frågat ett antal muslimer" gör att jag vill veta hur det gått till. Helst ska man inte göra undersökningar på det sättet, för man får genast problem med att få ett statistiskt säkerställt urval. Men alla seriösa undersökningsföretag redovisar ju hur urvalet gått till, hur bortfallsfrekvensen ser ut och att urvalet är tillräckligt stort för att i någon mån vara representativt.

    Sanningsentusiast som du är Tobbe, utgår jag från att du är lika nyfiken som jag? Även om just den här sanningen råkar vara lite gammal. Dessutom har din blogg stor genomslagskraft bland dina anhängare så det vore ju mycket olyckligt om du spred något som inte gav en rättvisande bild av verkligheten.

    PS Vet inte varför jag kommer upp som Kajsa Anka, måste vara för att jag lånat en padda. Jag är motenmedmanniskor, ifall du inte räknade ut det ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag förstod vem du är ;-)

      Att du inte hittar en viss undersökning från ett visst år, är inte samma sak som att det skulle ge en missvisande bild av verkligheten. Anledningen till att jag valde just Storbritannien är att denna opinion där har uppmärksammats av många medier och alltså kan sägas vara ett etablerat faktum. Istället för att gräva ner dig vid ett institut och ett årtal, kan du helt enkelt googla saker som "muslim attitudes Great Britain" osv. Men ok, om du verkligen tror att verkligheten är helt annorlunda, så ska jag sätta mig så snart som möjligt och leta upp lite fler källor till dig.

      Radera
    2. En läsare föreslår bl a den här länken:
      http://www.pewglobal.org/2006/06/22/the-great-divide-how-westerners-and-muslims-view-each-other/

      Radera
  7. Jag lyckades till slut hitta undersökningen från 2006 av Pew.

    http://www.pewglobal.org/files/pdf/253.pdf



    Fast den ställde ju ingen av de frågor som du redovisade svaret på. De har intervjuat totalt 412 muslimer i Storbritannien. Den totala muslimska befolkningen där är 3 % av 61 miljoner, vilket blir ca 1,8 miljoner. Det framgår inte hur just muslimer sökts upp. Ett frestande sätt kan ju vara att gå via moskeerna, men då får man ju inte ett representativt urval, så man skulle ju vilja veta tillvägagångssättet.

    Jag har också googlat enligt dina anvisningar men inte hittat några siffror som anger tex stöd för sharia enligt ovan. Så ja tack, posta gärna en länk till vederhäftig undersökning så jag kan utbilda mig i frågan. Om jag nu ska revidera min verklighetsuppfattning vill jag gärna basera det på fakta, som bekant. Och gärna av någorlunda modernt datum. Undersökningar gjorda i direkt anslutning till olika terrordåd kan ju vara temporärt färgade av händelserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra att vara noggrann, men nu känns det som om du verkligen springer ifrån verkligheten. Som sagt, i just Storbritannien har detta lyfts upp och diskuterats av fler än patrioter. Nåväl, jag får väl vara generösare med källor nästa gång, ifall någon klentrogen kikar förbi.

      Återigen var också den stora poängen att, då toleransen för terror är i princip obefintlig bland "islamofober", vilket den knappast är bland muslimer, kommer vi att se åtskilligt mer terror från Omar Mustafas vänner än från hans motståndare.

      Radera
    2. GfK NOP Social Research: Attitudes to living in Britain - A survey of muslim opinion; For channel 4 Dispatches:

      http://www.slideshare.net/brighteyes/attitudes-to-living-in-britain

      Radera
  8. ISLAMOFOBINS ORSAKER
    När får vi se dessa "moderata" muslimer som gråter krokodiltårar över Utöyas offer, hedra årsdagarna för offren vid 9/11 2001, Bali 2002, Madrid 11-M 2004, Beslan 2004, London 7/7 2005, Mumbai 2008, Boston Marathon 2013 och samtidigt fördöma de extremistiska muslimer som skapar "islamofobi" genom dylika avskyvärda terrordåd? För att med all tydlighet visa sitt djupaste avståndstagande från extrem islam. Nej, det kommer inte att ske, de kommer fortsatt att fördöma svenska folket som islamofober.

    kung_och_fosterland

    SvaraRadera
  9. Nu blev det långt och lite rörigt. Några generella reflektioner:

    Jag uppskattar den här bloggen fast jag inte delar åsikterna, för att den är saklig och har länkar till alla ursprungskällor för citat tex. Det gör det enkelt för mig att inte bara läsa Tobbes tolkning av vad som sagts, utan också bilda mig en egen uppfattning från förstahandsinformationen.

    I det här fallet går det inte att klicka sig fram till källan hur man än försöker, i flera led. Då har inte Tobbe lyckats med det heller. Undersökningen är verkligen flitigt citerad, men jag har inte kunnat konstatera om den finns i verkligheten. Sådant är väl ändå ganska intressant?

    Sen blir jag på två ställen ovan beskylld för att "blunda för verkligheten/springa ifrån verkligheten". Det känns som ett märkligt förhållningssätt till den som så aktivt söker information som jag gör. Och det jag söker är inte motinformation till de åsikter som förs fram, utan bara de refererade källorna. Jag uppmanas också att inte vara nitisk eller överdrivet kritisk mot undersökningen. Jag lovar, om jag någonsin får se den...

    För mig låter det konstigt att 38% av muslimer i Storbritannien skulle vilja införa sharialagar. För andra låter det helt rimligt, och dessa argumenterar att då behövs inga fakta för att stödja tesen. Problemet är att jag också har bekanta som tycker att det låter helt rimligt att vita streck på himlen från flygplan är CIA som sprider ut nervgifter, och att man dör i hjärntumör om man dricker lightdrycker. De behöver heller inga fakta för att veta vad som är sant. Jag har ett annat förhållningssätt, jag vill läsa på och sedan ev. revidera min världsbild om det behövs.

    Så om ni inte vill hamna i samma förhållningssätt till sanningen som foliehattarna så får ni nog hosta upp en undersökning som visar att 38 % av Storbritanniens muslimer vill införa sharia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag länkade till CBS News, vilket alltså var min källa. Därifrån kan du alltid forska vidare. För mig var dessa uppgifter inte nya eller förvånande, medan det för dig verkar helt orimligt (vilket det på sätt och vis också är). Vi får göra som så att jag är än generösare med källor nästa gång, samt att jag ska kika vidare på just denna fråga under dagen. Dessa länkar kan ju komma till pass även vid senare tillfälle.

      Radera
  10. Tack Tobbe, jag uppskattar verkligen att du tar dig tid att svara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det försöker jag att göra. Du håller en trevlig och saklig ton, så jag tycker det är bra att du är här. Lite ifrågasättande skadar aldrig, även om jag i detta fall tycker att du greppar efter halmstrån...Men, vi får nog anledning att tjafsa vidare om det här ;-)

      Radera
    2. @Kajsa Anka/motenmedmanniskor

      Jag uppskattar också denna bloggen och alla inlägg. Även om jag inte håller med om allt.

      Du skrev att om du ska revidera din verklighetsuppfattning så vill du basera det på fakta. Det är självklart en sund inställning :) Men alltså verkar din nuvarande verklighetsuppfattning göra gällande att det inte är några större problem med, i detta fallet, islam i Storbritannien. Detta trots att du, som du säger, aktivt söker information. Men jag betvivlar att du aktivt har sökt information eller följt debatten i Storbritannien, om du landar i din nuvarande verklighetsuppfattning. Det var därför som jag beskyllde dig för att blunda för verkligheten.

      Dessutom så var du skeptisk till att endast 412 personer hade intervjuats i en annan undersökning (alltså verkade du inte tycka att den var tillförlitlig p.g.a. för lågt deltagande) samt att undersökningar kunde ha gjorts i anslutning till olika terrordåd, och därför inte heller vara tillförlitliga. Sen ska jag erkänna att jag inte riktigt förstod exakt på vilket vis som diverse terrordåd skulle påverka, i detta fallet, brittiska muslimers syn på yttrandefrihet, kvinnors rättigheter etc.

      Självklart menar jag inte att man blint ska svälja allt och alla siffror med hull och hår. Det gör jag inte själv. Jag brukar inte gå omkring och citera enskilda siffror från enskilda opinionsundersökningar som definitiva sanningar. Jag försöker ha ett helhetsperspektiv.

      Det känns som att det är just denna enda undersökningen som CBS News använder sig av som kan få dig att revidera din verklighetsuppfattning. Det tycker jag verkar konstigt med tanke på all information som finns tillgänglig i ämnet och dessutom så är detta problemet knappast någon hemlighet i Storbritannien, varken till ”höger” eller ”vänster”. Men självklart så vill jag också se undersökningen. Om du är väldigt mån om att titta igenom den så kanske du kan prova att skicka ett mail till CBS News och se om de kan hjälpa dig.

      Ha en bra dag!

      Radera
  11. Fortsättning från ovan. långt och nördigt, läs på egen risk...

    1. Jag har en bekant från Iran, Khosrow, som har flytt till Sverige undan religiöst förtryck. Han kallar sig inte muslim alls, trots att det är hans bakgrund, och är ursinnig på mullorna och hur de förstört hans land. När Irakkriget (nr 2) startade sa han: "Kan inte amerikanerna ta en sväng över Iran när de ändå håller på och en gång för alla bomba bort de där jävla pyjamas-skäggen!" Hans son är inte omskuren, han äter fläskkött och han lever ett sekulariserat liv på alla sätt.

    Khosrow får vara ett exempel, men jag känner många som han. När jag läser att man gör undersökningar bland muslimer så är jag angelägen att personer som Khosrow också är representerade i undersökningen. Alternativt får man tydligt ange att undersökningen avser praktiserande muslimer, vilket är något helt annat, och där har jag också en annan förväntansbild av hur urfallet ska bli. Sammanfattningsvis, jag förväntar mig olika utfall i undersökningen beroende på om personer som Khosrow inkluderats eller inte.

    2. I min utbildning ingick konstruktion av enkätundersökningar och statistisk analys av dessa. Det här var ju länge sen och det är inte mitt yrke nu, men det gör att jag inte läser opinionsundersökningar på samma sätt som de flesta andra. Om man känner till alla de fallgropar som finns, både när det gäller urval och analys, så vill man gärna veta hur undersökningen gått till innan man bestämmer sig för att lägga någon vikt vid resultatet. Som exempel kan man ta den som bestämde sig för att undersöka folks bio-vanor och ringde hem till folk på kvällstid och frågade om detta. Den valda metoden gjorde ju då att man missade alla som var på bio med snedvridning av resultatet som följd. Sånt här är ju bara av intresse för ett fåtal, men faktiskt ett ganska kul ämne att studera, om man nu är lagd åt det hållet.

    Sammantaget är det så att när jag ställs inför en undersökning bland muslimer, behöver jag veta med vilken metod dessa muslimer valts ut, för att kunna veta vad jag förväntar mig för utfall, och för att kunna utesluta att man gjort metodfel i urvalet. Ett vanligt fel är också att man i urvalet begränsat sig men sen när slutsatserna ska dras gör man inte samma begränsning, vilket tillskriver muslimer i allmänhet åsikter som bara är representativa för en delmängd.

    När jag läste att en undersökning visat att 30% av muslimerna i Storbritannien vill införa sharia, så säger mig min verklighetsuppfattning att personer som Khosrow nog inte är med i den undersökningen. För att få svar på frågan, måste man läsa metoddelen av undersökningen.

    Eftersom länken gick till en slide show är informationen om metoden rudimentär, men ger ändå en del information.

    SvaraRadera
  12. Man har intervjuat 1000 personer, bra det är normal storlek för undersökning

    Slumpmässig uppringning av telefonnummer, ok, etablerad metod, men hur har men hittat muslimerna?

    Man har valt ut geografiska områden med stor koncentration av muslimer, och plockat bort några ökända miljonprogram. Hm, här baseras det på en definition av muslim. Oklart hur den ser ut och hur man får tillgång till sådan info om demografin i ett område. Oklart om Khosrow skulle falla inom kategorin muslim, definitivt inte om man frågade honom i alla fall.Mardrömmen här vore ju om man har utgått ifrån hur många medlemmar lokala moskeer har tex, men det vet vi inget om.

    Inledande frågor om etnicitet och religionstillhörighet. Sk screening innebär normalt att de som då svarar att de inte är muslimer fullföljer man inte intervjun med. Här försvann Khosrow definitivt.

    Intervjuerna huvudsakligen genomförda på engelska. Ok, här ser jag ett ganska stort bortfall av personer som inte klarar
    att genomföra intervjun på engelska.

    OK, de 1000 personerna, är det de som blev kvar efter alla bortfall? Normalt generellt bortfall vid enkätundersökningar är 50%. Då är vi uppe i 2000 intervjuade. Sen faller ju alla som inte är muslimer bort, om vi antar att 20% uppger att de är muslimer, då är vi uppe i 10 000 intervjuer för att få ihop ett urval på 1000 pers. Sen har vi bortfallet pga språkförbistring, vi kan anta att den är 50%? Ja, jag gissar och drar till, eftersom jag inte har tillgång till undersökningens metoddel. Då är vi uppe i 20 000 intervjuer på tre veckor blir över 1000 intervjuer om dagen. Jag finner det mycket osannolikt att man intervjuat så många.

    Det betyder att siffran 1000 intervjuer med all sannolikhet är före bortfall, inte efter. Om vi antar att man inte tagit med dem som slängt på luren så är då 1000 intervjuer efter 50% bortfall, men det vet vi inte riktigt. Om vi tillämpar samma antaganden som ovan får vi följande. 20% muslimer är 200 personer. Sen drar vi bort 50% för språkproblem, återstår 100 pers där man fullt ut genomfört intervjun.

    Det är självklart att det påverkar hur jag ska förhålla mig till resultatet vilket tillvägagångssätt man valt. Och framför allt om man exkluderat Khosrow eller inte.

    Det finns ett sätt att faktiskt få veta. För man har ju screenat för både etinicitet och religion. Om man tittar hur många som uppger att det etniskt är från muslimska länder men inte muslimer, så kan man matematiskt mäta det bortfallet.

    Om jag mot förmodan har några tappra läsare kvar, så kan jag sammanfatta att det är ovan analys som Tobbe refererar till som ett "halmstrå".

    SvaraRadera
    Svar
    1. @motenmedmanniskor

      Jag ber om ursäkt om jag drog förhastade slutsatser om din världsbild :)

      Självklart så finns det sekulariserade muslimer som din bekant Khosrow och jag tycker inte att han eller någon annan ska behöva känna sig det minsta utpekad av sådana här undersökningar. Även om totalt sekulariserade muslimer med västerländska värderingar förefaller att vara i minoritet så ska man inte glömma att de finns.

      Du skriver: ”När jag läste att en undersökning visat att 30% av muslimerna i Storbritannien vill införa sharia, så säger mig min verklighetsuppfattning att personer som Khosrow nog inte är med i den undersökningen.”

      Fast personer som Khosrow kanske faktiskt är med och tillhör de 70% som inte vill införa sharia :)

      Av alla de undersökningar och debatter som jag har tagit del av så framgår det att det i Europa finns allt ifrån fanatiskt religiösa till sekulariserade muslimer. De flesta verkar kvala in någonstans mitt emellan. Jag tror givetvis inte att alla muslimer bär bombbälte, men jag är oroad över hur Europa kommer att se ut om ytterligare ett antal decennier när en stor andel hitflyttade och även deras barn som är födda här, har en syn på samhället som skiljer sig så pass mycket från våra västerländska värderingar. Oavsett om man titulerar sig liberal, patriot, socialist, konservativ eller inget alls, så borde man vara djupt bekymrad över denna utveckling.

      Ha det bra!

      Radera
  13. Hej igen Möten - tack för dina funderingar - långt och "nördigt" är inga problem! Sedan tycker jag du låter onödigt kränkt - menar att vi har hållit en hövlig och intressant nivå här. Jag skrev ju inte heller att du "tjafsade om statistik", utan, vilket nästan var just lite kärleksfullt, "vi får nog anledning att tjafsa vidare om det här ;-)", med smiley och allt. Jag hoppas alltså behålla dig som läsare.

    En sak till att betänka, är förstås att sekulära iranier, med erfarenhet av religiöst förtryck, inte är någon betydande grupp bland Storbritanniens muslimer, om de ens räknas som sådana. I Sverige är iranier bland de bäst utbildade och mest skötsamma grupperna vi har. Storbritanniens muslimer kommer i hög grad från Indien och Pakistan, och vi kan anta att många av de undersökta faktiskt är födda i Storbritannien och därför inte delar Khosrows erfarenheter. Det är välkänt att många yngre tar till sig en mer radikal version av islam än föräldrarna, av olika skäl. Att dessa också hetsas av utländska imamer gör inte saken bättre. Läs gärna detta:

    http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2014/07/ny-demonstration-for-isis-i-haag.html

    Situationen är inte mycket bättre i mina "specialländer" Frankrike, Belgien och Holland.

    SvaraRadera
  14. Nejdå, så lättkränkt är jag verkligen inte, jag uppskattar mothugg. I denna tråd har alla inlägg varit välvilliga, men jag kan uppskattat även mindre välvilligt mothugg om det är välformulerat. En gång kallade en av dina anhängare ilsket mig för "solidartietseuforiker". Det tyckte jag var så bra att jag funderar på att sätta det på visitkortet :) Jag är ju gäst här och sticker ut, så lite får man ju tåla om man ger sig in och muckar med meningsmotståndare.

    Det jag menar är att det tar mycket tid om man ska bemöta åsikter som lite slarvigt tillskrivs en på såna här forum. Inlägget blev långt ändå utan att jag ägnade tid åt det.Men visst är det intressant att se vad folk tror om en, när de försöker koka soppa på en spik.

    Jag läser gärna vidare, det blir lite sporadiskt då jag, som du vet, har andra åtaganden, och tenderar att prioritera faktiska möten framför virtuella.

    Om jag får tid ska jag tvåla till dig för ditt inlägg ovan om oroligheterna i Rinkeby, som jag tyckte var osedvanligt smaklöst. Men först måste jag måla om en lada med Falu rödfärg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Formerly anonym2325 juli 2014 kl. 12:15

      @Tobbe

      Indeed, 60% of muslims in England and Wales self identified as Pakistani, Indian or Bangladeshi in the 2011 census. About 50 % were born in the UK (but obviously less in the +18 age groups).

      @motenmedmenniskor

      You wonder about how they had knowledge about demographics. I would think they used the census for England and Wales.

      In the 2011 census 68 of 348 burroughs had > 5.0 % muslims. Must have been fewer in 2006, so they probably dialed random numbers from a pool consisting of numbers from about 50 burroughs.

      Radera
  15. @Oscar: Ingen fara, jag är en udda fågel här och utan varudeklaration, så man kan ju få för sig allt möjligt.

    Det finns massor av intressanta frågeställningar att diskutera vidare, tex vad som menas med dessa "västerländska värderingar" som det ofta refereras till. Jag tycker ju inte som ni och har inte ens samma värderingar som min bror...

    Dock är det mycket tidskrävande att formulera sig i skrift, jag vill gärna lägga viss omsorg på det. Har du läst på min blogg det jag kallar "den stora utmaningen"? Jag söker någon som vill samtala i dessa frågor. Kanske är du intresserad? Eller någon annan som följt tråden och tycker att det finns mer att prata om?

    Tobbe uttryckte ett visst intresse, men vi har hindrats av geografi.

    På något sätt har jag blivit Kajsa Anka igen... Bifogar därför ny länk:

    https://motenmedmanniskor.wordpress.com/den-stora-utmaningen-del-1/


    SvaraRadera
    Svar
    1. @motenmedmanniskor

      Med västerländska värderingar menade jag, för mig, grundläggande saker som att människans lagar står över guds lagar, vi tar kvinnor i hand och mannen är inte per automatik familjens överhuvud m.m.

      Även om du och din bror tycker olika så har ni förhoppningsvis en del gemensamma värderingar. Om ni båda är födda och uppvuxna i ett typiskt svensk hem i Sverige så ser ni det säkert som självklart att här får kvinnor själva bestämma vad de ska ha på sig och man bestraffas inte med döden om man tar avstånd från kristendomen etc.

      Och snälla, be mig inte definiera vad ett ”typiskt svenskt hem” är för något :) Du förstår säkert vad jag menar.

      Sen kan man säkert skriva flera böcker och hålla seminarium om västerländska värderingar, vad dessa innebär, var i världen dessa återfinns, är västerländska värderingar en felaktig term, hur länge har vi haft dessa värderingar osv. osv. osv.

      Jag har läst ”Den stora utmaningen” på din blogg och det är säkert en intressant idé för de personer som känner att de har tid och intresse. Jag avböjer dock vänligt men bestämt :)

      Ha det gott!

      Radera