måndag 14 juli 2014

Pro-palestinska demonstrationer förbjuds i Nice och Lille


Paris igår

Frankrike har lång vana av att försöka hantera sin muslimska befolkningsgrupp och går från klarhet till klarhet. Ett långvarigt konfliktområde har gällt statens konfessionslöshet, där exempelvis förbud mot religiösa symboler i skolor ingår, något som naturligtvis inte skapar konflikter med någon annan grupp än den muslimska.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi från högerpartiet UMP, försökte för ett par veckor sedan stävja de algeriska upploppen som alltid följde i samband med Algeriets matcher i Fotbolls-VM, genom att förbjuda "demonstrativ" användning av utländska flaggor:
Samme Estrosi har nu bett prefekten i sin region Alpes-Maritimes att förbjuda alla pro-palestinska demonstrationer just idag, som är Frankrikes nationaldag. Han hävdar att han försvarar demonstrationsrätten, men menar att en sådan sammankomst på denna dag skulle vara en oacceptabel provokation. Även i Lille, i norra delen av landet, har samma beslut fattats. Det är naturligtvis en intressant skillnad mot Sverige, där vi kan vara tämligen säkra på att en stor del av vår egen nationaldag skulle ha ägnats åt just Gaza, eftersom den helt omotiverat handlade om islam och andra kulturer även i juni.

Le FigaroI Paris ledde en pro-palestinsk demonstration igår till fullt tumult, då tusentals muslimer härjade i stadens centrala delar. Bland annat blev en synagoga, där hundratals människor var samlade, omringad och utsatt för stenkastning. Sex polismän skadades också.

3 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag håller med om att det handlar om att gå från klarhet till klarhet. Jag ser snarare det som ett uttryck för hur det mångkulturella samhället är dömt att fungera, där relationerna mellan olika människor och etniska grupper måste kodifieras istället för som i det homogena samhället, där de gemensamma värderingarna gör att man inte behöver skriva lagar för minsta småsak.

  Frankrikes långa erfarenhet av muslimska invandrare visar ju också att trots de nu är tredje eller fjärde generationens invandrare är de fortfarande inte fransmän, utan repatriering är enda lösningen.

  /Fredrik H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. Vad jag menade var egentligen mer att man där allt mer börjar våga göra markeringar som är otänkbara i Sverige.

   Radera
 2. Judarna kom och tog deras land så palestinierna har den moraliska rätten på sin sida, men nu handlar det om våra folk och vårt Europa och vi är också oss själva närmast.
  Ett förbud kan skärpa motsättningarna och det behöver vi tröga européer för att inte bli kokta långsamt som grodan. Kravaller leder till att våra sovande folk vaknar och börjar kräva sina länder tillbaka. Frankrike har 5 miljoner muslimer och om fransmännen ska befria sitt land bör de börja nu. Varje försening gör arbetet svårare.
  Förhoppningsvis kan insikten om allvaret sprida sig till vårt land och väcka även vårt folk. Massinvandringen måste ersättas av massutvandring och det är bara upprörda sinnen som kan göra verklighet av den svåra uppgiften.
  /J_B

  SvaraRadera