fredag 29 augusti 2014

Nederländska regeringen med åtgärdspaket mot jihadism


Haag i Nederländerna

Idag har den nederländska regeringen (en koalition mellan socialdemokratiska PvdA och högerliberala VVD) enats om ett antal åtgärder för att komma tillrätta med problemet kring vad som där kallas "Syriëgangers", och som jag här brukar översätta med jihadturister. En av åtgärderna är att redan planer på en sådan resa ska kunna leda till förlorat nederländskt medborgarskap, förutsatt att det inte leder till att personen blir statslös, vilket i praktiken alltså endast gör åtgärden tillämplig på personer med dubbla medborgarskap, vilket i och för sig många marockaner har. Finns välgrundade misstankar om att en person planerar att resa till ett konfliktområde, för att ansluta sig till en terrorstämplad rörelse, ska passet ogiltigförklaras.Vid en presskonferens idag, tillsammans med socialminister Lodewijk Asscher (pvda), menade justitieminister Ivo Opstelten (vvd) att han presenterade detta förslag som ett sätt att motverka den radikala islamismens dragningskraft.

Nya legala möjligheter att ta itu med jihadister som återvänder till Nederländerna presenterades också. Regeringen överväger bland annat en temporär anmälningsplikt och kontaktförbud. Vidare vill man motarbeta information på internet som sprider hat och verkar radikaliserande. En särskild avdelning inom polisen upprättas med denna uppgift. Internetföretag som medverkar till att sprida jihadistiska yttringar ska bekämpas juridiskt.

Hittills har 33 pass dragits in från personer som man misstänkte planerade jihadresor. Man kunde också stoppa ytterligare 22 personer från att resa till exempelvis Syrien och Irak i detta syfte. I 30 fall har socialbidrag eller studiebidrag dragits in. Totalt uppskattas ungefär 130 nederländska medborgare ha begett sig till dessa konfliktområden, varav 30 sedan har återvänt. 14 stycken har stupat, varav två i självmordsattentat.

Justitieminister Ivo Opstelten


I veckan har också tre personer arresterats för rekrytering till jihadresor. Enligt minister Opstelten pågår 26 liknande undersökningar. Terrornivån i landet anges som "substantiell". På senare tid har ett antal islamistiska demonstrationer till stöd för IS(IS) ägt rum i framför allt Haag, vilket jag tidigare skrivit om bland annat här. I måndags sade minister Asscher angående dessa:

"Vi har en stor uppgift att se till att samhället inte låter lura sig, att de radikala inte vinner."

Angående IS-flaggorna som det viftats flitigt med lade han till:

"Då känner man sig hotad. Det är viktigt att staten då reagerar. Vi ska tydliggöra att vi vidtar åtgärder för att beskydda landet.

Volkskrant

Geert Wilders (pvv) är kritisk till åtgärdspaketet:

"Det handlar till stor del om redan existerande åtgärder, och de har inte visat sig vara tillräckliga för att bekämpa jihad. Och regeringen vågar inte heller denna gång nämna elefanten i rummet, som alla ser: islam."Han menar att regeringen istället bör satsa på en avislamisering av Nederländerna. PVV anser att "IS-anhängare, kalifatönskare och jihad-sympatisörer" direkt ska förlora sitt pass, även om det nederländska medborgarskapet är det enda de har. Vidare måste gränskontroller återinföras för att säkerställa att jihadister inte kan återvända.

Telegraaf

Avslutningsvis vill jag visa ett klipp, som jag tidigare lagt upp här, där jihadister själva förklarar att de gärna avstår sin nationalitet om de bara får åka till sitt konfliktområde:3 kommentarer:

 1. Mycket bra beslut av den Nederländska regeringen idag! Sverige förstår ännu inte vad det är som händer och är så naivt tolerant mot de intoleranta i vår land (läs: muslimerna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men som Wilders påtalar är det förstås otillräckligt. Att sedan Sverige har en sorts omvänd politik som vill intensifiera det hela är bara absurt.

   Radera
 2. Är det inte bättre att skjuta upp vissa nödvändiga och verkligt viktiga diskussioner ett par veckor? IS gör ett tillräckligt bra jobb på egen hand under tiden för att underminera sitt rykte.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera