fredag 29 augusti 2014

Malena Ernman på jakt efter nya poängDen kungliga operan i Stockholm, som naturligtvis redan är fin genom sitt namn och sin egentliga verksamhet, har just blivit lite finare. Man ska nämligen hålla stängt på lördag, som någon sorts protest mot att SvP håller valmöte i staden. Det hade dock inte varit ett riktigt poserande, om man inte samtidigt såg till att proklamera sitt ställningstagande genom affischer på fasaden, givetvis "för mångfald". Angående operan och dess mångfald, kan vi förresten titta på deras styrelse och ledning:


Kungliga operans utspel har även givit Malena Ernman en ny chans att få plocka några poäng. Hon är visserligen inte anställd där, eller har någon koppling dit, men socialistiska Dagens Arena ger henne ändå utrymme att prisa aktionen:

"Det är ett stort steg att en kommunal konstnärlig institution tar ett så tydligt politiskt ställningstagande."

Själv ställer jag mig frågan om kommunala konstnärliga institutioner ska ta politisk ställning. Framför allt undrar jag om det verkligen är ett stort steg att göra en markering mot Svenskarnas Parti, ett ställningstagande som knappast lär vara särskilt kontroversiellt i de egna leden, eller bland politikerna de ska ta hänsyn till. Malena fortsätter:

"Jag är inte anställd på Kungliga operan och har ingen koppling dit, men det är toppen att de har skyltar som det står 'operan gillar olika' på."

På vilket sätt är det "toppen" att göra en så fullständigt meningslös markering? Det är inte en särskilt vild gissning att det för varken operan eller Malena Ernman handlar om att göra skillnad, utan som vanligt bara att marknadsföra sig själva.7 kommentarer:

 1. Längtan efter det multikulturella samhället växer med avståndet man bor från det. Jag tar inga sådana här människor på allvar.

  SvaraRadera
 2. Kommunen eller staten skall öht inte pyssla med konst.

  /Vauen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog det är värre att operan sysslar med politik...

   Radera
 3. Hmm grön bakgrund... Hade varit bättre om det stod "Vi älskar mångfald, därför tar vi avstånd från IS(IS)"

  SvaraRadera
 4. De liberala humanisterna från den öfvre medelklassen slutar aldrig att förvåna. Här behövs inkvotering med fler rasifierade personer i ledande ställning! Vad skulle de säga om det?

  SvaraRadera
 5. Oj, alla namn gick att uttala plättlätt. Men lite mångfald såg man, eller i alla fall tvåfald.

  Kommentaren försvinner när man ska logga in. Går det att fixa?

  SvaraRadera
 6. MEN är inte Operan till viss (stor?) del finansierad av skattepengar? PSSS SVT till exempel?

  SvaraRadera