tisdag 30 september 2014

Expressens "nya" krönikörer
Idag presenterar Expressen stolt två nya krönikörer: muslimerna Diamant Salihu och Bilan Osman. Då de båda har skrivit i Expressen en längre tid, är det oklart på vilket sätt de är nya, men det kanske har någon viktig intern betydelse.

Den som har läst de bådas texter inser direkt att man inte har valt kosovoalbanen Salihu eller somaliskan Osman på grund av deras stilistiska och intellektuella höjder. Varför man lyfter fram dem framgår med önskvärd tydlighet av presentationen.

Bilan Osman ska bland annat ge oss:

Rasism
"Som anställd på Expo går mitt dagliga arbete ut på att bevaka den högerextrema miljön och rasismen. Det är en fråga som ligger mig nära hjärtat av flera skäl. Dels som afrosvensk, muslim och antirasist.

Asylpolitik
"Som barn till två flyktingar har Sveriges asylpolitik präglat mitt liv. Flyktingar som försöker ta sig till en tillvaro utan krig och misär riskerar många gånger livet på vägen hit.

Självklart är det en merit att vara afrosvensk, muslim och "antirasist", samt inte minst att ha kopplingar till Expo. Då spelar kunskaper, insikter eller skrivförmåga mindre roll. I juli tittade vi här på hur hon sågade en bok om somalisk integration, därför att den var "en vit mans koloniala blick". Det ska tilläggas att hon inte bara rasar mot försök till assimilering, utan även all form av integration. På sätt och vis, trots malandet om islam, rasism och afrosvenskar, har nog Bilan integrerats en del själv. Den där slöjan verkar endast åka på vid politiskt poserande, medan den åker av när hon vill vara mer förförisk:
För ett humoristiskt inslag, kan vi titta på Expos film om projektet "Tillsammansskapet", där även Bilan deltar och där nu den där slöjan förstås har åkt på igen. Projektet kommer naturligtvis inte leda någonstans i praktiken, men det ger Expo något att göra, samt lite goodwill i de egna leden och sannolikt mer pengar:

Diamant Salihus presentation är inte lika förutsägbar, men i verkligheten har han mestadels skrivit om SD och rasism. Inför valet deltog han i Expressens kampanjer, som vi såg här. Det var som vanligt infantila och hatiska attacker mot ett av riksdagspartierna, där Salihu i triumf utropar att han är det nya landet:Jag undrar om jag skulle beredas detta utrymme i en tidning i Kosovo, för att förklara att jag är det nya landet, att Kosovo tillhör alla, håna landets partier, och propagera för en stor serbisk invandring, eller varför inte att Kosovo tar sitt ansvar och fyller på ordentligt med bröder från Somalia.

10 kommentarer:

 1. "uppenbarligen finns någon tradition eller någonting annat som gör att (kosovoalbaner) är mer benägna att snatta och stjäla cyklar och tvätt"
  Birgit Friggebo, minister med ansvar för invandring.
  Efter samtal med utsatt lokalbefolkning i Dalarna kan jag intyga att Friggebos uttalande inte saknade grund. /J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter det uttalandet blev det mycket aggressiva attacker mot Birgit Friggebo i MSM.

   Polisen hade i samma veva funnit tonvis med stöldgods på asylanläggningarna men MSM förde kampanjer även mot detta faktum.

   Radera
 2. Är det några som driver upp ett vi och dom,så är det nysvenskar som angrioer det Sverige som ännu 1970 var homogent och framgångsrikt.Din replik till diamanten om serber i hundratusentals i Kosovo,säger allt om nysvenskarnas idee,de skall ta över Sverige,då känner jag som är född på 40-talet,de kan dra åt helvete!

  SvaraRadera
 3. Etersom jag bor i Norge läser jag dagligen norska tidningar som har en betydligt högre kvalitet. Senast idag läste jag en intressant krönika i Morgenbladet, Norges största "kulturtidning" av sociologiprofessorn och invandrarutredaren Grete Brochmann som sågar svensk invandringspolitik liksom debattklimatet. Rubriken var: Selvtuktens grenser och ingressen löd "Det svenske valget viste nødvendigheten av et oppgjör med Elite-Sveriges håndtering av innvandringsspørsmål. Selvgod moralisme holder ikke lenger" . Artikeln rekommenderas; http://morgenbladet.no/ideer/2014/selvtuktens_grenser#.VCq5xjaGOkh //Lars Carlsson

  SvaraRadera
 4. Precis. Det skulle framställas som ohövligt om en svensk kom till Kina och började fråga dem om vi dög för dem? Om de inte tyckte de var för gula och om de inte önskade ett mer spännande liv med oss svenskar. Antagligen skulle vi hamna på dårhus eller fängelse.

  SvaraRadera
 5. Hur många muslimer läser/köper Expressen? Hur många Kosovoalbaner
  är intresserade av svensk demokrati? Nähä, det blir Expressens fördum-
  made läsare som nu får se sin dagliga smörja av sexråd, onanitips och
  banta med Expressen blandas upp med journalistik som mer hör hemma
  i någon afrikansk bananrepublik.

  SvaraRadera
 6. "Det är en fråga som ligger mig nära hjärtat av flera skäl. Dels som afrosvensk, muslim och antirasist."

  Blev det inte fel där? Hon menade antagligen..."antisvensk, muslim och afrorasist."

  V

  V

  SvaraRadera
 7. Vilka figurer ex-Pressen anlitar i sin invällar-/anti~SVENSKA iver är i praktiken helt ointressant. Blaskan framstår allt mer som en absurdistansk bilaga till Mogadishu Times (http://www.mogadishutimes.com/), alt Ethiopian News (http://www.ethiopian-news.com/), alt Syria Times (http://syriatimes.sy/), alt Albanian News Agency (http://www.noa.al/).

  SvaraRadera
 8. Det kanske inte bara ligger politiskt korrekt massinvandringsvurmande och SD-hat bakom Expressens val att lyfta fram dessa två. Det kan också finnas ett inslag av krasst business-tänkande. Upplagesiffrorna sjunker och annonsintäkterna minskar. Genom att lyfta fram två "nysvenskar" hoppas man kanske nå fler invandrarläsare. Visserligen tvivlar jag på att så värst många invandrare är intresserade av att läsa Expressen. De flesta är nog mer intresserade av hemlandets medier,. Men möjligen finns det sådana tankar bakom krönikörsvalen.

  SvaraRadera
 9. Jag visste inte att det behövdes ännu fler anledningar att aldrig någonsin mer köpa, läsa eller klicka på Expressen. Men nu vet jag.
  Tack Thomas Mattsson.

  SvaraRadera