lördag 20 september 2014

Extrema allianser i kommunerna för att utestänga SD


Anneli Hulthén (s) och Jonas Ransgård (m) i Göteborg.

Det är inte bara i media det är tydligt att Sverigedemokraterna numera utgör tyngdpunkten i svensk politik, kring vilken allting rör sig. Det syns även genom det fulspel och de oändliga krumbukter som de övriga partierna är beredda att göra, med det enda syftet att utestänga landets tredje största parti.

Då SD vuxit även i 286 av våra 290 kommuner, sker ett antal varianter av dessa spel runtom i landet. I exempelvis Göteborg blev Socialdemokraterna den stora förloraren, som backade med 7,0 procentenheter till 22,4%. Trots detta enorma bakslag, ser det ut som att den sittande socialdemokratiska ordföranden för kommunstyrelsen, Anneli Hulthén, kommer att sitta kvar på sin post. Logiken är densamma som i riksdagen, nämligen att "det rödgröna blocket", är större än "Alliansen". Detta resonemang haltar något, då det finns ytterligare tre partier i kommunfullmäktige: Vägvalet, som oftast har röstat med Alliansen, FI, vars tre nya mandat inte skapar majoritet, och så då Sverigedemokraterna, som alla vill ta avstånd ifrån. Moderaternas Jonas Ransgård säger att "det ser väldigt rörigt ut", men är noga med att poängtera det allra viktigaste:

"Men vi kommer inte att låta Sverigedemokraterna påverka politiken."

Tidigare har sex partier haft kommunalrådsposter (S+V+MP samt M+FP+KD), men när nu SD gått från tre till sex mandat, blir frågan plötsligt känslig. Det moderata kommunalrådet Martin Wannholt säger:

"Eventuellt kan Sverigedemokraterna, i kraft av sina sex mandat, få plats i kommunstyrelsen. Det är väldigt allvarligt."

Varför det? Det skulle inte vara allvarligare att nu börja ändra principerna just för att SD inte ska få en sådan post?

GP

I Skåne, där SD i många kommuner är näst största parti, blir fulspelen och allianserna än mer absurda.

Eslöv styrdes redan förra mandatperioden av en bred koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, som hade varsin kommunalrådspost. I detta års val lyckas denna koalition behålla en mandats övervikt, medan SD går från 6 till 10 mandat och blir näst största parti.Det ser i nuläget ut som att S och M, den stora förloraren, avser att fortsätta styra staden och dessutom behålla de två kommunalrådsposterna själva, något som SDs Fredrik Ottesen är minst sagt kritisk till:

"Det är svårt att säga något innan valresultatet är helt klart. Men som det ser ut nu kan S och M välja att fortsätta styra. Väljer de att göra det och behålla båda kommunalrådsposterna blir det en påminnelse om hur odemokratiska de är."

Skånskan

Mest bisarr hittills ser situationen ut att bli i Hörby, där sex partier nu arbetar för att bilda en Cordon Sanitaire, enligt belgisk modell, mot SD, även om man väljer att kalla det för en "regnbågskoalition". Även här blev SD näst största parti, med 20,9% av rösterna och 9 av 41 mandat. För att helt utestänga denna femtedel av väljarna ska nu S, V, MP, C, KD och FP regera tillsammans.
I torsdags kväll hölls ett första möte med denna junta, lett av Socialdemokraterna. Partiets ordförande på orten, Lena Rosvall, kommenterar:

"Det var ett positivt möte. Alla förstår den allvarliga situation vi har i Hörby."

"Vi vet inte om något parti kommer att hoppa av. Alla är med än så länge i diskussionerna, och vår uppfattning är att det är bra med en så stabil majoritet som möjligt vilket vi får med 22 mandat."

"Det finns hjärtefrågor hos oss alla. Vi har ett stort arbete framför oss. Det är inspirerande. Det finns en vilja hos alla att hitta ett samarbete."

Skånskan II

Många av dessa odemokratiska och maktfullkomliga lokalpolitiker talar just om en "speciell" eller "allvarlig" situation, vilket alltså är att en stor andel av kommunens invånare röstat på ett parti som de övriga ogillar särskilt mycket. Hur en koalition med sex partier, från V till KD, blir "en så stabil majoritet som möjligt" är obegripligt.

I praktiken visar en sådan här koalition, liksom de andra spelen som pågår i kommuner och riksdag, att de övriga partiernas frågor blir allt mindre viktiga och framför allt hamnar i skuggan av deras enda gemensamma hjärtefråga; att utestänga SD.
11 kommentarer:

 1. Finns knappast något som gynnar SD så mycket som detta ovärdiga ruffel.

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. FAIR PLAY som så ofta poängteras i sportens värld verkar helt främmande i den sandlåda som kallas politik. det som gör mig mest förbannad är att dessa pajaser har sin lön från den skatt jag betalar in varje månad

  SvaraRadera
 3. Det enda en 7-klöverväljare kan vara säker på är att denne röstar på makthoror där S&M är det nya svarta. De säljer ut allt vad de sagt sig stå för, sviker varje princip och visar noll integritet. Trots att de på nära håll ser att massinvandringen är en katastrof för den egna kommunen och är väl medvetna om att de egna kommuninnevånarna aldrig har beställt detta.

  Det måste vara stallorder som ligger bakom, för stridshingsten hade bara en av åtta boxar, men alla gnäggar med utom en!

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 4. Jobbigt med demokratiska val när folk tänker själva och röstar på det dom vill, istället för de partier som dom blivit tillsagda av media och "experter" att rösta på.

  SvaraRadera
 5. Usch va jobbigt när svenska folket röstar "fel" .. Men på sikt är detta bra. Mer och mer personer i kommunerna får upp ögonen hur SD blir behandlade och hur alla möjliga oheliga allianser sluts

  SvaraRadera
 6. Diktaturen sverige! Putin kanske blir stadsminister snart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Man kan ju alltid hoppas.

   Radera
 7. Politiker på både riksdagsnivå och kommunal nivå resonerar och tänker som nolltaxerare och ekobrottsingar, de ser en lucka i lagen eller i regelverket och utnyttjar den för att roffa åt sig något som de egentligen inte har rätt till. Oheliga allianser mellan M och S eller mellan hela det borgerliga och socialistiska blocket är inget direkt lagbrott men idén om att väljarna röstar på ett speciellt speciellt parti inom ett visst block och dessa partier plötsligt slås ihop till en "regnbågskoalition" när valresultatet inte blir vad de hoppats på är rena bananrepubliks-fasoner. De bryter helt ogenerat mot regler och praxis som de själva en gång i tiden har skapat och kallar hela falsariet för "nödåtgärder" som om det vore krig, på riktigt.

  Frågan är om de är så inbecilla i sin partiskhet att de inte inser att det är emot demokratins grundläggande idé att ett sex-procentsparti får beslutanderätt i riksdagen medan ett tretton-procentsparti inte får ett skit att säga till om. Eller att ett tre-procentsparti får beslutanderätt i en kommun medan ett 21-procentsparti hålls helt utanför (Hörby). Samma pellejönsar beklagar sedan över politikerföraktet men tacka fan för det när de inte har bättre etik eller rättvisekänsla än typer som Jimmy Hoffa, Al Capone och Gustaf Raskenstam. Så länge de och deras partier har flyt är de så förbannat "demokratiska" och korrekta men vid minsta motgång ramlar helgonglorian ner över halsen på dem.

  Stig

  SvaraRadera
 8. Allt är en process som måste pågå. Politikernas agerande kommer sällan från hjärtat utan det är ett överordnat agerande som måste måste följas, politiker är politiker och inget annat. Det agerar enligt ett förutbestämt mönster, den som avviker har ingen politisk karriär att se fram emot. Undantag finns dock. Den moderate politikerna i Växjö, Bo Frank har vågat ifrågasätta Reinfeldt invandringspolitik, därför får han också vara kvar som högsta hönset i Växjö. För övrigt tycker jag att Tobbe gör ett suveränt jobb med att granska alla hycklande politiker och journalister som kämpar med alla medel för att få vara kvar i PK-etablissemanget.

  SvaraRadera
 9. Så skapar man en svensk Breivik.

  SvaraRadera
 10. Det handlar bara om att nu har man fått ett argument för att kunna sitta kvar vid köttgrytorna, vilket är ju deras enda intresse. Väljarnas väl är ointressant.

  SvaraRadera