torsdag 4 september 2014

FI och självbilden

Inför Europavalet kunde vi notera hur medierna plötsligt bestämt sig för att Feministiskt Initiativ skulle fram i rampljuset. Aldrig några kritiska frågor, naturligtvis, eller något politiskt innehåll överhuvudtaget, men desto mer rapportering om vind i seglen, Gudrun Schymans förhoppningar inför framtiden, samt noggrant återgivna kurvor över de opinionsökningar dessa medier själva hade drivit fram.

Nu när riksdagsvalet närmar sig, verkar det som att de samlade medierna beslutat att köra samma kampanj igen. De glada bilderna på Schyman dyker återigen upp dagligen, tillsammans med de eviga beskrivningarna om intresset, farten och vinden. FI har legat stadigt under 4%-spärren i ett antal undersökningar, men när nu Ipsos/DN visar "succésiffran" 4,0% gäller det att slå upp det stort. Gissningsvis är denna något högre siffra också resultatet av den nygamla mediekampanjen för partiet.
Det finns som sagt många artiklar på detta tema nu, men jag tänkte fokusera på en av de roligare, hämtad från dagens Aftonbladet, varifrån den översta rubriken och bilden är hämtad. FIs 4,0% är enligt tidningen nämligen ett "mardrömsbesked" för Jimmie Åkesson:

"Här är Jimmie Åkessons mardrömsbesked.
Fi klarar riksdagsspärren och tillsammans med S, V, och MP blir stödet över 52 procent, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.
– Vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls."

Redan på dessa inledande rader får vi ta del av FIs grandiosa självbild, där de inte bara helt självklart klarar spärren, utan sedan kommer att avgöra allting i riksdagen. Häromdagen uppstod ett litet festligt internt bråk inom twitter-vänstern, efter att Soraya Post gått ut och förklarat att endast FI är de riktiga antirasisterna. Horden av övriga självutnämnda "antirasister" blev förstås mycket ledsna och arga, för att inte säga kränkta.

Artikeln fortsätter:

"Men räknar man samman stödet för S, V, MP och Fi får de tillsammans över 52 procent.
– Det är helt fantastiskt och jättekul att se. Det här visar att människor tycker att vi är den enda garanten för feminism och antirasism, säger Sissela Nordling Blanco."

Där kom den alltså igen, att även om alla ständigt försöker överträffa varandra i sin feminism och antirasism, så är det just detta fantastiska FI som är den enda garanten. Hon måste avse sitt eget parti, för jag tror knappast en FI-anhängare någonsin skulle räkna S som en sådan garant.

Sissela Nordling Blanco

Redan ett samarbete, för att inte tala om en regering, där S behöver inkludera V och MP, är ett skrämmande scenario, inte bara för Sverige, utan även för Stefan Löfven. Tänk er att behöva ta hänsyn till deras orealistiska partiprogram och dessutom släppa in deras tvivelaktiga figurer som ministrar! För Sissela Nordling Blanco är det självklart att Löfven kommer att bjuda in även FI till sin eventuella regering, vilket alltså gör det till en fråga som FI själva får ta ställning till:

"Vi kommer stötta en rödgrön regering. Det har vi varit tydliga med. Däremot får vi ta ställning till om vi vill sitta i regeringen. För det är inte säkert. Det finns ju fördelar med både och."

Nja, kommer ni i riksdagen, skulle jag säga att det är helt uteslutet att Socialdemokraterna vill ge någon av er någon ministerpost, särskilt som ni går ut med att ni kommer att stötta deras regering oavsett. Gudrun Schyman bekräftar detta:

"Vi kommer inte villkora vårt stöd till en rödgrön regering med att kräva ministerposter. Sedan får vi se hur det parlamentariska läget ser ut efter valet och vart S vill vända sig."

För som vi vet, och Schyman fortsätter med, är det trots allt Sverigedemokraterna som är den svenska politikens tyngdpunkt, kring vilken allting rör sig:

"Det som är bra med den rödgröna majoriteten i den här mätningen är att vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls. Det ser vi som oerhört viktigt."
Vad FIs sympatisörer tror att partiet kan, och kommer att, uträtta är något tragikomiskt. Jublet visste inga gränser när Soraya Post fick sin plats i Europaparlamentet: Nu skulle hela Europa bli feministiskt och Soraya skulle röra om bland gubbarna! Vad händer i verkligheten? Jo, hon går med i den socialdemokratiska gruppen S&D, där hon följaktligen blir en av 191 ledamöter. Där blir sedan hennes första insats att rösta fram kristdemokraten Jean-Claude Juncker, som bland annat sägs ha röstat nej till en ny jämställdhetsstrategi och nej till EU-lagstiftning mot våld mot kvinnor. Han hade säkert sina skäl till att göra det, men det fanns heller ingenting vackert i S&Ds uppgörelse om att rösta fram Jean-Claude Juncker till kommissionens ordförande, för att få sin egen Martin Schulz som parlamentets talman.

Om nu FI kommer in i riksdagen, blir sannolikt resultatet lika meningslöst. Ett antal fanatiker får höga löner, för att sedan endast rösta för allt som S, eventuellt tillsammans med V och MP, lägger fram, alldeles oavsett hur det förhåller sig till FIs eget program.6 kommentarer:

 1. "– Vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls."

  Det är så gulligt, så här säger alla. Reinfeldt, Sjöstedt, Fridolin; Romson, Löfven och alla de andra och numera även Schyman.

  Samtidigt som de stoltserar med denna hållning (vilken uttrycks allt som oftast) så snurrar allt runt detta gravitationscentrum som är SD. Alltid.

  Alla tassar på tå för att undvika all form av möjlighet för någon annan god att klistra SD-sympatier, basha för SD-gynnande eller allmänt åsiktsbrott när något kan uppfattas vara alltför nära ett SD-yttrande.

  Vi bryr oss inte om SD men vi gör inget utan att förhålla oss till SD.

  Sååå patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tyckas patetiskt, men för dem så handlar det om liv och död. SD är ett parti som inte har accepterat kulturmarxism som ledstjärna. Resten av samhället har lagt alla sina ägg i den korgen. Skulle SD växa så kommer Sverige att förändras i grunden.
   /Vauen

   Radera
 2. Var det inte så när det begav sig för FI förra gången att de då trodde på 10 % men bara fick 0,4 % ?
  Riggade undersökningar är inte samma som ett riktigt val. Skulle tro att radikal-feministerna (som inte är så många) lika gärna väljer Miljöpartiet eller V. Vilka är det som går till FI ? Samma som väljer Miljöpartiet eller V.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 3. Det lustiga är att media ropar ut att "FI klarar spärren enligt Ipsos", men Ipsos själva hävdar i sin analys av undersökningen bara att "FI har chans att klara spärren", vilket får tolkas som att det var 3,95 snarare än 4,01. Mao under sprärren.

  Sedan tycker jag att det är lite intressant att inte Alliansen inte ständigt poängterar att Fi är med i det rödgröna regeringsunderlaget mera, då undersökningar visar att Fi är det parti som skrämmer blockbytare mest.
  //Andreas

  SvaraRadera
 4. http://se.avoiceformen.com/allnews/tystnaden-om-lucas-hertzmans-dod-ar-oronbedovande-har-ar-orsaken/

  SvaraRadera
 5. Gudrun S vet att det är tveksamt om hon kommer över spärren. Att lova beröva SD vågmästarrollen är ett desperat sätt att ragga extra röster från både S och M.

  Är det förresten klart att hon ska regera med Stefan L om hon får 4 %? Jag har inte hört honom lova det.

  SvaraRadera