fredag 5 september 2014

Marine Le Pen skulle vinna första omgången i alla scenarion
Det råder inget tvivel om att Marine Le Pen blir Front Nationals kandidat i Frankrikes presidentval 2017. Hur det blir för de andra stora partierna är mer oklart. Socialistiska PS, som innehar regeringsmakten, dras med en impopulär president, upprepade regeringsombildningar och gjorde ett uselt val till Europaparlamentet. Det är tveksamt om president François Hollande kan sitta hela perioden och om partiet verkligen vill se honom som kandidat ännu en gång.

Högerpartiet UMP saknar idag en given kandidat, då det styrs av en grupp på tre personer, ett så kallat triumvirat, efter att partiledaren Jean-François Copé tvingades avgå, då han kopplats till en korruptionsskandal. Inom UMP talas det till och med om att återlansera den före detta presidenten Nicolas Sarkozy, vilket säger en del om desperationen, då han ju faktiskt förlorade sitt senaste val.

I samarbete med opinionsinstitutet Ifop, presenterar Le Figaro idag en opinionsundersökning som visar att Marine Le Pen skulle vinna första omgången om presidentvalet ägde rum på söndag, oavsett vem som blir kandidat för UMP (här markerat med ljusast blått):


Detta är fantastiska siffror för Front National och Marine Le Pen. När Jean-Marie Le Pen kom tvåa i första omgången 2002, och därmed gick vidare till den andra, var det en enorm överraskning. Han slog därmed ut den socialistiske kandidaten Lionel Jospin, men med en knapp marginal; 16,86% mot 16,18%. Så här såg det ut den valnatten, som fick socialisterna att skrika och gråta och Lionel Jospin att lämna politiken:
Den första omgången följs dock en vecka senare av en andra omgång, med de två vinnande kandidaterna från den första, ett system som gravt missgynnar Front National. 2002 blev det extremt tydligt, då övriga partier lyckades mobilisera i princip samtliga sina anhängare mot Jean-Marie Le Pen. Vänstern använde slagordet "Hellre en skurk än en fascist" för att få sina trupper att rösta på högerkandidaten Jacques Chirac. Denne vann sedan, just genom vänsterns stöd, med rekordsiffran 82,2%.

Idag ser situationen förvisso något annorlunda ut. Marine Le Pen är en mindre kontroversiell person och partiet har kommit långt i den "avdemonisering" som hon föresatt sig att genomdriva. Enligt opinionsundersökningen skulle dock den andra omgången fortfarande bli problematisk. Helt nytt är dock att Marine Le Pen skulle vinna även den andra omgången, och därmed bli president, om hennes motståndare där var sittande president François Hollande, ett scenario som dock känns mindre troligt:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar