söndag 14 september 2014

Självklart att porta Expressen från SDs valvaka


Valvakan 2010

När vallokalerna ikväll stänger håller partierna runtom i landet valvakor, det vill säga festligheter där man följer de inströmmande valresultaten. Normalt sett brukar medierna vara på plats, där TV med jämna mellanrum rapporterar om stämningen på plats. I år har Sverigedemokraterna valt att inte släppa in Expressen, vilket partiets pressavdelning kommenterar med en utläggning kring AFA, Researchgruppen och tidningens samarbete med dessa miljöer. Man skriver bland annat:

"Tidningen Expressen har vid flera tillfällen samt under valrörelsens slut valt att ha ett öppet och djupgående samarbete med Researchgruppen vilket de är ensamma om bland alla större mediebolag. Från tidningens sida har man gått så långt att man försvarat samarbetet genom att likna Researchgruppen vid TT och Reuters."

Till att börja med tycker jag att man överhuvudtaget kan ifrågasätta mediernas närvaro på valvakor. Dessa vakor ska egentligen vara interna och avslappnade tillställningar, där de som har slitit hårt under valarbetet under festliga former kan träffa varandra och följa resultatet av detta arbete. Närvaron av, i SDs fall dessutom fientliga, journalister och TV-kameror förtar en del av den interna och avslappnade stämningen.

Ikväll kommer SD att fira sitt högsta resultat i riksdagsvalet någonsin. Varför, i hela världen, skulle man då ha Expressen på plats, som dagligen bedriver hatiska kampanjer mot partiet? Denna illvilja räcker egentligen som skäl för att inte ha tidningens medarbetare på plats under en glad kväll, men samarbetet med kriminella aktivister gör naturligtvis att en inbjudan skulle vara grotesk.

Thomas Mattsson kommenterar i sedvanlig stil, där stora journalistiska principer nu står på spel:

"Sverigedemokraterna portar Expressen från att bevaka kvällens valvaka. Pressackrediteringen dras in, och det som ett direkt resultat av den senaste veckans dagliga avslöjanden om hur SD-politiker sprider rasism på hatsajter.

De kandidater som Expressen granskat har förvisso uppmanats att lämna partiet av SD, men nu står det alltså klart att den officiella ”nolltoleransen” bara var läpparnas bekännelse. SD vill inte ha ett oberoende nyhetsmedia som Expressen på valvakan."

Som manisk hycklare är Mattsson närmast oslagbar. "Oberoende nyhetsmedia som Expressen" är ju ett så komiskt uttryck att det direkt borde bli en klassiker. Vi talar alltså om tidningen som för mindre än ett dygn sedan lät projicera gigantisk propaganda mot just SD på fasaderna till riksdagen och Rosenbad. Vad en portning av fientliga journalister har med nolltolerans mot rasism att göra förblir oklart.

I Mattssons grandiosa värld innebär en utebliven inbjudan för hans tidning att själva pressfriheten och det fria ordet utmanas:

"Detta PR-självmål av SD utmanar förstås pressfriheten, och jag är tacksam för att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och Aftonbladets publisher Jan Helin redan meddelat mig att Expressen får publicera DN:s och Bladets rapportering från SD-valvakan. Ingen av oss har hört talas om att ett riksdagsparti förbjuder ett riksmedia att närvara på en valvaka, detta beslut är mycket belysande för hur SD ser på det fria ordet."

Självklart samarbetar ni när det handlar om SD och det är utmärkt att ni dessutom skryter om det. Härmed bekräftar ni återigen att det finns ett medieetablissemang, som dessutom delar ett politiskt mål. Som om vi någonsin tvivlade. Mattsson försvarar som vanligt också samarbetet med Researchgruppen, som här blir "frilansjournalister":

"I sin pressrelease i dag försöker SD hävda att det är det faktum att frilansjournalisterna i Researchgruppen lämnat information till Expressen som är orsaken till att tidningen portas från valvakan i kväll. Den skenförklaringen tål dock inte dagens ljus, om man också vet att Researchgruppen även bidragit till bland andra TV4 och Sveriges Television. Skulle, exempelvis, SD porta SVT bara för att ”Uppdrag: granskning” anlitat vissa frilansjournalister?"

Eftersom de etablerade medierna i Sverige knappast kan sägas vara "oberoende", och gentemot SD är direkt fientliga, skulle jag helst se att ingen av dem släpptes in, lika lite som AFA, Femen eller vilken aktivistgrupp som helst. SD skulle själva kunna filma och erbjuda TV inslag när de så behöver.

Jag vill påminna om de underbara ord som ska ha yttrats av Marine Le Pens kabinettschef Philippe Martel, till en av tidningen Le Points journalister:

"Vi ska ge oss på er. Alla dessa idioter till institutionella journalister. Hursomhelst, fransmännen avskyr er. Vår medieplan är att attackera er till döds. Pressen är emot oss, så varför skulle vi fortsätta att samarbeta med den?" 

Så ska det låta.

Thomas Mattsson kan nöjt ge oss ett antal uppdateringar, eller "updates", som han av någon anledning föredrar att skriva:

UPDATE: Nu har också TV4:s programdirektör Viveka Hansson meddelat att Expressen får tillgång till Fyrans bevakning från SD:s valvaka.

UPDATE: Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, ger också Expressen visningsrätt. Liksom Fredric Karén, chefredaktör för Svenska Dagbladet. Tack till er.

UPDATE: Anne Lagercrantz som är chef för Dagens Eko ställer radions material till förfogande.

Ja, ni verkar ha en sådan fin sammanhållning inom medieetablissemanget. Att Anne Lagercrantz är med på tåget förvånar heller ingen, då det var hon som presenterade det stora avslöjandet om att Jimmie Åkesson spelade på nätet, information hon kommit över genom lika kriminella aktiviteter som Thomas Mattsson. Det får mig återigen att tänka på Philippe Martel, och ytterligare en sak han sade när han konfronterades med sitt uttalande om "de idioter till institutionella journalister" som han avskyr:

"De är fullständigt sinsemellan utbytbara, som små ärtor. Jag kan se mig säga det."4 kommentarer:

 1. Valvakan är väl en privat fest (som Nobelfesten). Då får man ju bjuda vem man vill (eller inte vill).

  SvaraRadera
 2. Varför ska man bjuda in värsta fienden. Det riskerar det ju bara att bli dålig stämning.

  SvaraRadera
 3. Tack Tobbe, för ditt engagemang och skrivande under valrörelsen.
  Du har gett många av oss såväl hopp som styrka.

  Mvh Stefan

  SvaraRadera
 4. Varför slösa pengar på ett stort antal tidningar när det räcker
  med en tidning i sann sovjetanda.
  Alla har ju samma uppfattning så varför slösa pengar på dessa
  likriktade medier där tidningsskrivarna kallar sig för journalister
  när de i sjelva verket är papegojor som upprepar inlärda ramsor.
  Om inte presstödet fanns fanns heller inte dessa socialfall som
  som säger sig uppbära lön när det i praktiken är socialhjälp.

  SvaraRadera