måndag 15 september 2014

SD enda vinnarenSå är valet då över, vi har ett åtminstone preliminärt resultat och det blev fantastiskt. Varje siffra blev precis lika bra som, eller bättre än, man kunde hoppas på. Sverigedemokraterna gick från 5,7% till 12,9%, vilket innebär mer än en fördubbling. Istället för 20 sverigedemokrater i riksdagen, kommer där att sitta 49. I opinionen har det länge sett ut som en kamp med Miljöpartiet, vilket de själva ofta understrukit, om platsen som tredje största parti. Denna kamp slutade med att MP fick 6,8% och preliminärt 24 mandat i riksdagen, där de alltså blir hälften så stora som SD. Trots stort självförtroende och en enorm mediekampanj, slutade FIs resa vid 3,1%, röster som de främst tagit från Miljöpartiet.


Bilden visar hur valet hade en stor förlorare, Reinfeldts Moderaterna, och en stor vinnare, Sverigedemokraterna. De övriga riksdagspartierna ligger relativt stabilt, även om Folkpartiet ser ut att förlora fem av sina nuvarande 24 mandat, en minskning som kan ha många orsaker, men där jag inte håller det för uteslutet att Erik Ullenhag kan ha hjälpt till. Som vanligt fascineras jag också av hur enormt usla Vänsterpartiet är på att attrahera väljare. Inte ens med en borgerlig regering och socialdemokrater som uppfattas närma sig mitten, får de mer än 5,7%.

Vi kommer att få mer att glädja oss åt när siffror för landsting och kommuner rapporteras, vilket riksdagsrösterna indikerar. I Skåne ligger stödet kring 20%, i Blekinge 19%. I ett antal kommuner kommer SD att bli största eller näst största parti, vilket kan hända även längre norrut, exempelvis i svårt ansatta Borlänge.

Våra medier reagerar förstås imbecillt. Aftonbladets Anders Lindberg skriver att det är "Dags för krafttag mot nyfascismen":

"Det demokratiska och anständiga ­Sverige måste säga stopp nu. Att bekämpa fascismen bör bli en av den kommande mandatperiodens allra viktigaste ­frågor.

Här har alla ett ansvar. Om vi ser till historien vet vi att det går att bekämpa både fascismen och fascismens orsaker. Det är dags för en demokratisk kraftsamling."

De vanliga tomma fraserna, de vanliga epiteten. Skedde din valvaka i soffan med Henrik Arnstad, Anders? Var det inte just det demokratiska Sverige som röstade igår, kanske rentav sade stopp? Hundratusentals människor begav sig med sina röstkort, hämtade valsedlar, för att säga stopp till Fredrik Reinfeld, Erik Ullenhag och fortsatt förfall. Det om något var en demokratisk kraftsamling.

Lindberg passar också på att upprepa det eviga talet om att vi inte får hamna i en "dansk", och numera även "norsk", situation, utan att det är viktigt att vi i Sverige fortsätter att förtiga just migrationsfrågan, även om invandringen är oändligt mycket större till vårt land än till våra grannländer:

"Redan har retoriken om att ”vi måste prata mer om invandring” börjat höras inom borgerligheten.
Det vore förödande om svensk höger rör sig i riktning mot den danska och norska och mjukar upp synen på sam­arbete med Sverigedemokraterna.
Hur Moderaterna - rejält stukade efter gårdagens val - hanterar sin eftervals­debatt blir därför extremt viktigt."

Observera att redan prat om invandring är en varningsklocka för Anders Lindberg. Visst, fortsätt förtiga alla problem, förlåt "utmaningar", fortsätt skruva upp volymerna, och se SD fortsätta växa.

Komiskt nog har Aftonbladet redan nu lanserat en av sina älskade kampanjer för idioter, denna gång med fokus på att de flesta inte röstade på SD:I den mediestyrda demokraturen Sverige ansluter Expressen sig förstås till detta genidrag. Där kan man ladda ner "87%" som en liten symbol. Det ledsamma är att det finns människor som både kommer att ta bilder, enligt Jan Helins instruktioner, och ladda ner Thomas Mattssons bild. Expressen skriver:

"Valet är över, men vi fortsätter.
I dag går kampen mot rasismen in i en ny fas.
Visa att du hör till de 87 procent som inte röstade på SD. Att du säger nej till främlingsfientlighet. Att du säger ja till andra människor."

På den här nivån ligger inte debatten någonsin i de länder jag följer. Att rösta på vilket annat parti som helst, förutom SD, innebär att man "säger ja till andra människor". Vår nye statsminister, som gjorde ett uselt val, använder också denna märkliga negativa matematik:

"Det är trots allt så att 87 procent inte har röstat på Sverigedemokraterna. Även om de fått 13 (procent) så innebär det inte per automatik att man har någon rätt med en vågmästarroll. Vi ska se till att de inte får den vågmästarrollen"

Jag skulle tro att han sade, eller åtminstone menade, "rätt till", men uttalandet förblir något dumt, för att uttrycka det milt. En vågmästarroll är ingenting som SD kräver, eller anser sig ha rätt till, utan helt enkelt en situation som verkar ha uppstått. Jag tänkte återkomma till regeringsbildningen i ett annat inlägg, men det mest troliga scenariot i denna stund ser ut att bli en minoritetsregering, där kanske MP och V ingår. För att använda Löfvens och fulmedias logik, så kommer alltså svenskarna att få ministrar från partier som över 90% av dem inte röstade på. Nästan 7 av 10 svenskar röstade inte på statsministern.


7 kommentarer:

 1. "Visa att du är en av #87procent"
  Hur korkade kan människor egentligen bli? Fullständigt patetiskt. Men i det här landet så är det tydligen på den nivån debatten ska föras. Ibland undrar jag vad det är som driver dessa människor. Vem sitter och kommer på en sådan här "kampanj"? Vem är sedan så fantastiskt lättledd och oförmögen att tänka själv så att han/hon verkligen skriver 87 i sin hand och tar en "selfie"? Detta är långt ifrån friskt.

  På Expressens hemsida finns en artikel med rubriken "Järnrörens triumf". Där skriver Karin Olsson att "Järnrören är valets enda riktiga vinnare". Bisarrt och helt sinnessjukt är bara förnamnet.

  Jag säger istället grattis till Sverigedemokraterna och deras väljare!

  SvaraRadera
 2. Ja, man kan inte sluta föbluffas över hur korkade svenska politiker och journalister tycks vara.

  Närmast otroligt!

  SvaraRadera
 3. Hahaha man måste nästan beundra tokvänstern för deras trams, det ena mer löjeväckande än det andra.
  Men har an inget jobb eller någon vettig sysselsättning kan man tydligen spendera dagarna med att hitta på barnsligheter.

  Med detta barnsliga resonemang kan man hävda att eftersom MP bara fick 6.8% så ställer sig de resterande 93.2% av befolkningen positiva till försurade sjöar, koldioxidutsläpp, kalhuggna skogar och att böljande blomsterängar asfalteras till parkeringsplatser.

  Att mannen på bilden dessutom ser ut som skit gör inte saken bättre.

  SvaraRadera
 4. Hade F! fått 4% hade man troligen sagt att detta är ett mycket starkt uttryck för att svenska folket kräver mer jämlikhet och så hade man raskt gått till väga för att genomföra detta. Att överväga att utestänga 13% av väljarna innebär stora kliv mot införandet av demokratur.

  SvaraRadera
 5. kolla även den bästa https://www.youtube.com/watch?v=EtvByp3vLfc

  SvaraRadera
 6. Jag är faktiskt ledsen över den här hatfyllda valkampanjen och detta hatfyllda eftermäle på sociala medier. Mina vänner på facebook vill antingen omvända mig eller är äcklade över att behöva se mig.

  Vad har jag gjort? Jag har röstat på det enda parti som väljer att föra en invandringspolitik i linje med övriga europeiska länder och som vill prioritera våra äldre, våra sjuka, våra arbetslösa och alla de miljoner flyktingar som inte har råd att ta sig till Sverige. Det enda parti som faktiskt agerar direkt och kraftfullt mot extrema åsikter inkl rasistiska kommentarer som yttrats för flera år sen anonymt på nätet. Övriga partier har pedofiler och barnmisshandlare på valbar plats men om detta sker bara rapportering på alternativa medier såsom Avpixlat.

  Jag blir hatad som om jag vore en jude under andra världskriget omgiven av nazister. Mina vänner skrämmer mig. Jag avskyr vad media gjort med många av mina vänner, att de nu känner att de har rätt att hata mig för mina politiska åsikter är lika illa som om de skulle hata mig för min hudfärg eller religion. Men de tror att de är på de godas sida, de är fulla av det goda hatet. De tror att jag är en rasist för att det har de läst eller hört i media. För "alla SD'are är rasister."

  Vad får det här för konsekvenser? Kommer jag någonsin diskutera mina politiska ställningstaganden med dem? Kommer jag någonsin lita på dem? Kommer jag någonsin att rösta på ett annat parti? Jag tror inte det.
  Media och övriga politiker cementerar klyftorna mellan mig och mina "goda" vänner som nu hatar mig. Mellan mig och övriga politiska partier. Mellan mig och media. Ni skapar ett "ni och dem" samhälle och i ert samhälle tillhör jag "dem". De utanför.

  Ni vill inte ta i Åkesson med tång. Den partiledare som representerar Sveriges 3:e största parti och som representerar mig som väljare. Det är en skymf mot oss allihop. En ytterligare cementering.

  Ni är så hatfyllda, ni som står på de "godas" sida med det "goda hatet". Ni som blåser i visselpipor och kastar ägg på demokratiskt invalda SD och deras anhängare under torgmöten. Ni som ensidigt rapporterar om vänstern som de goda. Ni skrämmer mig.

  SvaraRadera
 7. och hur känner du att det funkar med erat 87%? regeringen har infört SD ideer.

  djävla muppar, grattis ni vann inget, bara mer hat.

  SvaraRadera