tisdag 16 september 2014

Svänger medierna i Skåne?


Från Skånska Dagbladets förstasida

I de rikstäckande medierna fortsätter de infantila angreppen på Sverigedemokraterna och deras väljare, som om ingenting hade hänt. För fyra år sedan bestod landet av 339 610 ondskefulla, ointelligenta eller endast obildade väljare, men dessa har nu, trots mediernas ihärdiga försök att upplysa pöbeln, växt till hela 781 120 lika ondskefulla, ointelligenta eller obildade personer. Vi ser nu hur både medier och politiker istället försöker använda omvänd matematik, för att påminna om att 87% trots allt fortfarande tillhör den goda sidan, vilket i exempelvis Löfvens värld plötsligt omfattar även moderater och kristdemokrater.

I Stockholm och dess medieetablissemangs egna kretsar, kanske det fortfarande känns helt rimligt att agera på detta sätt, men i Skåne är siffrorna nu på sådana nivåer att det är fullständigt ohållbart. När jag idag läser Skånska Dagbladet, får jag en känsla av att en ny vind, ett tillfrisknande, nu kanske inleds, med början i vårt lands södra delar. Skånskan är inte på något sätt en sverigedemokratisk tidning, men har idag två krönikor som skulle vara omöjliga i Expressen eller Aftonbladet.

Bo Höglander inleder med att presentera de rena siffrorna för att understryka allvaret:

"I Östra Göinge går man från 13,8 procent till 26,1 procent och i Perstorp från 10,9 till 25,3 procent. I Osby får SD 25,6 procent, att jämföra med 12,8 i 2010 års val, och i Kristianstad landar man på 21,7 mot 11,9 procent år 2010.
I vår huvudort Hässleholm hamnar partiet på 23,7 procent, mot 13 i förra valet. Här heter valets store segrare Patrik Jönsson, SD:s toppnamn i kommunen som kommer in i både riksdag och region, berättade vi i går. 

Störst Skånestöd har SD i Sjöbo kommun, med 30 procent av rösterna. Partiet är där det största i kommunvalet. Det gäller även i Hörby, med 27 procent av rösterna. Andra Skånekommuner där partiet nått över 25-procentsnivån är Bromölla, Skurup, Tomelilla och Klippan."
Expressen och Aftonbladet har uppenbarligen gjort bedömningen att det är rätt och riktigt att spotta på 13% av befolkningen varje dag, men en tidning som Skånska Dagbladet har nog inte råd att göra detsamma mot en fjärdedel av sina läsare. Höglanders inlägg vittnar också om att man i Skåne börjat inse att det är idiotiskt och kontraproduktivt, förhoppningsvis även omoraliskt:

"Man kan kasta ägg på Jimmie Åkesson eller stänga av strömmen för firande Sverigedemokrater i Malmö, men det är i längden fel väg att tackla den nya politiska kraften i svensk och skånsk politik."

Avslutningen visar dock att det även bland Skånes journalister är nödvändigt att markera med vissa nyckelord:

"Om Sverige ska kunna kalla sig ”världsmästare i humanism” får vi inte släppa dessa frågor till krafter med bruna rötter som ifrågasätter öppenhet och mångfald." 

Trots ovanstående haveri av "bruna rötter" och "krafter", är Höglanders alster ändå ett under av klarsynthet jämfört med vad Stockholm levererar. Jag får väl tillägga att Sverige inte alls måste kalla sig "världsmästare i humanism" och att det enda valet för mig är ett parti som just ifrågasätter den massinvandring och mångkulturalism som här kodas som "öppenhet och mångfald".

Den andra krönikan är författad av en Julia Branting, som också ser till att säkra upp:

"SD:s värderingar är inte mina. Jag vill inte att de ska få något som helst inflytande och jag vill inte att deras invandringsfientlighet ska få det minsta genomslag, varken om detta sker genom att de kommer till makten någonstans eller för att andra partier anpassar sin politik." 

Även hon framhåller dock en mer rimlig hållning än sina kollegor i Stockholm, eller för den delen i andra delar av landet:

"Jag vill gratulera till valframgången. Och jag inser att en och annan som läser den meningen sätter kaffet i halsen. Då vill jag påminna om grundvärderingarna inom idrotten, som är att alla ska behandlas med respekt och att man är schyst mot motståndaren både under och efter matchen oavsett vad man tycker om laguppställning och spelstil. Den principen kan gott genomsyra även politiken."

Hon fortsätter senare:

"Men inget av dessa förhållanden berättigar det folkförakt som drabbar SD:s förtroendevalda och väljare. De är varken dummare eller ondare än människor i gemen. Att som en av kvällstidningarna i går gjorde på sin löpsedel skriva ”Vi är 87 procent” och måla upp en konflikt där svenska folket delas in i ett ”ont” och ett ”gott” lag är otäckt, och dessutom kontraproduktivt. Sådant borde medierna hålla sig ifrån.

En stor del av Sveriges befolkning har valt att lägga sin röst på SD. De övriga partierna bör förutsätta att var och en av dessa väljare har fattat ett rationellt beslut, utifrån sina egna prioriteringar och bevekelsegrunder, men också att de i kommande val kan fatta andra beslut." 

Det är möjligt att just Skånska Dagbladet alltid har intagit en mer rimlig position i dessa frågor, men förr eller senare måste även övrig media göra det, eller gå under, vilket i och för sig också är en välkommen utgång.

I samma tidning, på samma förstasida, ger intressant nog ett par andra rubriker kanske en antydan om varför Sverigedemokraterna växer. De avhandlar också "öppenhet och mångfald", men ur ett mer verklighetsnära perspektiv:


18 kommentarer:

 1. Fattar inte varför det är så jäkla svårt att skilja mellan invandrarfientlighet och invandringspolitik-två skilda saker eran ärthjärnor hos media!!

  SvaraRadera
 2. Journalisternas senaste paroll "Världsmästare i humanism" - Kan det verkligen köpas av det svenska folket eller kan vi hoppas att detta är slutfasen i det svenska PK-äventyret?

  SvaraRadera
 3. Ajaj... Nu svänger det, vilket man kan höra på desperationen i DNs Kristina Lindqvist och Helle Klein i TV som kallar SD-folk för Nazister och rasister på bästa sändningstid.
  Paniken och överdrifterna innan vindkantringen kanske.
  Pelle

  SvaraRadera
 4. För 1:a gången har jag hittat ett felaktigt ord hos Tobbe: "uppfrisknande". Troligen en sammanblandning mellan uppvaknande och tillfrisknande ?

  I övrigt håller jag med om att pendeln måste ha nått sitt ytterläge nu för att snart börja svänga tillbaka. Tycker mig se och höra t.ex. hos Löfven att han inte tror på sin egen PK-svada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - japp, du har naturligtvis helt rätt. Så kan det gå ibland...jag hade båda orden i huvudet och hamnade på en kombination. Brukar läsa igenom innan publicering, men missade detta, så tack för att du var mer vaken!

   Radera
 5. Därtill nödda och tvungna . . . som valfläsk fast efterrätten . . eller rädda vad som räddas kan av makt och härlighet . .

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att detta är lite att vända kappan efter vinden. Bra förstås att de kan komma med någonting naturligt mellan den vanliga pk-ismen och verkligheten. Men för lite, för sent... Hoppas att vårt land går att rädda.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att MSM´s inställning till SD och dess väljare är brun och
  den kommer inte från choklad...

  SvaraRadera
 8. De journalister som efter att i åratal ägnat sig åt hämningslös mobbning av SD och som nu backar ett steg bakåt - vad ska man kalla dem?
  Fega flockdjur?
  Opportunister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journalister är flockdjur utan ett uns av integritet. De tänker i flock och jagar i flock - ängsligt sneglande på vad kollegorna skall tycka.
   /Gunnar B.

   Radera
 9. Läckert uttryckt av Amnexis på HAXblogg:

  "Att kalla sig liberal i dessa nyspråkens dagar börjar bli lika svårt och snårigt som att kalla sig feminist..

  Enklare att kalla sig rasist, det är det ord som idag betyder verklighetsförankrad".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att "högerextremist" har blivit någonting vackert, även om ordet i sig är otroligt missvisande.

   Radera
  2. Brukar blygas för att länka till inlägg på min blogg, men idag ett undantag, för jag har en oplockad gås med vissa "vänner" på Facebook:
   En stank av Nürnberg runt Facebook

   Radera
  3. Haha, ja, ibland får man till det ;)

   Radera
 10. Ett till läckert citat; denna gång från Lars Vilks blogg:

  MOLLY skrev:

  "Det finns mullvadar överallt. De gråfärgade osynligheter som kommunicerar och förflyttar sig i dolda gångar mellan sina revir. De som är symbolen för svek och falskhet. De dyker upp i ljuset som opartiska slipsnissar. Det kryllar av dom, precis där du tror att det finns hederliga människor. Se upp, du som ännu tror på människor".

  SvaraRadera
 11. Jag skrev igår på FB efter att någon hade kommenterat att man ska titta bakåt på vilka som var med i SD då att ALLA nya partier uppkommer pga av någon form av missnöje. Därför finns det inga dunungar bland grundarna i övriga partier heller..så den som är utan skuld kunde ju kasta första stenen det är dumt med sten i glashus ;)

  SvaraRadera
 12. Frimuraren Tobias Billström skrev på Facebook att SD är ett extremistparti som måste bekämpas.

  SD och alla andra: se upp för mullvadarna!

  SvaraRadera
 13. Tänkte på :TÅTAN: Hermansson hon som är läspisk.och radio pratare .och var med i jills övervada i usa .hade hon varit sd hade hon vart ute sluten från partiet.men betalar svenska folket hennes lön på hennes kontrakt ett år till hur många hatisska personer betalar vi ut lön till.????

  SvaraRadera