onsdag 17 september 2014

Tyvärr Expressen, vi blir några flerEfter sin maniska och gränslösa hatkampanj mot SD inför valet, såg Expressens löpsedel ut som ovan på måndagen. Thomas Mattsson är inte bara stolt över sin fantastiska tidning, med dess oberoende rapportering och storslagna journalistiska principer, utan också över tidningens "kreativa förstasidor", som han ägnar ett särskilt inlägg på sin lilla Expressen-blogg. Om en tämligen ordinär, och sakligt tvivelaktig löpsedel, om att Stefan Löfven vann, skriver Mattsson:

"Här ovan är gårdagens löpsedel – med ett annorlunda grepp som editionschefen Marcus Wallén kom på: inget tidningshuvud, alltså ingen logotype, överst utan bara en bild. ”Briljant redigering”, sa jag på ett stormöte på Expressens centralredaktion under måndagseftermiddagen när vi uppmärksammade god journalistik den senaste tiden."

"Briljant" alltså. Angående den svarta löpsedeln överst, står det nu:

"Här är måndagsettan om valresultatet, den som redaktionschefen Magnus Alselind föreslog. En klassiker som många utländska medier uppmärksammat."

Här kallas den "en klassiker", men jag vill minnas att det i texten tidigare faktiskt stod "genial". Det är i så fall intressant att till och med Mattsson tyckte det var pinsamt och redigerade just det, samtidigt som resten av texten är full av stavfel.

Själv tycker jag att ovanstående löpsedel för en gångs skull är trevlig. Den svarta bakgrunden framhäver det glada budskapet, som inte görs sämre av den lilla blåsippan. Dess text är nu emellertid något inaktuell. I skrivande stund har 5837 valdistrikt räknats av 6227, i den så kallade uppdaterade preliminära rösträkningen (där utlandsröster och förtidsröster från andra kommuner tillkommit), och SD har samlat 781 195 röster redan i dessa distrikt.

Tyvärr, Expressen, vi blir alltså ytterligare några fler.

22 kommentarer:

 1. Briljant är en slipad genomskinlig sten med 56 facetter. Den sprider ljus i alla riktningar. Svart är frånvaro av ljus.

  I Expressen är tvärtomspråket förhärskande.

  När de skriver att svart är briljant är det ovanligt tydligt vad Expressen företräder.

  SvaraRadera
 2. Kan man inte också se det som att dessa siffror lyser upp i mörkret ? Så ser i alla fall jag det. Lysande, modiga individer mot en mörk bakgrund - och de blir bara fler och fler. Glädjande. Jag tror också att denna löpsedel kan bli klassisk - fast motsatt vad Thomas Mattsson tänkt sig.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, så är min spontana reaktion när jag ser den. 781 000 SD väljare lyser upp i mörkret.

   Radera
 3. Han verkar vara noggrann med att skriva namn på exakt vem av hans underlydande som gjort vad i hatkampanjen. Matsson kanske försöker skylla på andra än han själv för Expressens haveri? Eller åtminstone sprida ut skulden på fler? Nåja, det drabbar nog ingen oskyldig.
  /martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så klarsynt är han nog inte. Han ser det nog snarare som att han generöst vill visa att det finns fler, nästan lika, geniala människor på Expressen, förutom han själv.

   Radera
 4. "--god journalistik--"-var finns den? Inte i Expressen i alla fall--

  SvaraRadera
 5. Det är märkligt det här tuggandet om att 87 % röstade inte på SD. 93,2 % röstade inte på MP.
  Det intressanta är rörelsen i valmanskåren. Den enda klara tendensen var ökningen för SD. Det är ju inte så att bara de 13 % som röstade på SD tycker att SD:s politik är bra. Bakom en så stor ökning finns en mycket större kader som skulle kunna stödja SD men som inte tog steget nu. Det är ju ingen skarp gräns med SD-väljare på ena sidan och SD-hatare på den andra.

  SvaraRadera
 6. Hade expressen tillsammans med researchgruppen klarat av att komma över alla 781195 namnen så hade de nog målat upp oss i tidningen och tyckt att det vore ett scoop! Nej, bojkotta blaskan!

  SvaraRadera
 7. Expressen vill uppenbarligen hänga ut sina läsare genom att ge dem passande svarta fingrar.
  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, ha!
   Den kommentaren är briljant!

   Radera
  2. Tack!
   :-)

   //Andras

   Radera
 8. Social konstruktion17 september 2014 14:51

  789537 ???
  Vad kan detta vara för en konstig siffra? Jo, det är uppdaterat preliminärt resultat för Sverigedemokraterna!! Så expressen har åtminstone två siffror av sex rätt vilket väl få anses vara ett hyggligt resultat för att komma från kloakerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Social konstruktion17 september 2014 15:27

   Nu är det 790710

   Radera
  2. Social konstruktion17 september 2014 15:36

   791529
   Nu har expressen bara 1 (en) siffra rätt på sitt skitkastarlöp.

   Radera
  3. Social konstruktion17 september 2014 17:50

   Snart 795000. F ö är det enda bruna i denna valrörelse 7-klöverns byxor i söndags.

   Radera
  4. Social konstruktion17 september 2014 19:01

   Peliminärt över 798 000 nu. Det kan nog bli 800 000.
   In your face, expressen!

   Radera
  5. Social konstruktion18 september 2014 12:26

   Just nu fattas 1359 röster till 800 000 i den preliminära.sammanräkningen Blir det så har expressen inte en siffra rätt på skitkastarlöpet.

   Radera
  6. Social konstruktion19 september 2014 13:41

   801178
   Expressen har alltså helt fel på skitkastarlöpet.

   Radera
 9. SD är ett ljus i allt det svarta!!��

  SvaraRadera
 10. Är det inte farligt för att idiot föklara sina kunder men dom tänker väl att ni kunder glömmer snart när dom skriver något o fördömligt om kungahuset så köper ni tidningen ändå!!!!HOPPAS Inte DETTA.vad har denna tidningen att är bjuda sina läsare som är ned bragna i skiten .för att ni har en annan åsikt .tål vi vad som helst. VI ärvde inte Sverige av våra förfäder ut lånaden av våra barn.!!!! Uppfattat

  SvaraRadera
 11. Dessutom blev det en dyr tidning då man gör av med så mycket tryckfärg extra som en hel dags upplaga drar normalt. Tryck färg är också ett elände vid återvinningspappersbruken, knappast miljövänligt.

  SvaraRadera
 12. I början på rösträkningen låg dom på ca 17% och sjunk gradvis ner till 13% och nu ökar dom lite?? jag funderar på varför
  13% är skapligt även om jag tippade på 15-20%
  Valfusk???

  SvaraRadera