måndag 20 oktober 2014

Elisabet Höglunds förvirrade försvar av Jimmie Åkesson
Elisabet Höglund är som krönikör lite svår att få grepp om. Hon lyfter ibland glömda ämnen och avvikande åsikter, men intellektuell skärpa lyser alltid med sin frånvaro. Man får helt enkelt ett intryck av någon som funderar på saker och ting, men som samtidigt är ordentligt marinerad i politisk korrekthet, vilket oftast resulterar i kluvna och förvirrade alster.

Hon ville idag, under rubriken "Smaklöst att slå på en som redan ligger", kritisera de offentliga personer som hånat Jimmie Åkesson för hans sjukskrivning. Hon inleder med de sedvanliga markeringarna, som alltid måste göras för att inte förknippas med SD, men hon tar i lite mer än de flesta:

"Ingen har väl tvivlat på att jag är antirasist, antinazist och alltid tagit avstånd från Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna och deras politik. Jag ska inte behöva säga det men det finns folk som gärna missförstår och då är det lika bra att göra klart var jag står.
När det gäller SD:s partiledare Jimmie Åkesson bekämpar jag djupt i min själ hans politik och hans invandrarfientliga åsikter."

Man kan vara både icke-rasist (ordet "antirasist" har sedan länge blivit synonymt med mycket speciella rörelser och individer) och icke-nazist, utan att ta avstånd från Jimmie Åkesson. När Höglund poängterar att hon inte ska behöva säga det, menar hon inte eftersom det då hade varit omöjligt att få en plats i svensk media, utan troligen att det för alla anständiga människor, dit hon så uppenbart räknas, är omöjligt att vara sverigedemokrat. Att använda ordet "invandrarfientlig" är också ett lågvattenmärke, eftersom kritik mot invandringspolitiken inte är samma sak som "fientlighet mot invandrare".

Det blir värre:

"Hans parti hör egentligen inte hemma i Sveriges riksdag, men 13 procent av väljarna stödde Åkesson i valet och de 49 riksdags­mandat partiet erövrade skedde på demokratiska vägar. Inte ­mindre än 798 878 personer röstade på Jimmie Åkesson. Trots sina åsikter är han en del av den svenska demokratin."

På vilket sätt hör SD inte hemma i riksdagen? Vilka partier hör hemma där? Alla sju övriga? Nej, Jimmie Åkesson är inte en del av den svenska demokratin trots sina åsikter, utan tack vare dem, eftersom de är själva anledningen till att stödja honom och hans parti. Festligt nog har Höglund till och med misslyckats med att få siffran rätt, då det officiella valresultatet visar 801 178 röster på SD.

Efter ett par rader om Jimmie Åkessons intensiva arbete, blir det återigen dags för några märkligheter:

"Och till skillnad från andra partiledare var det Åkesson som fick göra grovjobbet. Partiet och dess övriga företrädare är ingenting. Det är Jimmie Åkesson som är Sverigedemokraterna."

Sverigedemokraterna utgörs alltså av en enda person, medan både partiet och övriga företrädare är ingenting. Medierna har de senaste dagarna talat om Åkessons stora betydelse, men Höglund lyckas här föra resonemanget till en helt annan division. I verkligheten deltog naturligtvis några tusen personer i SDs valarbete, varav många fortfarande kämpar på i kommuner, landsting och riksdag.

Hon skriver förvisso om de hånfulla inlägg som har kommit från personer som Özz Nûjen och Fredrik Virtanen de senaste dagarna, men de är ju så idiotiska att det närmast är en öppen dörr. Höglund hittar också övertramp i mediernas valbevakning, men endast ett:

"Redan i valrörelsen tycker jag att medierna gjorde ett rejält övertramp i sin bevakning av Jimmie Åkesson. Det var när Ekot avslöjade att Åkesson det senaste året satsat mer än en halv miljon kronor på spel på nät­kasinon. Åkesson var spelmiss­brukare! Att avslöja detta tycker jag var ett slag under bältet. Spelmissbruk kan lika väl som utbrändhet och alkoholism ­vara en sjukdom. Gudrun Schymans alkoholism hade medierna stor fördragsamhet med men när Jimmie Åkesson spelar bort pengar så är han värd allt förakt."

Medierna, och framför allt kvällstidningarna, bestod av dagliga övertramp och hysteriska kampanjer mot ett enda parti. När det gäller Gudrun Schymans aktiviteter, hade medierna inte bara "stor fördragsamhet", utan gick samman för att inte säga ett ord om dem.

Det roligaste med Elisabet Höglunds hela krönika är att hon avslutar den med vad som i medierna ses som ren "främlingsfientlighet" och ett resonemang som hämtat direkt från Avpixlats kommentarsfält:

"Öppna ett asylboende
 Nu är inte bara Fredrik Reinfeldt arbetslös. Hans ex Filippa Reinfeldt är också ­arbetslös, sen hon i torsdags blev nedröstad om posten som finanslandstingsråd i Stockholms län. Direkt efter nederlaget förklarade ­­Filippa att hon lämnar politiken. Därför har jag i dag en jättebra jobbidé till Fredrik och ­Filippa: Starta ett asyl­boende för ensamkommande flyktingbarn! Gärna i rikemanskommunen Täby, där ni bor. För Fredrik, du sa ju i valrörelsen att vi måste ”öppna våra hjärtan”. Nu har du chans att visa att du vill ­öppna ditt - och Filippas ­också."


3 kommentarer:

 1. Men vad skriver kvinnan? Menar hon att det är volymerna det är fel på? Ska det klagas över att "vi svenskar ska öppna våra hjärtan, implicit våra plånböcker"? Elisabet Höglund: hur kan du säga något så rasistiskt och främlingsfientligt?

  Hon höll nästan hela vägen som pk-krönikör. Hon tycks blivit tillfälligt frisk, därmed de logiskt grundade meningarna i avslutningen av krönikan.

  / Magne

  SvaraRadera
 2. Arma människa! Hon kan ju bli av med jobbet för en sådan avslutning. Å andra sidan har hon valt en standardinledning i texten och blir säkert förlåten.

  SvaraRadera
 3. Med avslutningen tar golvmoppen Höglund ingen risk, därför att hon där "ger sig på" moderaterna Reinfeldt och hans f.d. fru. Om hon istället gett sig på Löfvén, hade hon riskerat jobbet. Det hon gör här är att krydda sitt alster med något som kan få någon indoktrinerad stackare att tänka "får man säga så?"

  Det är lätt att glömma att moderaterna liksom SD mobbats ganska häftigt av slaskpressen genom tiderna. Dock sällan i den mordiska ton som drabbat SD. Nu är moderaterna villebråd igen, därför att de inte längre kan driva på asyl-invasionen från regeringsställning.

  Moppen är en pk-människa från mopp till tå!

  SvaraRadera