lördag 11 oktober 2014

Virtanens tur att försöka igen
Aftonbladet verkar lida av att alla deras krönikörer måste, kanske frivilligt i många fall, skriva små alster som attackerar SD. Oisin Cantwell, som egentligen vill dricka öl och titta på fotboll, gör det med jämna mellanrum. Själv är jag inte det minsta fotbollsintresserad, men det är fullt möjligt att han kan skriva initierat och underhållande om detta. När han däremot ska kommentera politik, och då särskilt när SD ska attackeras, når texterna den där bottennivån som vi är alltför bekanta med.

Var och varannan krönika från Anders Lindberg handlar om hur en grupp ute i världen måste skickas till Sverige. Vi måste få hit fler afghaner. Vi måste få hit fler syrier. Vi måste få hit fler östeuropeiska romer. Vi måste få hit fler homosexuella afrikaner. På detta sätt fortsätter det, vecka efter vecka, året runt.

Den kanske mest patetiske i sammanhanget är troligen Fredrik Virtanen, som kan ses som Aftonbladets motsvarighet till Expressens Lars Lindström. Virtanen är ursprungligen nöjeskrönikör, en roll där han möjligen hade en funktion, men när han nu som ledarskribent ska analysera samhället och politiken blir hans brist på bildning och intellekt mycket uppenbar. Idag ska han kommentera den egna tidningens senaste kampanj som, med Jan Helins fixering vid hashtags, har fått namnet #minhemmaplan.

Det är en bisarr serie, där några av tidningens krönikörer, som idag äntligen befinner sig i trygghetens Södermalm, åker till sina uppväxtorter ute i den efterblivna gyttja som landet utanför Stockholm består av, för att skriva om hur ortens enkla människor gör enkla saker och i sin enfald, av obegripliga anledningar, röstar på SD. Varje delavsnitt i serien är ett besök på zoo, där vi får träffa de stackars människor som blev kvar när tåget gick och, på grund av dålig mobiltäckning och överväxta järnvägsspår, inte förstår att de egentligen ska rösta på ett vänsterparti.


Hanna Olsson besöker lite enklare människor
i den hembygd hon lyckats ta sig ifrån.


Under rubriken "Blir livet bättre av att sparka nedåt?" vänder sig Virtanen i viss mån mot seriens syfte, men han måste naturligtvis först svartmåla den nytillträdde Björn Söder:

"Sveriges riksdag har en ­fascist som andre vice talman, han ledde riksdagens arbete i tisdags. Det är något oerhört. Oerhört.
SD:s Björn Söder har talat för dödsstraff, han anser att Pridefestivalen är perversion, han har jämställt islam med nazism, han har jämfört homosexualitet med pedofili, han har poserat på bild med SS-veteraner och han anser att det finns goda skäl att diskriminera romer.
Det är inga ovanliga åsikter i Sverige (bortsett från SS-vurmen, där är nog även Björn S­öder extremt högerextrem)."

Att skriva att Söder skulle besitta en "SS-vurm" är förstås förtal och direkt lögnaktigt, men också så infantilt att krönikören i vanlig ordning skämmer ut sig själv. En 16 år gammal bild från ett möte mellan Björn Söder och det tyska partiet Republikanernas partiledare Franz Schönhuber har fått den samlade vänstern att gå i spinn och skapa dessa fantastiska historier, eftersom Schönhuber, likt många i sin generation, i ungdomen stred i det rent militära förbandet Waffen-SS.

Nej, Björn Söders åsikter är inte alldeles ovanliga, även om alla som Virtanen känner blir förfärade. Det finns sverigedemokrater som är för dödsstraff, och det finns de som är emot. Undersökningar har visat att en ganska stor andel av svenska folket skulle kunna tänka sig ett införande av detta straff, och denna uppfattning finns säkert även bland ett antal socialdemokrater och moderater. På samma sätt finns det många svenskar som känner avsmak inför Pride-festivalens yttringar och ja, även romer har ett ansvar för sina handlingar. Slutligen är islam en totalitär ideologi, som är ett mycket större hot mot Europa och världen, än medieetablissemangets älskade "fascism", ett ord som idag betyder kritik mot den förda invandringspolitiken.

Så småningom kommer då Virtanen in på ovan nämnda artikelserie och har där en poäng, även om vi förstås får ha överseende med hans påklistrade SD-hat och bristande analytiska och stilistiska förmåga:

"Ändå gör ­Aftonbladet det i den välvilliga artikelserien. Tidningen har skickat ett antal av mina kollegor till sina barndomsbygder där invånarna säger det vanliga ”vi måste sluta demonisera varandra, vi måste börja prata och förstå varandra” och ”politikerna skiter i oss här ute”.
Jahaja. Och därför röstar du på ett parti vars värderingar du ­inte delar? Du röstar på ett ­parti vars åsikter du hatar? Få människor har ett så djupt självskadebeteende. Folk röstar på SD för att de tycker om SD:s politik."

"Det missnöje som högerpopulistiska väljare påstår sig hysa mot politiker är i själva verket missnöje med att politiker inte stoppar invandring."

Ja, vi är många som menar att invandringen, med dagens absurda volymer, är den stora ödesfrågan för framtiden, en fråga om påverkar alla andra områden. Jag skulle dock vilja lägga till att denna fråga idag har blivit större, där just det mediala och politiska etablissemangets hantering av den också för upp frågor kring demokrati och mediernas roll.

Virtanens sista mening blir, föga förvånande, ett haveri:

"Frågan är varför 800 000 människor tror att livet blir bättre av att ­sparka nedåt."

Detta är ytterligare en variant av elitens taktik att flytta ansvaret från dem själva. Vi känner igen det från Reinfeldts oändliga upprepningar om att "ge sig på invandrarna", ett mantra som även Stefan Löfven använde sig av i partiledardebatten. Att kritisera den förda politiken är inte att "ge sig på invandrarna". Att attackera den groteska politik som omhuldas av hela det politiska och mediala etablissemanget är i sanning att sparka uppåt. Få invandringskritiker känner någon aversion mot den enskilde invandraren, som naturligtvis kan vara både en utmärkt individ och en mindre god sådan, men vårt förakt för personer som Fredrik Reinfeldt, Thomas Mattsson och Jan Helin är enormt.13 kommentarer:

 1. Du blir bara bättre och bättre Tobbe. Fjärde stycket i den här krönikan fick mig att gapskratta. Lysande!

  SvaraRadera
 2. Kan bara stämma in i hyllningskören, den sakprosa som du alstrar är rena poesin och det sätt på vilket du schavotterar dessa intellektuella dvärgar är en fröjd för sinnet.

  Att de sedan är historiskt obegåvade är nog ingen nyhet. För att ta ett exempel, fascismens portalfigur, Benito Mussolini, var medlem av Partito Socialista Italiano, PSI, fram till dess att han var med och grundade Partito Nazionale Fascista, PNF.

  Fascismen, kommunismen och nazismen spelar med andra ord på samma planhalva, den vänstra, vilket också visar sig i att de historiskt har kommit mycket bra överens från tid till annan.

  Motståndare till dessa totalitära ideologier är [den klassiska] liberalismen som förespråkar medborgerlig frihet OCH ansvar. Jag skriver den klassiska liberalismen för att dagens Folkparti ägnar sig åt renommésnyltning och varumärkesintrång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till ditt omdöme om totalitära rörelser kan läggas de sunni muslimer som organiserar sig efter muhammeds handbok,IS islamiska staten de för ett skräckvälde som överträffar nazistiska rövarband,men det skiter Virtanen i!

   Radera
 3. Vi har för många teflon människor inom pk media och politiken. Istället för att ta åt sig av kritiken och inse att det är dom som är problemet så skyller dom ifrån sig och lägger ansvaret på dom svaga.

  SvaraRadera
 4. Tja, hur många vettiga människor tar Virtanens snömos på allvar?
  Visst, han är en hjälte för twittervänstern, och då blir det ju bara en sorts
  rundgång, där Virtanens krönikor i stort sett bygger på samma innehåll,
  och har man läst en, så har man läst alla. Sakfrågor är ju inte Virtanens
  starka sida, och därför är det inte heller många som bryr sig...förutom
  stollarna i AFA, Revolutionära Fronten...och twittervänstern.

  SvaraRadera
 5. Social konstruktion11 oktober 2014 12:29

  Ja, jag vet att Virtanen får skylla sig själv men jag kan ändå inte låta bli att tycka lite synd om honom! Tala om att ha otur när man tänker!

  SvaraRadera
 6. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas: Tack Tobbe för att du orkar ta dig tid och mentalt klarar av att med din eleganta penna bemöta och analysera sönder alla dessa mediokra (nu var jag snäll) s.k. krönikörer-

  SvaraRadera
 7. Någon pratade häromdagen om kö-systemet och dess utbredning i Sverige. Virtanen framstår som en produkt av kö-Sverige. Han har hamnat där han har hamnat, inte pga några speciella intellektuella förtjänster eller något särskilt journalistiskt snille utan för att han har stått i en slags journalistisk kö där man börjar som nöjesjournalist för att sedan förflyttas uppåt i hierarkin inom sin tid.

  /Fredrik H

  SvaraRadera
 8. Kan inte det där mentala missfostret Virtanen klottra ner sina lögner och kränkningar på någon offentlig toalett istället för att skämma ut en skittidning som ändå har nått lägsta divisionen.

  Stig

  SvaraRadera
 9. Det finns inte längre några intelligenta och självständiga människor inom media. Alla ska tycka lika. Eget tänkande är snaraste en nackdel.

  SvaraRadera
 10. Apropå "lågutbildade vita män" som röstar på SD.
  Björn Söder är civilingenjör (inom kemiteknik). Virtanen ståtar med att vara utbildad vid Fridhems Folkhögskola. Inget fel på att vara lågutbildad om man gör så gott man kan men SD hatarna borde kanske vara försiktiga med sina generaliseringar.
  Vi lever nu i Den Humanitära Stormakten vars kejsare Fredrik den Ärelöse nyss avgått.
  Jag är tillräckligt gammal för att minnas Den Kommunistiska Kataklysmens era. Den tog sin början med kårhusockupationen i slutet av 60-talet och kulminerade i fullt utblommat vanvett på 70-talet. Jag var då förtvivlad över utvecklingen men tröstatde mig med att galningar som hyllar mördare som Stalin, Mao och Pol Pot aldrig skulle komma att få ett avgörande inflytande i samhället.
  Det är värre nu när makten ligger hos Den Humanitära Stormakten. En tröst är dock att människor börjar vakna och att dagen kommunikation tillåter oss att omedelbart slå ner på floskler och lögner.
  Ett forum som detta kan inte värderas högt nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir alltmer övertygad för varje dag att SD-hatarna anser att vanliga svenskar är alldeles för bortskämda och kan gott dela med sig av sin välfärd till folk från tredje världen som inte har det lika bra.

   Radera
 11. För det första borde inte Virtanen ägna åt sådana här alltför komplicerade saker.

  För det andra skulle PK-journalisterna göra mer nytta om de istället sjukskrev sig för gott istället för att ägna sig åt sådan här rappakalja och luftslott.

  SvaraRadera