söndag 12 oktober 2014

Göteborgs jihadister


En annan "göteborgare" med hustru


Göteborgs-Posten bjuder idag på lite riktig journalistik och ett antal artiklar som avhandlar jihadresor från staden, ett fenomen där Göteborg är överrepresenterat. Vi får bland annat träffa "Amer", en arab i 25-årsåldern som har varit nere en runda med IS i Syrien. Hans uttalanden är inte förvånande, men förtjänar ändå att lyftas upp. Angående den sedan länge löjeväckande lögnen om "fredens religion", ett uttryck som framförs som kitman av muslimska företrädare och villigt repeteras av västerländska dhimmis, säger "Amer":

"De är hycklare. De vet att vi har rätt, men de låtsas något annat för att passa in i det västerländska samhället."

Han poängterar också att det tydligt och uttryckligen i Koranen sägs att varje rättroende muslim måste begå jihad, och att allt annat är lögn. En intressant aspekt är att han är tillfälligt "hemma" i Göteborg efter ett och ett halvt års verksamhet i Syrien. Hur är det ens möjligt att resa fram och tillbaka på detta sätt? Nederländerna spärrar både pass och tillgångar för varje individ som visar sig bedriva jihad i Syrien, men i Sverige är det som vanligt tyst och passivt.

GPs reporter visar också att även han har influerats av västerländsk undfallenhet och muslimsk propaganda, då han tar upp att "muslimer i Sverige drabbas negativt av IS framfart i Irak och Syrien", Detta den vanliga kommentaren från muslimska företrädare varje gång ett terrorattentat genomförs, även om det så sker i Västvärlden; "Visst dog 52 människor idag i Londons tunnelbana, men vi muslimer i Storbritannien har nu hört talas om något fall där en muslim känt sig hotad på grund av sin religion. Jo, 191 spanjorer dog på de där tågen som sprängdes, men det viktigaste är nu att vi européer inte känner av någon islamofobi". Detta synsätt upprepas gärna av västerländska politiker, ofta med tillägget att gärningarna inte har med islam att göra, någonting de själva överhuvudtaget inte har någon kunskap om.

Ett annat intressant exempel på denna undfallenhet visar reportern då han frågar hur jihadisten ser på att IS dödar muslimer. Observera att han inte ens ställer någon fråga om synen på dödandet av kristna eller yazidier. Frågan är intressant, eftersom det säkerligen finns en mängd muslimer som ogillar IS, just av skälet att de även dödar andra muslimer. Om jag återigen får jämföra med Nederländerna, så minns jag hur man där efter attentaten den 11e september 2001 frågade muslimer på gatan om hur de såg på Osama Bin Laden och Al-Qaida. Ett inte ovanligt svar från dessa "vanliga muslimer" var att man hade svårt för Al-Qaida, just eftersom de även dödade muslimer.

Jihadisten bjuder på fler visdomsord:

"Det som i själva verket händer är oundvikligt. Det står i Koranen. Först skulle muslimerna lida svåra nederlag. Västerlandet skulle segra. Men sedan gör västvärlden slut på sina pengar, muslimerna reser sig och vinner den största segern, säger Amer."

Huruvida detta stämmer återstår ju att se, men vi kan ännu en gång ifrågasätta visdomen i att varje år fylla Sverige med ytterligare några tiotusen muslimer. En fin vänsterliberal skulle här invända att de flesta muslimer inte är jihadister, eller ens islamister, men det är ju nästan irrelevant. Vid varje nytt tillflöde får vi också en viss andel jihadister och islamister, eller föräldrar till blivande sådana. Redan det faktum att uppskattningsvis 200 individer från Göteborg har avrest till Syrien, eller att vi har haft en självmordsbombare i Stockholm, borde stämma till eftertanke.

Det finns mycket mer som är värt att säga om denna intervju, men låt oss avsluta med svaret på frågan om återvändande jihadisters farlighet:

"Varför skulle jag vilja göra något här? Sverige är världens bästa land. Här hade jag velat leva mitt liv om inte allt var som det är."

Jag förstår det. Samma svar har givits av intervjuade belgiska och holländska jihadister i Syrien och är kanske en uppfattning som en majoritet av dem delar. Det räcker dock gott och väl att tio av dessa 200 har en annan syn på sina nya kolonier för att det ska bli lite problematiskt. Samtidigt kan naturligtvis de övriga komma att ändra sig vid första bästa kränkning här. Jag har visat klippet förut, men vill i sammanhanget påminna om den "holländske" jihadisten som har en något annorlunda syn på "hemlandet". För honom består kränkningen i att NATO bombar jihadister i Syrien:

Svenska SÄPO ger inte ett särskilt förtroendeingivande intryck i detta avseende. De känner till 85 jihadister med svenskt medborgarskap, men:

"Säpo säger att den bekräftade siffran på svenskar som gett sig ner för att strida med jihadistgrupper är 85 stycken. Man vill inte kommentera Amers uppgifter om att det handlar om 200 stycken bara i Göteborg. Men påpekar att det finns ett mörkertal."

Vi får också veta:

"Upptrappningen av kriget i Syrien kan göra att strömmen av nerresande svenskar ökar ytterligare. Det menar Säpo som medger att de har små möjligheter att stoppa den som har bestämt sig."

Hur kan en säkerhetspolis ha små möjligheter att ingripa? De borde naturligtvis ha full koll på moskéer och dessa miljöer, samt möjlighet att övervaka de som reser exempelvis till Turkiet. Sedan är det också, om vi ska fokusera på Sveriges intressen, bra att de åker men dåligt om de kommer tillbaka. I Nederländerna gör man allt för att stoppa även personer som har planer på att ge sig av, något som kommenteras i detta, också tidigare publicerade, filmklipp:

I en annan av GPs artiklar får vi bland annat följande bild från mångkulturella Angered:

"Zan Jankovski är bland annat chef för fältgruppen i Angered. Personalen där har noterat att Islamiska statens framfart har blivit ett hett samtalsämne bland många ungdomar.
– Är du för eller emot IS är en vanlig kommentar idag, säger han."

Denne Zankovski bjuder oss också på en festlig "tankelek":

"Lek med tanken vad som händer på sikt när IS-krigare och kurder som har stridit mot varandra där nere möts här hemma."

I den sista artikeln tillfrågas Omar Mustafa om saken och ger ungefär de svar vi kan förvänta oss, om hur tröttsamt det är att behöva ta avstånd och stigmatiseringsrisken för muslimer:

"Det här börjar likna tiden efter attackerna mot World Trade Center 2001, den samlade muslimska befolkningen får stå till svars för vad en liten minoritet gör i islams namn."

Ja, så fungerar det för alla andra ideologier och rörelser, utom just för muslimer och islam. Aldrig får vi höra om hur exempelvis nationalsocialister orättvist blir stigmatiserade för saker som har gjorts i ideologins namn, av den minoritet som faktiskt utförde gärningarna. Naturligtvis ska nationalsocialister, kommunister, moderater och alla andra kunna konfronteras med följder och aspekter av deras ideologier, precis som anhängare av islam har en del att fundera på.

GP
5 kommentarer:

 1. Tja, vad ska man säga om Axel Håkansson, som för GP:s räkning författat
  denna meningslösa smörja? Inte en enda vettig fråga, inte ett enda vettigt
  svar...hm, den där Håkansson tycks verkligen sympatisera med alla dessa
  jihadkrigare, som använder Göteborg som bas för sin mordiska verksamhet.

  Rena rama "Hemma hos" reportaget, som lika gärna hade kunnat publice-
  rats i någon menlös veckotidning, typ Hemmets Veckotidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men det är ändå lovvärt att de belyser frågan.

   Radera
 2. Och åker en spårvagn ut till Kortedala/Bergsjön finns det skrivet i stor stil
  "länge leve YPG och Leve PKK", utmed bergsväggar och tunnlar.
  Så nog är det redan här...

  SvaraRadera
 3. En muslimsk ledare ansåg i samma artikel, att koranen är professionell vetenskap.

  SvaraRadera
 4. Islamiska staten kommer att segra mot eran vilja

  SvaraRadera