tisdag 18 november 2014

EU-migranter kräver SFI
När man läser rubriken "Öppna SFI för EU-migranter" är det lätt att föreställa sig att någon svensk vänstermänniska ännu en gång tänkt till och menar att det är på tiden att besökande romer, tidigare kallade "zigenare", men nu oftast just "EU-migranter", får delta i dessa kurser. Undertecknarnas namn tyder dock på att det faktiskt handlar om just migranter från övriga EU. Det finns ett par saker som skaver med debattinlägget. Det första är de oändliga upprepningarna om hur man falskeligen trodde att Sverige var ett gott land:

"Vår bild av Sverige, innan vi kom hit, var den av ett öppet samhälle med starka principer kring rättvisa, jämlikhet och likabehandling. Vad vi sedan har mött är ett samhälle med stängda dörrar."

"Det Sverige vi lärt oss om i skolan och via nyheter är en välfärdsstat byggd på höga ideal om jämlikhet och likabehandling." 

"Men det innebär i praktiken att Sverige, ett land känt för sina rättviseprinciper..."

Ja, det är ju tråkigt att ett fenomen som SFI ska kunna skaka om människors hela världsbild på detta sätt. För det kan väl inte vara så att det är ett försök att ge oss dåligt samvete? Av någon anledning blandas problematik kring avsaknad av personnummer in i inlägget, men jag tänkte här fokusera på det som förefaller vara huvudbudskapet; berövandet av dessa SFI-klasser. Artikeln bjuder på ett antal märkligheter:

"Sedan vår ankomst har vi gjort erfarenheten att tillgång till just det svenska språket är en helt avgörande förutsättning för att komma in i det svenska samhället. Möjligheterna att få ett arbete utan att kunna svenska är minimala, men för att få delta i Svenska för Invandrare, SFI, måste vi ha ett personnummer. Men det enda sättet för fattiga EU-migranter att få ett personnummer är att först få ett arbete."

Var det verkligen helt omöjligt att föreställa sig innan ankomsten att kunskaper i svenska skulle vara viktiga på den svenska arbetsmarknaden? Man skulle till och med kunna hävda att det skulle ha varit en fördel att ha försäkrat sig om arbete innan ankomsten. Jag förstår de problem de beskriver med arbeten och personnummer, och jag känner till att man har rätt att söka arbete i unionens olika länder, men jag förstår aldrig denna fixering vid SFI-formen. Det är fullt möjligt att lära sig ett språk, helst före ankomsten, på andra sätt, exempelvis genom gamla hederliga kursböcker. Hur fungerar det i undertecknarnas Tyskland, Spanien, Italien och Ungern? Kan en svensk bara dyka upp där och få gratis språkundervisning?

Egentligen är det ingen omöjlig tanke att öppna upp svenskkurser för EU-migranter (i ordets rätta bemärkelse), utan det är debattinläggets ton och inställning som jag ser som något förbluffande. Om vi ströp den ohämmade asyl- och anhöriginvandringen skulle vi frigöra ofantliga resurser för bland annat dessa språkkurser. Att Sverige hellre borde satsa på att attrahera spetskompetens som saknas inom landet, där språkinlärningen inte ens skulle bli ett spörsmål, är en helt annan historia.

5 kommentarer:

 1. Kraven ökar vartefter. En tanke och undrar har jag dock . . om alla dessa människor själva har tagit reda på hur förhållandena är eller om man bara tror något . . varför bry sig? Tror snarare att det finns en massivt stor grupp skattefinansierade lobbyister som informerar om att kryphål såväl som vilka saker som inte är fria med borde vara . .

  SvaraRadera
 2. Jag har grannar från östra Tyskland. Bägge makarna läste svenska innan de kom hit. Bägge jobbar här, han hade jobb innan han kom, hade sökt i förväg. De är EU-migranter i dess rätta bemärkelse. Barnen talar både tyska och svenska och fungerar väl i skolor och på dagis./ V

  SvaraRadera
 3. Min fru kommer från Filippinerna och är lite av ett språkgeni, hon talar och läser/skriver 5 språk. Innan hon kom till Sverige år 2001 köpte jag henne en Hermodskurs i svenska som hon pluggade i ett år. När hon sedan kom till Sverige fick vi veta att en absolut förutsättning för arbete var ett intyg från SFI att hon genomgått deras kurs. Hon skrev in sig hos SFI och började men fick omgående problem då SFI lärde ut en svenska som var fullständigt skild från den Hermodskurs hon läst. Hos SFI fick hon lära sig Rinkebysvenska med förenklad stavning, meningsbyggnad och Stockholmsdialektalt uttal. Då jag läst igenom den skriftliga delen av hennes SFI-kurs måste jag ge henne rätt, den svenska som lärdes ut var avsedd för utvecklingsstörda analfabeter och kommer stämpla eleverna som direkt stupida. Alla dörrar i det svenska sociala livet kommer förbli stängda för de personer som talar och skriver SFI-svenska. Tyvärr är som sagt arbetsmarknaden stängd för invandrare utan godkänt SFI-betyg. Min fru är utbildad lärare i spanska och engelska, talar, läser och skriver GOD svenska men kan inte få arbete i Sverige. Vi har nu emigrerat och lever här ett gott liv där vi bägge driver företag och är uppskattade medlemmar av samhället. Jag kan inte se att Sverige inom överskådlig framtid kommer bli ett normalt land med respekt för individen och dennes möjligheter. Landet är sönderpolitiserat och byråkratiserat långt bortom allt förnuft. /Ulf

  SvaraRadera
 4. Andra generationens invandrare19 november 2014 05:00

  Är SFI en del av komvux? För jag är vän med en kärleksinvandrare från ett EU-land som läser SFI i min hemkommun.

  Han tycker för övrigt att det är helt rubbat att han får studera språket helt gratis efter att frivilligt ha följt kärleken hit. Han är dock väldigt tacksam över hjälpen han får med att anpassa sig till det nya landet och studerar flitigt.

  SvaraRadera
 5. När jag och min fru flyttade till tyskland ett tag, så studerade min fru tyska innan hon fick arbete. Men, vi betalade för dessa kurser, så klart! Jag tror inte att det finns ett enda EU-land - förutom möjligtvis Sverige - där man ser det som en skyldighet att tillhandahålla gratis språkundervisning.

  Så om det fungerar i Tyskland, varför kan frivilliga språkkurser inte fungera i Sverige? Och hur kommer det sig att EU-migranterna är upprörda över att något inte existerar i Sverige vilket heller inte finns i andra länder? Troligtvis handlar det om några lobbyister som vill se till att de har tillräckligt med kunder..

  SvaraRadera