onsdag 19 november 2014

Gårdagens "Bar & Politik" - Del 1
Expressen har ett webbprogram kallat "Bar & Politik", ett program som faktiskt ofta kan vara intressant, vilket det var igår. Hela sändningen var 95 minuter, men låt oss nämna några av de mer intressanta och bisarra inslagen. En pikant detalj är att självaste Kurdo Baksi armbågat sig fram till platsen vid baren där han får maximal kameraexponering. Föga förvånande blev det Lars Ohly som inledde det absurda, genom sitt svar på frågan vad han förväntade sig av ett program som i mycket skulle beröra migration:

"Jag skulle önska att man återupprättade en solidarisk flykting- och invandringspolitik, så att vi kom bort från alla de här diskussionerna om invandringen som kostnader och en belastning för samhället."

Det uttalandet måste ses som ovanligt plakatmässigt till och med för Lars Ohly, och går inte ens riktigt ihop med sig självt. Om vi nu ska se flyktinginvandringen som någonting annat än en kostnad, varför då tala om solidaritet? Eftersom inflödet är en stor tillgång för oss, är det väl snarare en mer egoistisk politik han efterlyser? Frågan är dessutom vad han överhuvudtaget efterlyser. Om Sverige nu tar emot långt fler människor än vi kan hantera på ett vettigt sätt, och är EUs mästare med hästlängder, på vilket sätt ska en "solidarisk" politik "återupprättas"? Vi har aldrig tidigare haft en så stor asyl- och anhöriginvandring, så vilken svunnen tid är det han vill återupprätta?

Lars Ohly flankeras av Anna Dahlberg, som häromdagen mycket riktigt just slog fast:

"Vänsterdebattörer är de första att döma ut en diskussion om nivån på asylmottagandet och de sista att komma med egna integrationsförslag. Det enda som serveras är drömmar om en bättre värld."

I inslaget berättar hon att hon har fått positiva reaktioner, men lägger tyvärr till det irriterande påståendet att många nu ville diskutera frågan på ett seriöst sätt, utan att ha någon främlingsfientlig grund till att vilja diskutera den. Vi är många som mycket länge har velat diskutera den på just ett seriöst sätt, för att omedelbart få det där "främlingsfientlig" klistrat på oss. All kritisk diskussion kring invandringspolitiken har kallats för "främlingsfientlig" och "rasistisk".

Hon påstår dessutom att frågan har blivit tabubelagd på grund av Sverigedemokraterna. Nej du, den har alltid varit förbjuden, men SDs modiga företrädare och väljare har sett till att den nu måste debatteras även i Riksdagen. Här skulle jag faktiskt säga att Lars Ohly har en poäng, när han menar att Anna Dahlbergs text om volymer inte skulle ha skrivits om inte SD hade kommit in på scenen. När Dahlberg direkt vill bemöta det påståendet, havererar logiken fullständigt, då hon hävdar att vore det inte för SD, så skulle frågan ha gått att diskutera för flera år sedan. Jaha, varför skedde då inte detta under alla de år som föregick SDs genombrott?


Oscar Sjöstedt


Kvällens första gäst var SDs ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, som i vanlig ordning var alldeles utmärkt. Lika förväntat var att första frågan handlade om det senaste spännande "avslöjandet" om en partiföreträdare.

Sedan blir det dags för Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att göra entré. Han har ju som bekant en relativt bekväm roll, då han aldrig verkar behöva ta ansvar för någonting. Intressant nog inleder han med att ge en tämligen flexibel prognos för antal asylsökande i år, en siffra som han dessutom understryker kan komma att förändras, för att sedan slå fast att prognoserna är mycket träffsäkra och att myndigheten har "en enormt hög kompetens".

Anders Danielsson

Danielsson bjuder dock på några meningar som kanske tyder på en viss trötthet med den förda politiken (min understrykning):

"...och det har riksdagen beslutat. Och det är mitt uppdrag som myndighetschef att se till att göra det bästa av den situationen. 
[...]
Det är ansträngt på Migrationsverket, men vi gör så gott vi kan; vi jobbar sju dagar i veckan, vi jobbar i skift. Om vi har det uppdraget vi har, av Sveriges riksdag - vi är väldigt lojala mot Sveriges riksdag - att värna asylrätten bland annat, då ska vi också göra vårt yttersta för att göra detta, tills politiken ändras." 

Slutligen kan vi notera att Anders Danielsson faktiskt säger att asylsökande väljer Sverige och ger några antydningar om varför, exempelvis generösa regler för familjeåterförening.

8 kommentarer:

 1. Lars Ohly är en erkänt storartad tokdjävel!

  SvaraRadera
 2. Man kan ju fråga sig, om Expressen riktigt har förstått hur förödande deras
  "Bar & Politik" är för sjuklöverns politiker? Här radar Expressen upp gamla
  kommunister, oförstående generaldirektörer och fega journalister, som ba-
  ra har samma gamla snömos att komma med...allt medan väljare efter väl-
  jare vänder sig MOT sjuklöverns vansinniga politik. Nog borde väl Expres-
  sen haft bättre kontakt med verkligheten, och insett att "Bar&Politik" en-
  dast förstärker väljarnas misstro...både mot Expressen och sjuklövern.

  SvaraRadera
 3. Jaha ja, man bara väntade på det, alltså är det enligt Anna Dahlbergs sjuka logik Sverigedemokraternas "fel" att asylpolitiken inte kunnat diskuteras! Det är så man baxnar.

  När det gäller "Den Goda Människan från Östermalm" Lars Ohly så föreslår jag att han ger sina kommunistpartivänner i EU-parlamentet i uppdrag att sprida solidaritetsbudskapet. Om de inte är för upptagna med att skyffla i sig gåslever.

  SvaraRadera
 4. Frågan är om inte kommentarerna från Anna Dahlberg enbart är i syfte att skydda sig själv.

  Vi får inte glömma att hon trots allt jobbar på Expressen.

  SvaraRadera
 5. Att de vågade bjuda in Oskar Sjöstedt förvånar mig. Vore det inte bättre att tala om SD utan att någon från SD är närvarande - så som man alltid annars gör. Oskar Sjöstedt gör ett mycket gediget och intelligent intryck. När sedan Lars Ohly med ett ansträngt leende försöker få det till att Oskar Sjöstedt "tog på sig dumstruten" och gjorde ett mycket "intetsägande" inhopp, så kunde alla se att det var Lars Ohly som tog på sig dumstruten och var allmänt intetsägande - som han alltid är. Fullkomligt förutsägbar - bara floskler. Ungefär som Göran Greider. Samma radda floskler varje gång. Alla de här människorna saknar fantasi och analysförmåga.
  Däremot tror jag att Anna Dahlberg har rätt i att denna fråga blivit så infekterad på grund av Sverigedemokraternas framträdande. Men det beror ju inte på SD utan på en diktator till regeringschef som led av sociopati. Det är han som skapat denna fullkomligt vansinniga situation i Sverige - just därför att han inte är svensk eller känner sig som svensk utan hatar och föraktar svenskarna.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 6. Enligt Danielsson kommer det så många "asylsökande" för att Sverige är det bästa landet att komma till. Nåja, inte så länge till, det kommer att reglera sig själv; kanske redan under mandatperioden

  SvaraRadera
 7. Efter Göran Persson har väl ingen vettig människa velat engagera sig i SAP. Sist att lämna det sjunkande skeppet är råttorna
  Lena Andersson har skrivit en träffande artikel om sekten SAP:
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-partiet-framfor-allt/

  SvaraRadera