torsdag 20 november 2014

Nya hyllningar av Researchgruppen


Den där fina stunden då Expressen och
Researchgruppen firade "Guldspaden"

I mars i år tilldelades Expressen journalistpriset "Guldspaden" för att de med detta gyllene verktyg, och framför allt genom att betala våldsvänstern, hade grävt i oppositionella kommentarsfält. Idag delades ett annat pris ut, kallat "Det stora journalistpriset", vars namn antyder att det är någonting ännu finare. Denna gång vann inte Researchgruppen, men de var förstås nominerade.

Det måste vara någonting som jag inte förstår kring journalistiskt arbete. Var ligger det storslagna i vad Researchgruppen har gjort för Expressens kampanjer? Jag har inte satt mig in i exakt hur de har gått tillväga, men mitt intryck är att det måste handla om ett tämligen monotont läsande av kommentarsfält, för en senare och lika monoton körning mot mejladresser. Är det verkligen en så fantastisk verksamhet att den förtjänar priser? Eller kan det möjligen vara så att man i Sverige främst premierar politiska kampanjer mot ett enda parti?

I samband med nomineringen talade idag Researchgruppens My Vingren ut på SVTs kultursida:

"Stora journalistpriset är ett av de mest prestigefyllda journalistiska priserna så att Researchgruppen blev nominerade innebär en enorm respekt för det arbete vi har gjort."

Att en sådan grupp och en sådan verksamhet nomineras betyder inte att de är respekterade, utan framför allt att Sverige är ett mycket sjukt land. Det kan ju också tilläggas att journalister inte heller tillhör samhällets mest respekterade grupper, för att uttrycka det milt. Juryns motivering säger också en del:

"För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte."

Det där lät nästan som en politisk motivering, snarare än en professionell. Passusen om nolltolerans ska sannolikt vara ironisk, men i verkligheten ledde publiceringarna till att ett antal personer uteslöts just för att ha brutit mot nolltoleransen. Att partiet på det sättet följer medias kampanjer har kritiserats, men det är ett ämne för sig. Guldspaden fick gruppen för att ha "Avpixlat avpixlade", vilket visar att det inte finns någon ände på dessa människors fyndighet, även om jag saknade en referens till "järnrör".


My Vingren

Det är som alltid lite komiskt hur Researchgruppen beskriver sig själva, med formuleringar som ofta återkommer hos Thomas Mattsson:

"Journalisten My Vingren är en av drygt tiotalet frilansande journalister..." 

"Researchgruppen är en av de mest granskade journalistiska redaktioner som finns i Sverige."

"Den skeptiska attityden gör i förlängningen att vår journalistik blir bättre."

Journalistik har onekligen en mycket speciell innebörd i Sverige. Vingren återkommer sedan med den sedan länge klassiska förklaringen till att kampanjerna endast handlade om SD:

"Faktum är att i den granskning som vi är nominerade för, har vi granskat alla valbara politiker som ställde upp i samtliga landsting, riksdag och kommunalval, oavsett parti. Det var bara Sverigedemokraterna som sa saker som kunde motivera till att de blev konfronterade och publicerade."

Det hävdar jag är en ren lögn, vilket till att börja med beror på att endast sajter som Avpixlat "granskades". Jag tror också att det har suttit en hel del frustrerade socialdemokrater och moderater och fällt anonyma kommentarer på dessa platser, men man har alltså inte funnit en enda! Vi bjuds också på lite hyckleri när Vingren ska tala om sin egen situation:

"Vi granskar ju grupper som har en förmåga att vara ganska aggressiva och är verbalt utåtriktade."

Att vara "verbalt utåtriktad" låter i mina öron som någonting positivt och det ska vi vara. Ingen politisk kraft i Sverige är dock mer aggressiv och våldsam än den extremvänster som hon själv tillhör. Researchgruppen innehåller inte bara personer som är dömda för att ha misshandlat och dödshotat människor, men de råkade även i år säga att det i vissa lägen kan vara riktigt.

5 kommentarer:

 1. My Vingren ser hårdstajlad ut.

  SvaraRadera
 2. Utmärkt skrivet, håller verkligen med om att Sverige är ett mycket sjukt land. Tyvärr saknas sjukdomsinsikt hos dom flesta, det är endast 13% som insett tillståndet.

  SvaraRadera
 3. My Vingren ser ut att må bra...Nära sammanbrott?

  SvaraRadera
 4. Hon har bland annat gjort sig "känd" för att fotografera snubbars skrev i tunnelbanan, grävande journalistik jo jag tackar.

  SvaraRadera
 5. Någon som borde få alla upptänkliga journalistiska utmärkelser är Tobbes blogg! Skribenten av denna blogg har mer journalistisk hederlighet och tanke. Ett suveränt språk och en träffsäkerhet i argumenten som är en fröjd att läsa. Som att få äta en ljuvligt god pralin varje gång, beroendeframkallade:-) /V

  SvaraRadera