söndag 30 november 2014

SVTs propagandaserie kör igång"Trygghetspartiet" håller torgmöte

Ikväll klockan 21.00 kan den hugade se första avsnittet av SVTs nya propagandaserie, kallad "Blå ögon". Den ska handla om "Trygghetspartiet", som är en karikatyr av Sverigedemokraterna, och en "nazistisk terrorgrupp". SVT presenterar verket:

"Hot, trakasserier och främlingsfientlighet
Samtidigt ser det främlingsfientliga Trygghetspartiet ut att gå mot ett succéval."

"I kulisserna förbereds en serie våldsdåd som kommer att sända chockvågor genom samhället. Sveriges första högerextremistiska terrorgrupp är på väg fram i ljuset."

SVTs programdirektör menar att det är "en viktig serie" med "ruggig tajmning" av "särskild betydelse" och framhåller SVTs uppdrag att främja "demokrati och alla människors lika värde". Det innebär alltså helt enkelt att bekämpa SD, vilket också framgår av seriens bakgrund. Efter valet 2010, när SD kom in i riksdagen, fick Alex Haridi i uppdrag att skriva en serie om "främlingsfientlighet". SvDs recensent Karoline Eriksson förefaller vara kluven inför seriens kvalitet, men:

"Jag kan tycka att den svenska högerpopulismen och -extremismen är tillräckligt otäck, utan att den måste kryddas med ond bråd död, terrordåd, olycksbådande försvinnanden och korruption på hög politisk nivå." 

Fint. Expressens Mattias Bergqvist tycker förstås att detta är "årets viktigaste svenska serie":

"Trygghetspartiet har drag av Sverigedemokraterna och består av cyniker, uppviglare, liksom de anhängare som verkligen tror på partiets budskap.
[...]
Kjell Wilhelmsen spelar partiets ledare och är den som tycks tveka kring vad som behövs göras för att partiet ska nå framgångar. Hans moraliska kompass står i kontrast mot vad han sedan säger offentligt."

Manusförfattaren Alex Haridi hoppas att
serien "ska skärpa vår politiska blick".

Den enda kritiska rösten från etablissemanget verkar komma från Göteborgs-Postens Johanna Hagström, som ger serien två av fem fyrar:

"Det är inte otroligt att både Sverigedemokraterna (SD) och partiets motståndare blir förbannade på Blå ögon. Dramaseriens snabbt växande populistparti på högerkanten Trygghetspartiet är en karbonkopia på SD, komplett med en blågul blomma som partisymbol. När partiledaren spelad av Kjell Wilhelmsen sitter i en turnébuss inför ett valmöte i Uddevalla och pratar om partiets dubbelspel – att inte prata om den verkliga rasistiska agendan och istället lyfta fram frågor som pensionärernas villkor – har jag svårt att se hur SD-ledningen inte ska ilskna till."

Manuset är förstås ren propaganda, men de klipp som SVT presenterar ger dessutom intrycket av det vanliga taffliga hantverket, där karaktärernas agerande och repliker känns föga realistiska. Jag kommer nog inte att följa denna serie.

26 kommentarer:

 1. Inte jag eller,,,

  SvaraRadera
 2. Inte jag heller eftersom jag inte har något värde enligt dem....jag har ju fel värdegrund.

  SvaraRadera
 3. Dom är sååååå desperata!
  Jag tänker inte titta på den

  SvaraRadera
 4. Det är viktigt att titta på eländet. Man måste hålla sig underrättad om vad "fienden" företar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är därför jag plöjer fulmedia dagligen, men detta känns rejält förutsägbart.

   Radera
  2. Tack Tobbe!
   Då är vi i alla fall två som håller koll.
   Thomas
   seayouyou@yahoo.se

   Radera
  3. ...men varför tittar ni inte på Maria Lang på 4.an..mysigt...Sverige som det var förr i tiden innan mångkulturen.

   Radera
  4. Eller världens bästa serie Downton Abbey på Lördagarna. Ingen massinvandring eller mångkultur på tusen mil. Skönt att drömma om en svunnen tid bara för en liten stund.

   Radera
 5. Ja mycket skall man vara med om,innan man går vidare, enligt kulturprogram på P1 är svensk film inte tillräckligt rasifierad för få svarta i rollerna typ.Det blir väl påbud från värdegrunden att rollbesättningen i svenska filmer skall spegla förfallet i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Iofs en viktig fråga och viktigt att göra program på detta MEN inte SVT som skall vara oberoende . . Facts NOT Fiction . . måste nog hoppa av licensen nu . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du? Viktigt att göra program om vad?

   Radera
 7. Vänsterfascismen är riktigt, riktigt OTÄCK!
  Hujedamej!
  Kalla kårar längs ryggraden när jag tänker på MSM inklusive Hollywoods hjärntvätt av mänskligheten, år efter år och ingen sätter emot...

  SvaraRadera
 8. De e inte klokt

  SvaraRadera
 9. Det räcker med det som visats för att alla varningsklockor ska ringa.
  Propagandistisk vänstersmörja av värsta sorten,skapad av kommunister och invandrare som gjort sig en karriär på att sprida lögnen om det "rasistiska Sverige".
  Detta är ännu ett exempel på att alltför många nu tjänar sitt uppehälle på att dessa lögner och myter upprätthålls och en skandal att statstelevisionen luras att delta i spridandet av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går det att få uppgifter sedan hur många som fått ta del av propagandan?

   Radera
 10. Sjukt, etablissemanget drar sig verkligen inte för någonting. Glad att jag inte betalar propaganda-licensen.

  PS Tobbe, jag läser alla dina inlägg och vill tacka dig för ditt arbete!
  Mvh JM

  SvaraRadera
 11. P3 hade en intervju med skådisen som spelar någon av karaktärerna i "trygghets-partiet" tidigare i veckan. Enligt honom hade Expo varit rådgivare för serien och skådespelarna. Säger en del om de "ingångsvärden" serien har.
  /Plainview

  SvaraRadera
 12. är väl rätt ok att sådana serier pluppar upp så där med lite kass tajming. går liksom inte att vrida ur trasan mer om SD så man gör en serie om ett fiktivt parti i stället och kryddar det med lite terrorvarning. säger j faktiskt mer om de som snickrade ihop tramset än om de som de försöker prata ner.

  SvaraRadera
 13. Och så försöker SVT och co. påstå att de är neutrala? Då borde man i rättvisans namn tillåta en parodi på vänstern att komma fram.

  Om man skulle vara ärlig, så finns det en fantastisk outnyttjad humorpotential i att karikera vänsterfigurer. Egentligen så är ju vänsterkvinnor så stolliga att det borde vara öppet mål att göra små glimtar parodier. Ta exempelvis inledningen på FIs kongress (när?) då en grupp barfotatjejer sjöng om hur de skulle "slå snubbar" och att "killar var äckliga gubbar" etc. Det borde vara fantastiskt lätt att göra en lite parodi av detta.

  Men mig veterligen har det aldrig skett. Tyvärr kommer det antagligen att var olagligt snart, då EUs lag att man inte får "förlöjliga" grupper får genomslag i svensk lagstiftning. Och det är verkligen synd att man inte tillåter lite humor på detta område. En stor behållning i amerikanska filmer är just de små glimrande biparodierna som inte alls är en del av huvudhandlingen.

  Ofta gör man där parodi på konstnärer. I "The great Lebrowski" har man de europeiska "nihilisterna" och en konstnärinna med en sextrapets, som båda får mig att vika mig av skratt. I barnfilmen "Mr Incredible" är superdräktdesignern en både rolig och sympatisk karikatyr av en konstnär. Vi kan fortsätta att göra listan nästan oändligt lång.

  Men i Sverige saknar vi egentligen mening träffande karikatyrer över lag, och skämt om vissa omhuldade områden i synnerhet. Neutralitet i kulturen handlar om att inrätta sig i "kampen" mot den imaginär fiende, vilket antagligen bidrar till att svenska film inte skulle kunna produceras utan den konstgjorda andning som statliga pengar utgör. De politiska påbuden gör helt enkelt produkterna tråkiga och enformiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sign Västsvenska Lantmän:
   Minns ni humorserien HELT APPROPÅ på från sena 80-talet. Där fick man in många poäng på såssarnas alla fadäser vid den tiden! Birgitta Dahl som Singoalla, Ingvar Carlsson som sulan på en sko, Maj-Lis Lööf, med rödgrått hår, skulle skickas tillbaka till Polen. Parodi på alla dessa vänstermuppiga barnprogram. Ja det var genuina satirtider det! Det är t.o.m. möjligt att serien påverkade valet -91. Finns ej att köpa på DVD. Ligger & ruttnar i nåt arkiv i TV-huset när det egentligen borde spridas till folket.

   Radera
  2. Jo, fast Ingvar Carlsson som en sko är ju så "over the top". Det som jag gillar med amerikanska karikatyrer är att de dels innehåller ett ganska stort korn av sanning, samt att de bara är lite överdrivna.

   Svensk parodi är - förrutom en väldig enögd - oftast så överdriven att man inte riktigt känner igen orginalet. Tag t.ex. sången "Det är bögarnas fel", den sången är en överdrift av vänsterns uppfattning av KD, inte av det verkliga KD.

   Fast parodierna på vänstermuppiga barnprogram var skarpare, eftersom man där vågade lägga immitationen närmare orginalet.

   Radera
  3. Sign Västsvenska Lantmän:
   Ett minnesvärt avsnitt ur HELT APPROPÅ. Mona Sahlin, dåvarande arbetsmarknadsminister, sitter och diskuterar arbetslösheten med tre gamla gråsossar. Såsse 1 säger: "Vad skulle Wigforss gjort?" Såsse 2 säger: "Vad skulle Möller gjort?" Såsse 3 säger: "Vad skulle Erlander gjort?" Då säger Mona Sahlin figuren: "Och jag undrar vilka de snackar om?" Ett underbart tjyvnyp åt en historielös karriärpolitiker!

   Radera
  4. Tja, att framställa Mona som dum är väl inte helt verklighetsfrämmande. Men jag skulle vilja se lite mer parodi invävt i filmer. Säg att du får se en liten glimt av en politiker i en film. Säg, 20 sekunder (det är långt i en film). Politikern - som liknar Mona Sahlin - får frågan hur man kunde ge exporttillstånd till att sälja granatgevär till Irak, som sedan har använts för att skjuta sönder ett dagis i Badgad:

   Politiker: sätter huvudet på sned och säjer med berörd stämma: "Det som alla vill glömma i den tragiska händelsen är i vilken missär barnen levde! Jag kommer som politiker alltid att kämpa för barnens villkor."

   Snabbt klipp över till studion: "Ja, vi får skicka ett stort tack till vår reporter Ulla Svensson för hennes avslöjande reportage."

   Om hela denna "sketch" görs med bara en liten överdrift av politikerns spelade "upprördhet", med rätt mimik - som dock är lite överdriven - och en glättig reporter i studion, så har man satt fingret på politikers förmåga att snacka strunt och ignorera frågor.

   Egentligen finns det hur mycket som helst att göra narr av, hur många "sitting ducks" som helst som man kan skoja med. Politikers spelade empati, vägran att svara rakt på frågor, feminsters manshat, vänsterextremas bristande hygien, reportrars ovilja att ställa kritiska frågor till miljöpartiet, barfotadans som inledning till en politisk kongress... Alla dessa öppna mål är jungfruelig mark för parodi. Som man av någon "outgrundlig" anledning inte vill beträda..

   Eller, om man nu ogillar att ge politiker ett tjuvnyp så kan man göra små parodier på populärkultur. Märkte ni hur eurovisionsschagerfestivalen översvämmades av barfotaartister ett par år? Var och varannan kvinna skippade skorna och skulle helst också avsluta uppträdandet nere på golvet in en hopkrupen ställning. Omöjligt att skoja om? Eller göra narr av medelklassbarn som blir "arga" rappare och behandlar social orättvisa i sina texter medan drar in storkovan? Eller vad sägs om att skoja med den svenska lattepappan från Södermalm som har gjort allt "rätt" men som är helt fullkomligt ointressant för kvinnor?

   Egentligen har svenska manusförfattare och komiker en ganska avundsvärd sitation: de har en otrolig mängd fräsha teman som bara skriker om att bli förvandlade till sketcher. Men eftersom all kultur har ett "syfte" i Sverige, så är de förhindrade att göra det självklara...

   Radera
  5. Sign Västsvenska Lantmän:
   Jag sympatiserar med dina uppslag till 100%!
   Svensk media & SVT har många & grava bristsjukdomar. Men glöm inte att detta bottnar i Palmes ord: "Allt är politik." Så har det tyvärr förblivit.Hela samhället lider fortfarande av de eran.

   Radera
 14. Ytterligare en kommentar. Tydligen gick det inte fullt så bra med isolation, demonisering och mobbning i tidningar, radio och TV, så då försöker man med populärkultur istället. Tursamt nog är svenskt skådespeleri i gemen ganska dåligt, så någon större effekt lär inte serie ha, förutom att övertyga de sista motsträviga om att statlig television har en viss agenda...

  SvaraRadera
 15. Har inte haft någon TV sedan 1993. Vill jag bli irriterad så räcker det att sätta på radions P1. Då kan man diska under tiden.

  SvaraRadera