tisdag 16 december 2014

Front National i ledning inför nästa val
Frankrike är uppdelat i ett antal administrativa enheter, med separata val till kommuner, kantoner och regioner. I mars nästa år sker valen i landets 2054 kantoner, som var och en omfattar ett antal kommuner, enligt det sedvanliga systemet med majoritetsval i två omgångar.

En ny opinionsundersökning från institutet Odoxa visar att nationellt skulle Front National vinna den första omgången med 28 procent av rösterna, följt av högerpartiet UMPs 25 procent och Socialistpartiets 17 procent. Detta resultat skulle nästan motsvara en fördubbling jämfört med kantonalvalet 2011, då partiet erhöll 15 procent nationellt. Endast 53 procent av de tillfrågade uppger att de avser att bege sig till valurnorna, vilket Odoxa framhåller som en risk för Socialistpartiet att bli utslaget redan i första omgången.


Stödet för Front National i kantonalvalet 2011, per departement. Den mörkaste
färgen indikerar ett valresultat på över 20 procent, vilket visar att partiet då
fortfarande var starkast i de traditionella fästena i norr och i söder.
2015 lär framgångarna dock synas även i landets östra halva.


Andra frågor i undersökningen visar också att Marine Le Pens strategi för "avdemonisering" verkar bära frukt. Av de tillfrågade anser 58 procent att Front National "borde ses som ett parti som andra", en siffra som uppgick till 53 procent i mars i år och endast 42 procent 2010. Bland högerväljarna (där FN räknas in) är motsvarande siffra nu 77 procent, mot 31 procent bland vänsterväljarna.

Le Figaro
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar