tisdag 2 december 2014

Karin Pettersson vill fira jul, men störs av SD
Onsdag blir en spännande dag, då omröstningen kring budgetalternativen sker. I ett något bisarrt inlägg, menar Aftonbladets Karin Pettersson att de rödgröna helt enkelt ska fortsätta styra landet, eftersom valet är över och det är dags att fira jul. Under den gravt infantila rubriken "Snälla Annie Lööf, nu vill vi ha jullov" inleder hon med julen, för att snart kommentera hatobjektet som ställer till det:

"Jag vet inte om ni har märkt det, men det är jul ganska snart.
I dag lämnar Sverigedemokraterna besked om de tänker bli svensk politiks rättshaverister genom att tillsammans med Alliansen rösta ner regeringens ­budget."

"Rättshaverister" var ett synnerligen illa valt ord i sammanhanget. Det betyder i princip en person som ligger i ständiga krig med myndigheter, inte ett politiskt parti som väljer att rösta ned en budget man ogillar. Det är mycket sådant prat i dessa dagar. De andra partierna behandlar SD som en paria, men om partiet inte röstar för en rödgrön budget, då blir riksdagen helt plötsligt en lekstuga, vilket den alltså tydligen inte var ens när Rossana Dinamarca spatserade runt i sin t-shirt. SD måste "ta ansvar" genom att rösta fram en skadlig vänsterbudget, annars är de nu även "rättshaverister".

Karin Pettersson vill ha kvar vänsterregeringen, säger sig vara trött på politik, och projicerar sedan sina egna känslor på alla andra:

"Det kan verka chockerande men de flesta människor funderar inte i dessa dagar på scenarier för extraval, ändringsbudgetar och bordlagda omröstningar i riksdagen. De bakar till skolans lussefika och stressar upp sig över julklappsinköp.
Om det är något strategi­arbete man ägnar sig åt så är det hur de värsta familje­konflikterna ska kunna undvikas i helgerna eller hur den där akuta ­julångestklumpen i magen ska kunna motarbetas.
Kort sagt: folk tycker att valet är över sen länge."

Själv är jag mycket mer intresserad av den politiska utvecklingen, än av julfirande. Valet må vara över, men resultatet, och Stefan Löfvens inkompetens, gjorde att det endast var början på en besvärlig tid framöver. Budgetomröstningen är ett normalt förfarande, som inte försvinner för att Karin Pettersson vill fira jul. Dessvärre för dessa vänstermänniskor, är det dessutom så att hundratusentals svenskar röstar på SD, vilket gör att de har en betydande roll i riksdagen. I ett mognare klimat hade både Alliansen och de rödgröna kunnat diskutera med SD, bland annat för att undvika nuvarande situation. Kanske är Sjuklövern de äkta rättshaveristerna?

Pettersson ger sig sedan in i matematiken och resonemanget blir än märkligare:

"I går kom Novus med en opinionsundersökning som visade att 34 procent av väljarna vill att SD röstar så att regeringens budget faller.
34 procent. Det är inget vidare väljarunderlag för en borgerlig ­minoritetsregering. Bland ­alliansväljarna är det en knapp majoritet, 51 procent, som hoppas på kaos."

Vad har frågan om SDs eventuella fällande av budgeten med Alliansens väljarunderlag att göra? Är situationen bättre för Stefan Löfvens minoritetsregering? S och MP är inget vidare regeringsunderlag. Om Alliansens företrädare, kanske en ny moderatledare, mognar och inleder ett samarbete med SD, har denna konstellation plötsligt en stabil majoritet som kan regera. Det blir sedan dags att göra en felaktig tolkning av SCBs opinionsundersökning:

"I går kom även SCB:s stora opinionsundersökning. Den visar att det är stiltje i opinionen. Om något har de rödgröna partierna stärkt sin ställning sedan valet.
Undersökningen sätter ljuset på problemet med Alliansens och SD:s strategi.
En överväldigande majoritet av svenska folket röstade nej tack till att högern ensamma skulle fortsätta styra landet."

Nja, den visar att människor uppger sympatier ungefär i linje med valresultatet. Problemet är dock att dessa undersökningar överskattar vänsteropinion och underskattar SD. I själva verket har SD ökat flera procent i opinionen sedan SCBs senaste undersökning. Det är inte heller "en överväldigande majoritet" som vill ha vänsterstyre, hur Karin Pettersson än försöker läsa siffrorna. Framför allt är det ytterst få som vill se Vänsterpartiet och Miljöpartiet ha det stora inflytande som de nu har. Återigen, Alliansen bör helt enkelt inkludera SD och göra slut på spektaklet. Vi får ytterligare en generalisering:

"Väljarna tycker helt enkelt fort­farande att ­Moderaterna förlorade valet och att det är ­rimligt att Stefan Löfven blev statsminister och att resten är upp till politikerna att fixa."

Tycker "väljarna" det? Är det omöjligt för en vänstermänniska att inse att en majoritet inte vill se Stefan Löfven som statsminister? Jag gissar att det troligen även finns en viss opinion inom hans eget parti som är besviken på hans resultat hittills och Miljöpartiets roll. Att "politikerna ska fixa det" innebär troligen att det är både Alliansens och SDs ansvar att helt enkelt acceptera den rödgröna budgeten, ett något bisarrt resonemang. Det avslutande stycket är lite intressant, i all sin dumhet:

"Svenska väljare gillar inte kaos. Svenska väljare gillar samarbete, kompromisser, ordning och reda. De vill rösta i val och att politikerna sedan gör sitt jobb. Så att det går att griljera skinka och dekorera pepparkakshus i lugn och ro.
Kom igen nu, snälla SD och ­Alliansen. Vi förstår hur ni tänkte, med det här har faktiskt gått för långt.
De flesta av oss vill faktiskt bara ha jullov nu."

Just det. Kan det kanske vara dags att komma ur sandlådan, sluta posera, och faktiskt inse att SD ingår i det politiska landskapet? Så snart man släpper isoleringsidiotin, kan Sverige få en handlingskraftig regering. Ty om Löfvens regering ska fortsätta, kommer inte bara Petterssons jullov i år störas, utan även nästa år och året därefter, då vi kommer att få fyra år av besvärliga förhandlingar och nederlag som staplas på varandra.
11 kommentarer:

 1. Aftonbladet är som en brunn att ösa dumhet efter dumhet ur. Den sinar aldrig.
  Pelle

  SvaraRadera
 2. En överbetald politisk kommentator som är trött på politik Jaha, det är bara att säga upp sig.

  SvaraRadera
 3. Utmärkt infallsvinkel Tobias :)

  SvaraRadera
 4. "Svenska väljare gillar samarbete, kompromisser, ordning och reda." Pettersson glömde skriva att samarbete självklart inte inkluderar SD. Vilket pekoral till inlägg.
  Din analys är däremot som vanligt klockren, Tobbe.
  Mvh
  Anna

  SvaraRadera
 5. Hon verkar väldigt desperat - och trött på politik. Trots allt hennes engagemang, så går utvecklingen åt motsatt håll. Det är sådant som bäddar för "utbrändhet". Hon får passa sig.
  Det kanske är läge snart för Karin Petterson att försöka leta efter något lite försonande drag hos SD och inte bara köra med smutskastning. För det är nämligen så att när man kastar skit på andra så kastar man också skit på sig själv. Det är som om man säger: Titta på mig - jag har bara smuts i huvudet - så här skitig är jag. Det är kanske det som väljarna upptäckt om Aftonbladet och Expressen och det är kanske därför som utvecklingen går åt motsatt håll.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 6. Karin Pettersson bakar och julstökar tillsammans med miljoner andra svenskar och ser på Bingolotto och Söndagsmatinén medan Sverige går under. Tänk att det gjorde väl romarna också, offrade människor till folket och lät dem fröjdas med ljuva drycker. Allt för att döva deras sinnen.

  Det är faktiskt överleva eller inte för det Sverige som vi känner till eller som vi hoppas och tror fortfarande kan finnas kvar där någonstans. Detta är det viktigaste för Sverige och vår framtid. Det andra är mysigt men meninglöst om svenska folket byts ut.

  SvaraRadera
 7. Statsminister Stefan Löfven, ett levande bevis på att Peters princip gäller.
  Den gode Löfven har helt simpelt blivit befordrad till sin inkompetensnivå.
  Se klippet nedan hur det kan gå när en novis får makten:

  https://www.youtube.com/watch?v=T8gOh0wEgLg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skulle ju vara en så bra förhandlare sades det ju när han blev partiledare?
   Rune

   Radera
 8. SD röstar på Alliansens budget! HURRA!
  /Gunnar Edlund, pensionär.

  SvaraRadera
 9. Aftonbladet är ett grumligt vatten.

  SvaraRadera
 10. Har hon inte fattat att Vänstern inte vann valet,det enda parti som kraftigt gick framåt var SD, Snacka om att tillhöra begåvningsreserven.

  SvaraRadera