lördag 6 december 2014

Norska reflektioner kring svenska gästarbetare


Ingunn Økland


I en krönika med rubriken "Utvandrarna" filosoferar Ingunn Økland kring de svenskar som arbetar i Norge och hon hävdar att det är landets största minoritet. I det roligaste avsnittet skriver hon om hur bilden av det officiella, politiskt korrekta, Sverige kolliderar med de svenskar som arbetar i Norge:

"Dette bildet av svenskene som snille lam i Norge står imidlertid i grell kontrast til bildet vi har av svenskene i Sverige.

Man skulle nesten tro at det dreier seg om to forskjellige folkeferd. Her til lands er svenskene tilsynelatende uten kritiske anmerkninger til moralen i Kardemommeby, innvandringspolitikk eller kjønnsroller. I deres egen biotop virker de beinharde og alltid parat til å arrestere diskutable holdninger."

Hon lägger skämtsamt fram de båda möjligheterna att svenskarna i Norge fungerar antingen som flyktingar från åsiktsklimatet i Sverige, eller som spioner för att kartlägga Norge:

"En slags sosialantropologisk spion. I sitt stille sinn plukker hun Norge fra hverandre som en umoden og rasistisk nasjon. Hun planlegger tidenes karakterdrap på nordmenn, hvis hun bare får tid til å renskrive notatene mellom alle skiftene på sykehjemmet. Alternativt kan Oslo-svensken være en slags medieflyktning fra et land med strenge krav om korrekte meninger. Denne svensken føler seg kvalt av tidsånden i Sverige, og synes det er litt befriende når fulle nordmenn i baren hans insisterer på sin rett til å bruke ordet neger eller lignende."

För oss svenskar är det också intressant att artikeln faktiskt går att kommentera, samt att nedanstående två kommentarer får stå kvar:

"Det er langt fra noe mysterium hva svenskene gjør her i Norge. Sverige og det svenske arbeidsmarkedet har blitt ødelagt gjennom masseinvandringen til Sverige. Derfor er svenskene villige til å være våre tjenere her i Norge og det for en billig penge."

"Det er så enkelt som det går an! Svenskene er presset ut av muslimene Sverige bli oversvømmet av, fordi de også er fult medlem i EU trollet. med tre hoder. Det er ikke lenge til at Norge går samme skjebne i møte, hvis den nye regjeringen ikke stopper all innvandring av ikke vestlige borgere."

En kommentar har dock raderats av någon anledning:

"Sverige importerer fattige analfabeter med ikke-kompatibel kultur i stort monn, gjerne også med ymse psykiske traumer fra original-landet.
Norge importerer hardt-arbeidende svensker til å ta unna en del jobber her, etter at den svenske stat har påkostet dem skole og utdanning.
Det er ikke akkurat vanskelig å spå hvilken politikk som er mest lønnsom i lengden."

Om en liknande artikel hade kunnat skrivas och kommenteras i svensk etablerad media, skulle den omedelbart få hundratals kommentarer, för att sedan stängas. Sverige är extremt.






3 kommentarer:

  1. Vi lever verkligen i DDR 2.0. Mycket obehagligt och jag tar nu tjänstledigt för på heltid kunna ägna mig åt SDs valrörelse. Nu är det fan i mig nog!

    SvaraRadera
  2. Frejdigt skriven krönika. Sådant vill vi förstås se i våra svenska motsvarigheter. Steget tycks däremot långt. Uppskattar att Dispatch International, Nya tider, Fria tider m.m. finns tillgängliga. Utan dem hade vi nog sett ett betydligt mindre Sverigedemokraterna.

    / Magne

    SvaraRadera
  3. Jag är faktiskt lite stolt över svenskarna i Norge. De har gott rykte, eftersom de arbetar hårt och tar chansen att arbeta (nåja) utomlands.

    SvaraRadera