söndag 14 december 2014

Patetiska upprepningar från Jan Guillou
Vi vet sedan länge att Jan Guillou ser sig som landets störste tänkare och sannolikt också tycker att ingen tänker så originellt som han själv. När han idag i Aftonbladet ska stämma in i kören mot Sverigedemokraterna, framträder dock en bild av en trött man, som endast förmår att upprepa mycket gamla floskler. Han inleder med det som brukar kallas "partiets nazistiska rötter", för att sedan fortsätta med en närmast parodiskt förutsägbar beskrivning av hur SD har förändrats:

"Frisyrer ändrades, bomberjackor byttes mot Dressman. För Jimmie Åkesson och hans närmast för­trogna var det självklart att man inte kunde bli ett massparti som öppet nazistiska. Det kunde inte ens nazisterna på 1940-talet, trots medvinden från Tyskland."

Får man verkligen betalt för dessa hopklipp? Festligt nog har Guillou till och med stavat fel till "Dressmann", trots att det är en mycket viktig komponent i hans alster. Att SD inte är "öppet nazistiska" kan bero på att varken Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson eller partiets väljare på något sätt är nationalsocialister. Likt en Martin Aagård eller Henrik Arnstad, hittar Guillou förstås en hel del som fortfarande är "fascistiskt":

"Kvar av denna ursprungsfascism finns bara små intressanta fläckar här och var. Som romantiska föreställningar av det slag som under den riktiga nazismen sammanfattades under begreppet Blut und ­Boden (”blod och jord”). Liksom ­föreställningar om en arisk svensk ursprungsetnicitet, eller en av ­utländskhet hotad nationalkultur med nyckelharpor, folkdräkter och hembygdsföreningar." 

Ovanstående rader utgör vad man brukar kalla för en "halmgubbe". I verkligheten talar inte SD om "blod och jord" eller om "arisk ursprungsetnicitet", även om jag förstår att Guillou känner att det på något sätt är underförstått. Det är inte heller främst nyckelharpor och folkdräkter som är hotade, även om Guillou tycker att det är ytterst fyndigt att på detta sätt försöka förlöjliga frågan. En invandring av det slag som vi nu ser hotar allt som har med Sverige att göra, inte minst trygghet och välfärd.

Han vill sedan, likt varje journalist före honom, lyfta fram ett citat av Mattias Karlsson, där Guillou påstår att han "försäger sig":

"Den stora avgörande striden om vår civilisation, våra kulturers och nationers överlevnad, har gått in i en ny, mer intensiv fas."

Även om ett sådant språkbruk inte passar sig inom Guillous egen gåslevervänster, så är Karlssons uttalande naturligtvis helt korrekt. Europa, och framför allt Sverige, står nu inför en verklig utplåning, där ursprungsfolken riskerar att bli minoriteter och islam flyttar fram sina positioner. Det blir sedan dags att inta den där arroganta hållningen från ovan, som är Guillous signum:

"Visst är det här ganska intressant, på någon sorts seminarienivå. Men som kritik mot Sverigedemokraterna är det värdelöst. Man kan inte ­föra en intellektuell diskussion med anti-intellektuella, då blir de bara glada och uppiggade och får vatten på sina kvarnar om kulturmarxister, feminister och blattekramare."

Är det verkligen så att övriga partier består av intellektuella, medan SD består av anti-intellektuella? Jag skulle nog våga påstå att personer som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson är oändligt mer bildade och intellektuella än Stefan Löfven. Ytterligare en passage är typisk för Jan Guillou, där han genom att använda ett ord som han känner står över allmogen, försöker visa sin intellektuella överlägsenhet:

"Så hur borde man i stället bemöta dessa, för att välja ett exakt ord, ­xenofober?"

Observera hur han här poserar genom att inte använda det mer normala "främlingsfientlig". Xenofob är inte ett mer exakt ord, utan helt enkelt mer internationellt, även om det grekiska ordet i sig snarare betyder "rädd för främlingar". Man kan ju alltid kontra som Jean-Marie Le Pen gjorde:

"Jag är varken rasist eller xenofob. Jag är frankofil!"

Krönikan fortsätter med de enormt utnötta "analyserna", självklart framförda som om de för första gången nu uttalas av den store Guillou:

"Fel moderattaktik måste vara att ge de främlingsfientliga ett lillfinger, den taktiken misslyckades i Danmark och gjorde Dansk Folkeparti till största parti i landet."

I själva verket är nu Dansk Folkeparti större än någonsin, när de inte utgör regeringsunderlag. Som vanligt är dock det största tankefelet att man ska anpassa politiken för att bekämpa ett invandringskritiskt parti, istället för att faktiskt se de problem som finns i verkligheten. Jan Guillous stora poäng, och stora fel, är att SD ska bemötas med "siffror":

"Och där ligger partiets andra svaghet. Nästan allt de säger om ”massinvandringen” är fel, de skrudar sig i en tjock mantel av påhittade eller okontrollerbara siffror som blir svåra att bemöta i en öppen diskussion. Och det är därför de flesta politiker från de demo­kratiska partierna skyr den diskussionen. Nu går det nog inte längre, nu måste dessa främlingsfientliga hjärnspöken avslöjas ett efter ett. Om ­Sverige vore lika tätbefolkat som Italien vore vi 80 miljoner invånare, bara en sån sak. På längre sikt är invandringen en ren vinst. Kostnaderna i början motsvarar bara en bråkdel av Reinfeldts skattesänkningar för de rika."

Liksom alla andra, är Guillou oförmögen att säga vilka siffror som är felaktiga. De siffror som Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt lyfte upp på sin presskonferens var varken påhittade eller svårkontrollerade. Migrationsverket redogör för hur många som söker asyl och hur många som får permanent uppehållstillstånd, och den bild som då målas upp kan i sanning definieras som massinvandring. Jämförelsen med Italiens befolkning är lika imbecill som Fredrik Reinfeldts tal om alla de tomma ängar och åkrar som borde fyllas med asylinvandrare. Ett Italien bebott av 80 miljoner, där en absolut majoritet är faktiska italienare, är inte samma sak som om Sverige skulle bestå av åtta miljoner svenskar och 72 miljoner med ursprung i Afrika och Mellanöstern. Mening efter mening visar Jan Guillou, tvärtemot sin egen självbild, att han varken är en lysande tänkare, intellektuell eller ens retoriker. Som om vi inte har fått nog med bevis för det, kommer ytterligare ett mycket trött och mycket felaktigt påstående:

"Sverige har varit ett invandrarland genom hela historien, det är den sammansmältningen som skapat svensk ­kultur eftersom majoriteten alltid vinner."

Ovanstående mening är egentligen obegriplig, även om vi är vana vid liknande nonsens. Har svenskar aldrig varit i majoritet i detta land? Sanningen är att Sverige har förändrats på bara några decennier och aldrig tidigare har stått inför en total demografisk och kulturell utplåning.


20 kommentarer:

 1. Jaja, och jag som trodde att Guillo var intelligent. Att dom inte förstår att dessa intelligensbefriade inläggen sänker deras tidigare värde som debattörer och som läsvärda ex. hans böcker.
  Alla vet att han tillhör upperclass vänstern men detta inlägg kommer att förpassa honom historiskt till en enda stor halmgubbe.

  Att han inte kan tolka sin samtid och inte förstår att han nu har blivit pinsam talar inte för honom.

  SvaraRadera
 2. Guilliou kommer inte med något nytt, bara upprepningar av av han tidigare skrivit. Verkligen en förutsägbar krönikör.
  Kul att han nämner att SD har slagit sig in på det fina Östermalm, där han själv huserar bland det fina folket. Måste vara hemskt för den gamle kommunisten att hans granne kanske röstar på SD.

  SvaraRadera
 3. AB krav på att en publicering är uppenbart att man håller sig till denna visad floskel. Inget behöver visas eller motiveras. Så var det nog på det ökända tyska 30 talet, där Jan G. troligtvis skulle tjänstgjort som epitetskrönikör där som här lierad med makten, dvs nazisterna mot folket.

  Det största problemet för en fungerande demokrati idag är den svenska journalisten och alla mediafigurer i SVT/SR. Om jag får veta att någon är journalist idag som aktiveras alla mina försvarsmekanismer och fördomar. Hitintills har detta aldrig slagit fel.
  Pelle

  SvaraRadera
 4. Guillou ger pösmunken ett ansikte.

  SvaraRadera
 5. Guillou har förmodligen blivit ganska gravt senil, eftersom han glömt att han före valet 2006 åkte med SDs valtåg en hel vecka för att analysera budskapet och hitta spår av totalitär ideologi. Efteråt poserade han på bild med Jimmie och förklarade att han inte funnit minsta spår av vare sig nazism eller rasism i deras program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han ä r gammal och senil. Det är ju helt uppenbart!

   Radera
  2. En skitstövel är nog istället det rätta på honom, precis som de andra kommunisterna.med Emman i spetsen.!!!!!

   Radera
 6. När han indikerar att "siffror" är bästa bemötande, så tar jag mig friheten att citera en i sammanhanget besvärande text, publicerad på Petterssons blogg:

  - Jan Guillou har inte alltid varit PK. I oktober 1986 hade tv-programmet Rekordmagasinet, som var den tidens ledande samhällsmagasin och där Guillou var programledare, sänt ett program om zigenare (som det hette då) i Sverige. I programmet påstods bland annat att brottsligheten bland zigenare var ett problem. Hälften av alla stjäl, hävdades det. Guillou själv beskrev syftet: Vi gör inget snyftreportage om hur synd det är om zigenarna och om våra fördomar mot dem. Istället vänder vi på steken och visar att det faktiskt är så att zigenare stjäl mer än andra, inte vill arbeta eller bo i lägenhet.”

  Programmet fälldes i radionämnden och Brottsförebyggande rådet gavs i uppdrag att utreda frågan för att visa att det inte fanns sakliga skäl att lyfta fram zigenarnas brottslighet. När resultaten av utredningen började droppa in så visade det sig att resultaten inte var de som myndigheterna förväntade sig. Utredningen försvann in i ett kassaskåp och där ligger den kanske än.

  ”I ett inslag som handlade om zigenare påpekades bland mycket annat att alldeles för många zigenare stal för mycket. På den punkten fanns inga sakliga invändningar” - Jan Guillou

  ”Invandrarna har vissa talanger som är nödvändiga för knarksmuggling, de talar kurdiska, arabiska och spanska” - Jan Guillou

  ref: http://petterssonsblogg.se/2014/12/14/guillou-bemot-sd-med-siffror-inte-ord/

  SvaraRadera
 7. Jag såg det inslaget av Guillou. Han var lika uppblåst då som nu - men inte som nu en trött pösmunk utan mera som en ivrig tonåring som vill bevisa att de äldre har fel - i allt. Han hade naturligtvis rätt i sak. Men medverkande i programmet var också sociologi-professorn Joakim Israel. Denne led av samma självbilds-sjukdom som Jan Guillou, lika arrogant som honom och van att förtrycka sin omgivning och sina studenter (jodå, jag vet). Och i detta program spottade han fradga. Ingen skulle få säga några sanningar om zigenare, eftersom detta kunde leda till sanningar också i andra frågor. Jan Guillou vek ner sig och tystnade, feg som han var. Han hade mött sin överman i arrogans. Sådana är de. De föraktar svaghet.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 8. Guillou är en miljonsäljande författare, tidigare ordförande in Publicistklubben och briljant krönikör. När en så duktig skribent som han inte kan åstadkomma mer än detta mot SD, då finns det inte mycket negativt att säga. Grattis SD! Samtidigt som jag är ledsen över att partiet inte stuckit ut hakan längre än vad man gjort måste jag konstatera att ledningens strategi - att kritisera mångkulturen på så försiktigt att makten inte får chans att framställa SD som extremt - har lyckats till 100%.

  SvaraRadera
 9. Guillou är urtypen för 68-vänstern. Vänsterradikal revolutionär på 60- 70-talen, men naturligtvis helt utan arbetarbakgrund. Gubben har likt många andra arroganta gaphalsar ur samma generation sina rötter i välbärgade akademiker- och överklasskretsar. Dessa förbannade hycklare har till skillnad mot vanliga Svenssons RÅD att kokettera med sina fina åsikter gällande gränslös asylinvandring. Mångmiljonären Guillou med anhang kommer naturligtvis aldrig själva att drabbas av nedrustad välfärd, svältpensioner eller någon annan form av ekonomiskt och socialt trångmål. Mitt förakt för dessa skenheliga arslen är obegränsat. Guillou bör sälja paradvåningen på Östermalm, tömma sin vinkällare och omlokalisera såväl årgångsvinerna som han själv till en vanskött hyreslägenhet i Rinkeby. Först då får han åtminstone nån form av trovärdighet. Men innan dess bör han stänga igen den arroganta glappkäften om han inte vill göra sig själv till åtlöje utanför den snäva kretsen av likasinnade.

  SvaraRadera
 10. Jan Guillou håller bara på med effektsökeri och imponerar nog bara på folk som gillar demagoger och plakatpolitik.
  Varför alla journalister och de s.k. intellektuella tycker så gräsligt illa om Dressmanns kläder fattar jag inte men har man en smak som mest handlar om siffror på en prislapp så är naturligtvis Dressmann-kläder inte mycket att hänga i granen. Eller hänga på kroppen rättare sagt. Guillou själv klär sig som en gruvarbetare från 60-talet (för att verka folklig ungefär som den där Greider) och borde finna helt andra argument mot SD än var de antas köpa sina kostymer.
  Som neobolsjevik så ger givetvis inte Guillou ett röttet lingon för vår kultur oavsett om vi kallar den "svensk" eller "nordisk" eller "europeisk" eller ens "västerländsk". Marxister - även gåslevervarianten av denna folkspillra - erkänner ingen annan "kultur" än den imperialistiska marxistiska kulturen med sin värderelativism (värderelativism/nihilism kan vara intressant som filosofi men som politisk ledstjärna fungerar det inte).
  Nyckelharpor hit och folkdräkter dit... SD har inte fått 13 % för att folk är oroade över att kulturella attiraljer som väldigt få av oss själva är uppväxta med ska "försvinna" (försvinna vart då?) men hedersmord, sharialagar, moskéer dvs jihadistcentra ÄR INTE SVENSKT, inte ens på Guillous gata på Östermalm även om han bor granne med kamrat Jonas Sjöstedt och välintegrerade iranska läkare o. pizzabagare.
  Angående xenofobi (intelligentians och kultursnobbarnas ord för "främlingsfientlighet") så ställde Karl-Olov Arnstberg en bra fråga på sin blogg om främlingsfientlighet: Eftersom främlingar är människor man ännu inte mött eller känner hur ska man då kunna vara fientligt inställd till dem?

  /Stig

  SvaraRadera
 11. Guillou skrev raljerande så här 2010: "Nyamko Sabuni beställer en rapport från en ökänd så kallad terroristexpert som lydigt försöker leda i bevis att de arbetslösa ungdomarna i stadsdelen Rosengård i Malmö är på väg att bli islamistiska terrorister." Verkligheten är Guillous största fiende.

  SvaraRadera
 12. Guillou är gammal KGB-agent: "Tala är rubler, tiga är dumt".

  SvaraRadera
 13. Pösmunken kan ju skriva en bok om hur fantastiskt lönsam massinvandringen är "på sikt" och sälja den i hela EU så får vi se hur det budskapet går hem. Han kan ju passa på och utveckla vad som menas med "på sikt". Är det om
  5 år, 50 år eller 500 år som den fantastiska lönsamheten infinner sig?

  SvaraRadera
 14. "de skrudar sig i en tjock mantel av påhittade eller okontrollerbara siffror som blir svåra att bemöta i en öppen diskussion. "

  Undrar om Guillo tagit del av debatten mellan Tino Sanandaji vs Lars Lindström och Johan Ehrenborg!?
  http://www.tino.us/2014/12/demography-for-dummies/

  Helt rätt att dessa två hade svårt att bemöta Tinos argument.
  Lärde de sig något? Nej!
  Eherenborg drämde till med den "dräpande" repliken.
  "Nä SD svansen kan inte räkna. Inte ens 'deras' nationalekonom Tino S."

  För min del är Tinos politiska hemvist ointressant. Hans kunnande och väl underbyggda diskussionsinlägg imponerar dock.
  Jag antar att Guillo med "öppen diskussion" menar det som han aldrig själv hänger sig åt. Att basera argumenten på fakta.

  SvaraRadera
 15. Den mest lyckade invandringen skedde på medeltiden och har även satt spår i Svenskan ,som fru kommer från tyskans Frau. Nästa lyckade invandrare var Vallonerna på 1600 talet. Alla dom lyckade invandringen sker från när området och inte från långtbortistan med helt skild kultur och Religion Alla undersökningar vad invandring kostar visar samma sak.Invandare från närområde vinst och lju längre i från kostar massor av pengar. Logiken säjer infödd Svensk flyttar till Norge jobbar och betalar skatt från dag 1

  SvaraRadera
 16. Alltid dessa nazist referenser när det snarare är media och politikerna som förhärligar dem genom sitt agerande...

  “The most brilliant propagandist technique will yield no success unless one fundamental principle is borne in mind constantly - it must confine itself to a few points and repeat them over and over.”

  ― Joseph Goebbels

  SvaraRadera
 17. Kritik av JG - och migrationspolitiken - från vänster
  http://www.8dagar.com/2014/12/ta-ifran-sd-invandrarfragan.html

  SvaraRadera
 18. Verkar som både Guillou och Reinfeldt missat några elementa om var folk bor. I Italien bor folk ganska utspritt, det gör man inte i Sverige, Norge, Finland, USA (läs Alaska), Kanada, Ryssland etc. Folk bor nämligen inte där det är mycket kallt. I södra Sverige, låt oss säga från Stockholm och nedåt, är det "bara" ganska kallt och inte så väldigt låg befolkningstäthet. Norr om Stockholm däremot är det svinkallt och där är befolkningstätheten mycket låg. Varför använder inte Guillou och Reinfeldt sin befolkningstäthets-logik på Alaska eller Sibirien? Jo därför att dom då skulle exponeras som dom fåntrattar dom är. Men så fort det handlar om Sverige åker all logik och sunt förnuft ut genom fönstret, för då vet dom att ingen vågar säga emot (för vem vill kallas för nyfascist?).

  SvaraRadera