måndag 15 december 2014

Politism berättar vilka sidor ni inte får besöka
Aftonbladets projekt "Politism" är en något märklig sida, inte minst eftersom den lanserades med mottot att man skulle stärka demokratin genom att låta färre röster komma till tals. Nivån på sidan illustreras ganska väl genom att man har låtit Margret Atladottir vara redaktör. Hon kommer ursprungligen från Nöjesguiden och brukar bjuda på visdomsord av typen:

Som redaktör för Politism måste hon dock också bekämpa SD och "stå upp mot främlingsfientlighet", vilket hon idag vill göra under rubriken "Rasistiska sajter du inte vill råka dela på Facebook":

"Sajter som verkar bland annat för rasism, islamofobi, nynazism och antifeminism. Vissa av dem känner du kanske till, medan andra slugt lyckas maskera sin agenda genom att posera som helt vanliga oberoende nyhetssajter. Det händer i bland att intet ont anande människor delar artiklar på sina Facebookprofiler från dessa sajter."

Det är nämligen viktigt att Margrets underlydande vänstermänniskor inte får ta del av all information eller välja själva, varför vissa riktlinjer måste kommuniceras:

"Och för att varken du eller någon av dina kompisar ska råka bidra till spridningen av deras världsbild vill vi bidra med lite klarhet i vilka sajter du verkligen borde undvika."
En sajt kan vara olämplig för hennes får på olika sätt:

"Samtiden är exempelvis en sajt som ägs och drivs av Sverigedemokraterna, Dispatch International beskriver sig själva som ”islamkritiska” men är snarare rasistiska med kopplingar till counterjihadrörelsen. Nyheter idag har vi skrivit om tidigare på Politism, här bland annat, en sajt som kallar sig själv för ”oberoende” men som drivs av tidigare medarbetare på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt. Fria tider och Nya tider låter inte som särskilt farliga om man bara går på namnen, men tittar vi på till exempel Fria Tider anses de av en rapport från Statens medieråd vara en del av ”den radikala högerpopulistiska nätmiljön”, och mycket riktigt går rasismen och islamofobin igenom sajtens innehåll. Likadant om vi tittar på Nya tider, som är sprungen ur den högerextrema, numera nedlagda Nationell idag."

Som vi kan notera är det många faktorer att ta hänsyn till, där allt ifrån SD-kopplingar till kritik mot islam gör varje artikel till förbjuden frukt. Aftonbladet har kopplingar till Socialdemokraterna och är på många sätt en usel produkt, men jag är inte särskilt rädd för att ändå läsa där. Det stämmer att Dispatch International har udden riktad mot islam, men det är inte märkligare än att Aftonbladet bedriver kampanjer mot SD, inrymmer den kommunistiska hatbloggen "Aftonbladet Kultur", eller lanserar idiotprojekt som "Politism". Nya Tider är för övrigt mycket noggranna med att hålla varje nyhetsartikel neutral, i högre grad än etablerad media.

Atladottirs inlägg är bara ännu ett exempel på hur vänstern ser på åsikter och pluralism, nämligen att man endast ska ta del av ett visst material och tysta allt som strider mot ens egen världsbild. Det är därför sverigedemokrater blir blockade på Facebook av gamla vänner och det är därför som vänstern dyker upp på SD-evenemang med vuvuzuelor. Jag tar del av alla publikationer från vänster till höger, och mina läsare har mitt tillstånd att göra detsamma. Idag har jag till och med länkat till "Politism", utan att tro att någon blir förgiftad i sinnet för det.


12 kommentarer:

 1. Kan hon inte länka till sajterna så man kan kolla vad det är för nåt?

  SvaraRadera
 2. Läser man Statens medieråds rapport så har de inte tittat närmre på detta utan ger en "förutfattad" mening om detta.

  "Exempelvis analyseras inte den populistiska och högerradikala miljön då den inte tydligt knyter an till de två parametrarna antidemokratisk och våldsbejakande. Om rapporten hade vidgats och inkluderat analyser av den radikala högerpopulistiska nätmiljön, skulle materialet bli alltför omfattande. Det finns således ingen möjlighet att beröra webbplatser som exempelvis avpixlat.info och friatider.se trots deras uppenbart rasistiska, främlingsfientliga och islamofobiska innehåll."
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/95/64/cc6cdb46.pdf

  Uppgiften har de tagit från wikipedia om friatider där diskussion sidan är lång och "redigeringskriget" har gått hett till. https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Fria_Tider

  SvaraRadera
 3. Borde snarare vara varningstext för intet ont anande människor som lägger ut länkar från Aftonbladet och Expressen i tron om objeltiv nyhetsförmedling.

  Läs båda eller alla och bilda dig en egen uppfattning. Kan ju inte vara värre än att sanningen ligger någonstans emellan.

  SvaraRadera
 4. Var in på Politism för första gången häromdan och möttes direkt av en okunnig artikel där man blandar ihop "flyktingar" och "asylsökare".

  SvaraRadera
 5. Varför är inte min sajt med? Vad trist!

  SvaraRadera
 6. Måste skamset erkänna att jag aldrig varit in på Nya Tider så tack för påminnelsen att det är ännu en sida jag ska lägga till som favorit =)
  Läser varje dag denna sida, Samtiden, Dispatch, Thoralfs blogg, tittar ibland in på Avpixlat, Fria Tider och Exponerat då jag inte riktigt är överens med dessa sidors layout som kan vara lite rörig.
  Går även in på aftonbladet, SvD och DN, försöker undvika Expressen så gott det går men jag vill hålla mig informerad om vad som står i alla tidningar för jag tror att desto mer information du tar in desto lättare blir det att se sanningen. Favoriten just nu -blir så trött- är min lokala dagstidning som samlar in pengar som ska gå till ved för att värma romer, kolla gärna in allehanda.se och skaka sedan uppgivet på huvudet över denna tidnings försök att visa att de är goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser också dagligen everykindapeople.blogspot.com. Helt överlägsen USA-rapportering. Du kan jämföra vad du vill. SVDs 3 USA-korrespondenter är ju bara skräp i förhållande till detta.
   /Gunnar B.

   Radera
  2. Tack för tipset Gunnar. Såg att jag missat att kolla in Realisten. Har nu varit in på Nya Tider och kommer att fortsätta kolla in den.

   Radera
 7. Genialt. Gratis marknadsföring!

  SvaraRadera
 8. Nyheter Idag kände jag inte till. Jag får tacka för tipset.
  Rune

  SvaraRadera
 9. Realisten och NyheterIdag kände jag inte till. Tack för tipset!
  Gunnar Edlund.

  SvaraRadera
 10. Farliga sajter som man absolut inte bör besöka är Aftonlögnen och exPressen. Dessa sajter manipulerar sanningen för att dom vill indoktrinera dig med massinvandringens alla fördelar och allt positivt som islamiseringen av Europa och Sverige för med sig.

  SvaraRadera