torsdag 15 januari 2015

Den senaste "tittarstormen"


"Mina pinsamma föräldrar"

Det finns mycket rasism, faktiskt överallt om man tittar ordentligt och det gör ju våra medier gärna. Nu kan Metro berätta att till och med ett barnprogram har varit så rasistiskt att det lett till en "tittarstorm". Av någon anledning står det inte i texten att någon "rasar" mot programmet, vilket annars är brukligt. Ett blåsväder har dock inträffat:

"SVT:s barnhumorprogram 'Mina pinsamma föräldrar' har hamnat i blåsväder sedan de 'pinsamma föräldrarna' i ett avsnitt tar huvudpersonen Jens och hans flickvän till en kinesisk restaurang. Under  besöket har de bland annat på sig stereotypa kinesiska kläder, försöker prata mandarin med den svenske kyparen och skojar om maten." 

Alltså, i normala länder kan man skämta om stereotyper ganska friskt. Ett tydligt exempel är amerikanska "Family Guy", där man alltså skämtar om just stereotyper, men inte om människor i sig. I ett avsnitt ska familjens son få undervisning i dels bilkörning, dels matematik. Upp dyker en kines och en svart man. Den amerikanska stereotypen är att kineser är duktiga i matematik, men usla i trafiken, varför man förstås förutsätter en viss rollfördelning mellan de båda lärarna, men blir förvånade:

"Jaha, vi ska tydligen lära oss matematik av en svart person och bilkörning av en asiat. Intressant."

Två stereotypa utlänningar i Family Guy,
som anses vara svenskar

Jag anser inte att ett sådant skämt är rasistiskt, utan just en drift med stereotyper. Jag inser att det skulle kunna avfärdas med att jag inte förstår frågan då jag inte själv är "rasifierad" och alltså inte har rätt att avgöra vad som är kränkande. Det är dock nonsens, eftersom det drivs en hel del även med vita, svenskar och så vidare.

Angående det svenska barnprogrammet, skriver en "Lisa", som troligen inte ens själv är av asiatiskt ursprung:

"Programmet medverkar till att sprida en förenklande och nedsättande bild av kineser och därmed indirekt östasiater. Trots att programmet syftar till att visa att det är föräldrarna som är pinsamma, så bidrar programmet ändå till att normalisera gulinghumor och att reproducera rasstereotyper."

Det inlägget är roligt på många plan. Till att börja med har Lisa alltså inte förstått att avsnittet handlar om de pinsamma föräldrarna som uppför sig konstigt. Som vanligt är det också idiotiskt att tro att människor får sin världsbild från dylika program. Roligast av allt är att Lisa själv bidrar med den absolut grövsta rasismen, genom att tala om "gulinghumor". Ursäkta mig, men skulle man börja kalla asiater för "gulingar" i TV, skulle även jag protestera.

5 kommentarer:

 1. Protesterna mot svensk rasism ter sig alltmer som gnäll av prinsessan på ärten. Obetydliga förhållanden får opåkallad uppmärksamhet.

  Många godhetsapostlar vill visa upp sin egen upplysta och genomgoda personlighet genom att peka på sådana trivialiteter. Intelligens är ofta att kunna skilja på stort och smått.

  Rasism är när vissa raser inte får åka på samma buss som andra, inte får rösta, missgynnas juridiskt, förföljs med våld (lynchningar), har ett mindre värde - tänk det gamla Sydafrika eller Sydstaternas USA på slaveriets tid.

  Att kalla en same för lapp eller ha en stereotyp kines på påsen för Kinapuffar är knappast i denna liga.

  SvaraRadera
 2. Edward Ulfertz15 januari 2015 14:34

  Jag tittade på programmet på svtplay. Programmet var faktiskt lite roligt.
  Anna Blomberg är ju alltid bra.

  Men programmet var absolut inte nedsättande mot kineser, snarare tvärtom.
  Det var de som var de normala människorna.

  Jag uppfattade programmet mera som en drift med "Gambia-kärringar" & Co.
  Sådana som dansar afrikansk dans och äter "exotiska" maträtter m.m.
  Flummigheter typ "jag ger en bit av mig, och du ger en bit av dig".

  Det är nog den ironin som retat antirasisterna (antisvenskarna) så att de måste klaga på programmet.

  SvaraRadera
 3. Man kan undra om inte alla dessa rasistjägare egentligen är hypokondriker som förlägger sin hypokondri på det politiska planet och hittar symptom på strukturell rasism, islamofobi och stereotyper överallt. De har valt en enkel väg ur sina psykiska besvär men på lång sikt är det ingen lösning utan ett destruktivt uppskjutande av personliga problem som de ändå måste konfronteras med och försöka behandla i framtiden.

  Stig

  SvaraRadera
 4. Att infantila antirasister lusar ner twitter och facebook får man lära sig att leva med men när de tillåts breda ut sig och leva ut sina Moder Theresa-komplex och sina MacCarthy-inspirerade förföljelsemanier på vitt spridda tidningar som Metro då är gränsen för sans och vett passerad.
  Man vet ju inte om det någon gång i framtiden kommer att finnas ett verkligt behov av en verkligt antirasistisk rörelse men i så fall har dagens "antirasister" besudlat och skämt ut begreppet "antirasism" i så hög grad att en seriös variant aldrig kommer att bli tagen på allvar. De är riktigt duktiga idioter med andra ord.

  Stig

  SvaraRadera
 5. "Jag inser att det skulle kunna avfärdas med att jag inte förstår frågan då jag inte själv är "rasifierad" och alltså inte har rätt att avgöra vad som är kränkande."

  Hela det där rasifieringstänkandet är så jävla självemotsägande. Man hävdar att det inte finns några raser, men man vill fortfarande kunna dra rasismkortet. Då säger man att man "rasifieras" när man grupperas med andra av samma ursprung och hudfärg. De som inte rasifieras kallar man "vita".

  Att ta vissa människor och påstå en gemensam tillhörighet för att de har en viss färg (vit) på huden, vad var det det kallades nu igen? Just det, rasifiera. Ser man verkligen inte det logiska självmålet man gör här?

  Men det är väl som vanligt, två moraler är bättre än en...

  SvaraRadera