söndag 11 januari 2015

Guillou analyserar terrorn i Frankrike


En sannare illustration av terror


Jan Guillou är, förutom själva arketypen för ordet "pösmunk", en mytoman av stora mått. Hans alldeles egen specialitet är att helt enkelt förneka varje fenomen som inte passar in i, vad vi kan kalla, hans världsbild. Eftersom exempelvis hedersmord riskerar att belysa kulturella konflikter, eller "underblåsa främlingsfientliga krafter", har Guillou ofta hävdat att det faktiskt inte finns någon hederskultur, och än mindre några mord kopplade till den.

Jag har inte hunnit täcka in alla de reaktioner som har följt på terrorattackerna i Frankrike, men vi kan väl i korthet säga att de har varit de förväntade, från de förväntade. Som vid varje islamistisk terrorhandling är det absolut viktigaste att skildra muslimers oro för att bli stigmatiserade, gärna kompletterade med en verklig eller möjlig vandalisering av en moské.

De svenska tidningarnas bildval har ofta också varit intressanta, minst sagt. Igår skrev Natalia Kazmierska om terrordåden, och av alla terrorister man kunde välja, till exempel Frankrikes senaste, valde man självklart: Anders Behring Breivik. Jan Guillous text blir naturligtvis oändligt mer bisarr, och bildvalet därefter. Denna gång är den verkligt skyldige Björn Söder (sd), som alltså får pryda en text om islamisk terror.

"Det var fullt logiskt att riks­dagens andre vice talman hade svårt att hålla tillbaka sin förtjusning efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo. Med sin deklaration på Facebook att ”fredens religion visar sitt rätta ansikte” formulerade andre ­vice talmannen bara en av Sverige­demokraternas huvudteser, att ­islam är en terroristisk ideologi snarare än en religion snarlik kristendom och judendom. Och i så fall är det ju rätt att bränna ner moskéer."

Men i verkligheten, den som Guillou alltid vill undvika, är det väl ingen som nu har bränt ned någon moské? Det är väl knappast heller så att Björn Söder har förordat det? Huruvida "de tre abrahamitiska religionerna" har samma tendens till terror är ett kapital för sig, men vi kan här nöja oss med att konstatera att det finns en anledning till att medierna älskar att dra upp Breivik och dessutom kalla honom för en "kristen terrorist". Påståendet att Björn Söder blev förtjust, skulle sannolikt kunna leda till en rättsprocess i just Frankrike, men det är ett viktigt spår för Guillou:

"Så galen har nu vår värld blivit att terroristiska massmord hälsas med samma glädje bland islamistiska ­extremister som bland Europas ”nationalistiska” högerpopulister."

Även jag förstår att Guillou menar att de berömda högerextremisterna borde glädja sig över att deras världsbild bekräftas, men det är inte exakt samma sak som att det faktiskt har skett. Har någon sett några "högerextremister" som har glatt sig över de döda i Frankrike, dessutom i samma grad som islamister? Det finns ingenting överraskande eller "äntligen" över de senaste dagarnas mördande. Det sker dag ut, dag in, året runt, och det enda de varnande stämmorna kan göra är att ledsamt konstatera att det har skett ännu en gång och att man tydligen måste fortsätta varna.

Nåväl, Jan Guillous huvudpoäng är att vi nu har att välja mellan mer eller mindre demokrati. Han definierar mindre demokrati som "en allt mer drakonisk lagstiftning, att exempelvis straffbelägga allt deltagande i krig utomlands, liksom förberedelse, stämpling eller medhjälp", medan mer demokrati är "att införa likhet inför lagen i Sverige". Som exempel på problem med olikhet inför lagen nämner Guillou ett antal rättegångar som inte nått ända fram, men han glömmer förstås någonting viktigt: I många fall har underrättelsearbete förhindrat attentat och än fler hade kunnat förhindrats. Ty i Guillous värld är attentaten i sig sekundära, då det finns en mycket större fara:

"Att öppna den på nytt leder till ett avlyssningssystem av amerikanska dimensioner och dessutom till en allt tydligare diskriminering av den muslimska minoriteten i landet, det är ju inte precis sverigedemokrater som ska avlyssnas."

Guillou må säga sig vara en förkämpe för likhet inför lagen, men någon likhet inför proportioner känner han knappast:

"Att införa likhet inför den ­existerande lagen är en bättre väg. För som det nu är förefaller det ­tillåtet att bränna ner moskéer i Sverige. Trots mer än ett dussin ­sådana attacker förra året har ­ingen enda gärningsman gripits. ­Bara en liten del av Anders Thornbergs ”stora ­resurser” hade ordnat den saken. Men Säpo har alltså ­prioriterat ­andra uppgifter än mordbränder med politiska, självklart terroristiska, motiv."

Tydligen har, återigen i en parallell värld, ett dussintal moskéer bränts ned i Sverige, men det är faktiskt illegalt redan idag. Det är alltså inte tillåtet. Sedan kommer vi till det här med proportioner. Graffiti på en moskévägg, eller en molotovcocktail mot densamma, är kriminellt, men bör kanske inte jämföras med vad vår egen självmordsbombare Taimour Abdulwahab hade tänkt sig, i form av tiotals döda. För att slutligen, i typisk guillousk anda, förringa och förlöjliga offren, bjuds vi på en liknelse:

"Terroristerna kan skada byggnader, döda och skada enskilda, även om de hittills i den svenska statistiken visat sig mindre farliga än risken att sätta kycklingben i halsen." 12 kommentarer:

 1. Tack Tobbe!
  Jan Guillou bör nog sluta med rödvin och andra starkvaror innan han blir helt hjärndöd.
  Gunnar Edlund

  SvaraRadera
 2. Vem bryr sig om vad Jan Guillou skriver??

  SvaraRadera
 3. Förresten,sluta att köpa hans skitböcker.

  SvaraRadera
 4. Ytterst långsökt av Guillou att koppla skärpt lagstiftning vad gäller deltagande i terrororganisationer utomlands till minskad demokrati. En del har kallat detta "pojkstreck av förvirrade unga män i ett utanförskap". Sämre ursäkter för ett bestialiskt mördande får man leta efter. Förlorat medborgarskap samt utvisning är det enda rätta.
  /Eva

  SvaraRadera
 5. Jan Guillou, en äkta ärkekommunist och en nyttig idiot.

  SvaraRadera
 6. Enligt Guillou är det alltså en större risk att "sätta ett kycklingben i halsen" än att råka ut för ett islamistiskt terrorattentat i Sverige. Dessutom svamlar den arrogante dvärgen om att man, underförstått, inte behöver oroa sig då terrorister endast skadar och dödar "enskilda". Jaha ja, där ser man! Nu ska vi se: 3000 "enskilda" människor pulvriserades 9/11. 52 "enskilda" människor dog i London 2005. Hundratals "enskilda" människor fick sätta livet till i Madrid. På Bali likaså. För att inte tala om alla de tusentals "enskilda" som sprängs i luften i Mellanöstern varje år. Jan Guillou är en arrogant skitstövel som verkligen personifierar uttrycket "högmod går före fall". Men han kanske tror att miljonerna på banken gör honom immun från att sprängas i bitar på ex. Drottninggatan? Karlns självbevarelsedrift är som bortblåst. Sorglig figur.

  SvaraRadera
 7. Guillou LJUGER och den här LÖGNEN - att moskéer utsätts för (i genomsnitt) en mordbrand varje månad - sprids idag synnerligen energiskt av svenska journalister i Sverige och även internationellt (t.ex. till vänstertidningen The Guardian).

  Underlaget är Expos lista som talar om "moskéattacker". Svenska journalister påstår att attack=mordbrand, trots att det i 8 fall av 11 rör sig om skadegörelse t.ex. krossade fönster.

  Expo redovisar tre s.k. moskébränder: 1. Norrköping: Byggbaracker och den påbörjade [sic] moskébyggnaden sattes i brand 2. Avesta: Någon tände eld på mattor i moskén 3. Örebro: Brandfarlig vätska kastades in genom ett fönster.

  Expo skriver:

  "I genomsnitt attackeras en svensk moské eller muslimsk bönelokal nästan varje månad. Det rör sig om bränder, krossade fönsterrutor och sprejade hakkors. Det visar Expos sammanställning över incidenter under 2014. ... Expo har identifierat elva fall av bränder och vandalisering utförda under året. I genomsnitt nästan ett dåd i månaden.


  FAKTA: INCIDENTER 2014

  Januari, Stockholm. Moské får sin entré nedklottrad med hakkors.

  Maj, Eskilstuna. Under en kvällsbön blockerades dörren med trädbalkar och betongblock.

  Juli, Norrköping. Byggbaracker och den påbörjade moskébyggnaden sattes i brand.

  September, Södertälje. Fönster krossades på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.

  September, Flen. Fönster krossades på moské.

  September, Avesta. Någon tände eld på mattor i moskén.

  Oktober, Helsingborg. Vandalisering av källarmoské.

  Oktober, Flen. Fönster krossades på moské.

  November, Eslöv. Moskéns rutor krossades.

  November, Örebro. Brandfarlig vätska kastades in genom ett fönster.

  December, Eslöv. Två fönsterrutor krossade och delar av fasaden sprejades."

  http://expo.se/2014/flera-moskeattacker-i-sverige_6737.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommer en lista på incidenter mot svenska kyrkor 2014.
   För att göra listan kortare är länkarna till varje incident borttagna, men de finns att hämta på Thoralfs blogg:
   http://thoralf.bloggplatsen.se/2015/01/06/10978564-gora-en-pudel/

   Mordbrand mot Elimkyrkan i Götene

   Misstänkt bomb vid Spånga Kyrka i Tensta

   Bollnäs kyrka utsatt för hatklottermot kristna

   Hässleholms kyrka vandaliserad

   Krossade fönster på kyrka i Uppsala

   Ulrika kyrka i Udevalla vandaliserad

   Krossade flera fönster på Bolshögs kyrka

   Krossade fönster på Centrumkyrkan i Kungsör

   Krossade rutor på Viskadalskyrkan i Veddige

   Hakkors på Sofia kyrka

   Klotter på Tranås kyrka

   Klotter på Bergakyrkan, fick målas om

   Kristine kyrka, Jönköping nedklottrad

   Hakkors på kyrka, Hagsätra Stockholm

   Inbrott och skadegörelse i gotlandskyrka

   Skadegörelse iByarums kyrka

   Inbrott och skadegörelse på Ramundeboda kyrka

   Kyrkan i Bureå församling utsatts för skadegörelse

   Kopparstöld i Dimbo Ottravads kyrka

   Kopparstöld i Skörstorps kyrka

   Inbrott i Härja kyrka

   Inbrott i Svenska kyrkan i Burseryd

   Inbrott i Allianskyrkan i Jönköping

   Kopparstöld i Kattarps Kyrka

   Kopparstöld i Lödde kyrka

   Kyrkogård i Kinna vandaliserad

   Eslövs kyrkogård vandaliserad

   Kopparstöld i Fritsla kyrka

   Kopparstöld i Arlövs kyrka

   Kopparstöld i Dimbå kyrka

   Kopparstöld på Ulrika Eleonora kyrka

   Stöld från Kågeruds kyrka

   Inbrott och skadegörelse i Västerkyrkan i Hässleholm

   Stenkastning mot Simris Kyrka i Simrishamn

   Hedemora Kyrka utsatt för skadegörelse

   Pastor brutalt misshandlad inne i Gislaved kyrka

   Skadegörelse och stöld i Sanda Kyrka, Gotland

   Skadegörelse och stöld i Klinte Kyrka, Gotland

   Inbrott och skadegörelse i Tunadalskyrkan

   Skadegörelse vid Hova Pingskyrka

   Radera
 8. Guillou citerade Söders inlägg fel, "ansikte" blev "rätta ansikte". Medvetet får man anta.

  SvaraRadera
 9. 2010 hånade Guillou de som varnade för muslimsk extremism i förorterna, idag har SÄPO namn på 150 man som rest till Syrien för slåss för olika terrorgrupper.... och de överlevande är snart tillbaka på svensk mark.

  SvaraRadera
 10. Björn Söder har ingen anledning att jubla över våldsdådet. Det är en ren överdrift från Guillous sida. Ett konstaterande är väl inget jubel. Så tröttsamt och ohederligt att utnyttja denna händelse för att få hata och förtala SD. Jag blir inte klok på svenska medier, lågvattenmärken, ständigt. /V

  SvaraRadera
 11. "Terroristerna kan skada byggnader, döda och skada enskilda, även om de hittills i den svenska statistiken visat sig mindre farliga än risken att sätta kycklingben i halsen."

  Den bisarra liknelsen fick mig år 2001 att tycka riktigt illa om Guillou. Efter attacken mot World Trace Center drog han just upp att 3 000 dödade i tornen inte var något att förfäras över eftersom tiotusentals amerikaner dör varje år pga av att de sätter kycklingben i halsen. Antalet amerikaner som dör pga av kycklingben i halsen tog han givetvis direkt ur luften men liknelsen i sig är lika absurd som Guillous psyke och världsbild. Enligt hans resonemang kan man betrakta t.ex. förintelsen av sex miljoner judar som en bagatell eftersom det under samma tidsperiod dog många fler i kriget och hur många har inte dött pga kycklingben i halsen sedan dess...

  Guillou har alltså fått sin "kvicka" och "intelligenta" kycklingliknelse på hjärnan eftersom han fortfarande kör med den efter 14 år.

  Stig

  SvaraRadera