tisdag 24 februari 2015

Dagens hyckleri från Thomas Mattsson
På Expressen har chefredaktör Thomas Mattsson en egen liten blogg, som han brukar använda för att hylla sig själv, sin tidning och ge uttryck för ett enormt hyckleri kring storslagna journalistiska principer. Idag vill han uppmärksamma att ännu en anmälan mot tidningen har avvisats:

"Nu har också Pressens Opinionsnämnd (PON) friat Expressens prisbelönta avslöjanden från 2013 om främlingsfientlighet på bland annat Avpixlat. Tidigare har Allmänhetens Pressombudsman (PO), Justitiekanslern (JK) och Datainspektionen (DI) avfört okynnesanmälningar mot reportrarna David Baas och Christian Holméns avslöjanden."

Det är inte på något sätt förvånande att etablerad media frias av samma etablissemangs eget organ. Bakom detta PON står Tidningsutgivarna (TU), Svenska Journalistförbundet (SJF), Sveriges Tidskrifter och Publicistklubben, där den sistnämnda festligt nog förkortas "PK". Att tro att denna organisation skulle fördöma attacker mot invandringskritiska röster är att hoppas för mycket. Det som Mattsson reflexmässigt kallar "okynnesanmälningar" kommer i själva verket från vanliga människor som har all anledning i världen att reagera mot Expressens bisarra kampanjer och metoder. Varje kritisk röst blir förstås en "näthatare":

"Jag kommenterar PON:s friande för Dagens Media och Medievärlden, men mer intressant är kanske att fundera över vad som egentligen driver människor att näthata? Eller att sprida felaktigheter om medier som granskar just näthat? Är det bara utanförskap eller också okunskap?"

Reaktionerna mot Expressens uthängningar är möjligen ett tecken på utanförskap i den meningen att de kommer från människor utanför medieetablissemanget. När Mattsson då ska bemöta "felaktigheterna" och "okunskapen" flödar slirningarna och lögnerna:

"I sociala medier och på hatsajter kan man bland annat läsa påståenden om varför en känd tidigare krönikör ”avskedades”, om att två SD-politiker fått sina bostäder nedbrända efter Expressens Avpixlat-avslöjande,, om att Expressen – eller våra tipsare – hackat sig in i andras datorer för att få fram upplysningar, om att vi för åsiktsregister över oliktänkande, om att vi ”bussar” säkerhetspolisen på nazister och om att Expressen – som ett ombud som företräder en nazist formulerade det – ”ljög” om Svenska Motståndsrörelsen nyligen."

Att Marcus Birro, som troligen åsyftas, har förpassats från tidningen beror absolut på att han ansågs ha ett antal felaktiga åsikter, där medverkan i Radio Länsman blev själva droppen. Expressens uthängningar har fått långtgående konsekvenser för de som drabbades, inte minst för den sverigedemokrat som drevs till konkurs och självmord.

Vi tror inte heller att Expressen, eller deras hantlangare från den våldsbejakande extremvänstern, just har hackat enskilda datorer. Vad som dock har framgått, är att de har använt ytterst tvivelaktiga metoder, där man utnyttjat Disqus för att leta upp sverigedemokrater, och endast sverigedemokrater.

Och ja, man har sannerligen överdrivit, för att inte säga ljugit, om de personer från Nordfront som befann sig utanför Expressens byggnad. De ska ha varit där för att intervjua tidningens medarbetare, en händelse som i journalisternas värld är större och värre än terrordåden i Danmark. Avslutningen blir något tragikomisk:

"Olyckligt är det i alla fall, för det påverkar förstås förtroendet för etablerade medier om bara en enda mindre påläst person tror på anklagelserna. Men det är nog inte mycket vi kan göra åt det, jag kan ju svårligen se att svenska publicister skulle slå in på den politiska väg som de populister och rättshaverister som jag syftat på här önskar."

Kan förtroendet för etablerade medier verkligen sjunka ytterligare? Det är inte sannolikt att personer som Thomas Mattsson eller Jan Helin kommer att byta politisk inriktning, åtminstone inte i en nära förestående framtid. De är antagligen inte främmande för det, om det skulle gynna de egna plånböckerna, men de är alltför belastade för att kunna accepteras eller få något förtroende av vakna svenskar.

7 kommentarer:

 1. Mattsson är lika tragisk som han är obehaglig.

  Jag byter ämne, till Dan Eliasson, som i dag avger en programförklaring om polisens nya satsning mot åsikter som "återfinns i internets träskmarker" (på DN Debatt i dag, länk nedan).

  Det utspel om Åkesson som Eliassson gjorde som generaldirektör för Försäkringskassan betraktar jag närmast som en ogenerad jobbansökan inför möjligheten att landet under hösten 2014 skulle få en ny regering.

  I mina ögon var det en vink om att "så här profilerar jag mig i rollen som generaldirektör, och om jag kommer undan med detta, så tänk vilken nytta jag skulle kunna spela på en än mer strategisk position".
  En regeringstrogen redo att att skrida till verket om karriären samtidigt gynnas med ett kliv uppåt.

  "Kräk-utspelet" gjordes i februari i fjol.
  Några månader senare fick Sverige en ny regering.
  En av dess första åtgärder var att i november utse en ny rikspolischef..  http://www.dn.se/debatt/nya-polisenheter-ska-skydda-de-demokratiska-friheterna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett sunt samhälle skulle han fått sparken från Försäkringskassan och absolut ingen ny offentlig anställning.

   Som kuriosa så deklarerar Försäkringskassan stolt följande på sin hemsida: "Här kan du boka samtal på elva olika språk. Du får då prata med en handläggare på kundcenter som pratar ditt språk."

   Ambitionsnivån lär väl höjas till så där 150 språk.

   Radera
 2. Lite intressant är dock repliken
  "jag kan ju svårligen se att svenska publicister skulle slå in på den politiska väg som de populister och rättshaverister som jag syftat på här önskar."

  Den tanken finns således som ett övervägande. Om "andra" gör det så skulle han alltså följa.

  SvaraRadera
 3. Denne Mattsson - tvillinglik Dan Kräkman-Eliasson, ärkessossen som blivit rikspolischef - blir säkert glad när han läser detta, nu har Eliasson börjat röra på sig, och givetvis blir det fel. Åsikts/internetpolis införs, dvs demokraturen övergår till totalitärstat, som givetvis går maktens ärenden:

  "Ny polisorganisation ska bekämpa dåliga åsikter"

  - Tre nya enheter inom polisen upprättas med uppdrag att ”förebygga brott som hotar det öppna samhället”. Bland annat ska man bekämpa ”internets träskmarker”, där det kan förekomma åsikter som strider mot ”alla människors lika värde”.

  Reformen presenteras av rikspolischefen Dan Eliasson, under Alliansen generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan, genom en artikel i DN Debatt idag med rubriken ”Nya polisenheter ska skydda de demokratiska friheterna”. Den nya organisationen ska, utöver att ägna sig åt mer klassiskt svenskt polisarbete som att skydda minoriteter och trossamfund, även förebygga dåliga åsikter.

  Mer dravel, därtill understött av den erkänt SD-fientliga advokatförbundets ordförandekärring Ramberg, finns att läsa här:

  http://www.samtiden.nu/11062/ny-polisorganisation-ska-bekampa-daliga-asikter/

  SvaraRadera
 4. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg vill väl hålla sig bra till Sossarna, säkerligen någon egen förmån som hägrar. "Allas lika värde" gäller bara om man inte röstar eller på annat sätt supportar SD i dagens hycklar Sverige. Alla borde sluta köpa/läsa/kommentera/dela slaskmedias artiklar. Förhoppningsvis dör de ut av sig själv.

  SvaraRadera
 5. Åsiktspolis, alltså. Hur demokratiskt är det? Åsiktsfrihet, någon?

  Den man som kräks när han ser Jimmie Åkesson ska alltså svara för dennes livvaktsskydd. Hoppas att han kan hålla sina personliga aversioner utanför jobbet denna gång när han ska skydda ledaren för ett av landets största partier.

  Det är en skandal att denna man får fortsatt förtroende efter alla fadäser och olagligheter på Försäkringskassan, där förtroendet bland de underställda medarbetarna snabbt sjönk genom golvet.

  SvaraRadera
 6. När SD får egen majoritet lär det varken bli tjänst som rikspolischef eller landshövding för Eliasson. Pensionsförmåner kan också revideras, det har vi sett förut. När väljarstödet har nått dit lär väl Expressen vara nedlagd till samhällets förnöjsamhet.

  SvaraRadera