onsdag 18 februari 2015

Front National redo för departementsvalen i mars
Den 22 mars i år sker första omgången i de franska departementsvalen, följt av den andra och avgörande omgången en vecka senare. Igår presenterade Marine Le Pen partiets ambitioner inför dessa val och meddelade att man skulle ställa upp i 95 procent av landets kantoner, och därmed täcka 98 procent av befolkningen i den europeiska delen av landet. Det är en täckning man aldrig tidigare har uppnått, och Front National hävdar att partiet är den enda politiska kraften som nu förmår att samla så många kandidater under en och samma etikett. Med totalt 7648 kandidater, har man tagit stora kliv sedan förra valet 2011, då antalet uppgick till 2720.

Förutom ett ökat antal kandidater, innebär partiets satsning också att en ny generation förtroendevalda kan ta plats, då 15 procent av kandidaterna är under 30 år gamla. Partisekreterare Nicolas Bay menar att detta innebär "ett verkligt dimensionsskifte" och ser kommande val som ett strategiskt steg för att ytterligare professionalisera Fronten. Framgångar i dessa val skulle också bli en fördel inför presidentvalet 2017, då Marine Le Pen kommer att kunna stödja sig på en starkare lokal närvaro. Partiet poängterar vidare att man i Europavalet fick över 40 procent i 95 kantoner och över 30 procent i ytterligare 310.

Le Figaro

Slutligen visar ett antal opinionsundersökningar att Front National skulle bli valets segrare i första omgången:

Extremvänstern LO och NPA:        1-2 procent
Miljöpartiet EELV:                           7 procent
Liberala UDI:                                   5-7 procent 
Vänsterfronten:                                9-10 procent
Socialistpartiet PS med allierade:    17-20 procent
Högerpartiet UMP med allierade:    23-25 procent
Front National med allierade:      26-28 procent

Det återstår att se hur väljarna agerar i valens andra omgångar. Kommer de att lyssna på sina partiledare, när de uppmanar till att rösta på en motståndare, så länge det inte är en kandidat från Front National?
4 kommentarer:

 1. Så extremvänstern heter LO även i Frankrike?

  //Andreas

  SvaraRadera
 2. När du säger "Front National med allierade" vilka är dessa allierade du syftar på? Jag är inte insatt i fransk politik på långa vägar men det enda partiet jag känner till som liknar Front National är Debout La France och såvitt jag vet så vill de inte samarbeta med Front National.
  Så ja, vilka är dessa allierade och hur stora är de? Tack på förhand.

  Haha, mycket bra kommentar Andreas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland annat det lokala Ligue du Sud, som har fått tre borgmästare valda i södra delen av landet. Sedan har du också Rassemblement Bleu Marine, som är en paraplyorganisation, döpt efter Marine Le Pen, men officiellt separat från FN.

   Radera
 3. Det ska bli väldigt intressant att följa

  SvaraRadera