onsdag 18 februari 2015

Dagens citat: Peter Kadhammar


"Etnicitet var ointressant. Det fanns en nazistledare som hette Oredsson och han var ett skämt.
Himlen är grå, husen gråa, staden grå. När vände det? När blev vi besatta av etnicitet, religion och kulturella skillnader?"
AftonbladetPeter Kadhammar, född 1956, filosoferar kring hur ingen i hans ungdom tänkte på personers etnicitet. Själv utgår jag inte heller från etnicitet när jag kritiserar den förda invandringspolitiken, medan däremot ursprung, kultur och religion naturligtvis har betydelse för hur ett samhälle påverkas.

Posören Kadhammar ställer också frågan när det vände. Svaret är att det sannolikt skedde under 1970-talet, just eftersom det då beslutats att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land. Vi kan inte ha en årlig tillströmning av 100 000 individer från Afrika och Mellanöstern utan att någon noterar skillnader i religion och kultur. Svensken är inte särskilt "besatt" av etnicitet, religion och kulturella skillnader, men det folkutbyte vi nu genomgår är exceptionellt. Vidare är det naturligtvis stort hyckleri från Kadhammars sida att tala om judars utsatthet, utan att låtsas om att några hundratusen muslimer spelar någon som helst roll i sammanhanget.

Nej, Peter, det är din generation som har skapat nuvarande utveckling, så vi undanber oss ditt nonsens om hur fördomsfria ni var i ungdomen.

3 kommentarer:

 1. En kort men klockren analys Tobbe. / Thomas

  SvaraRadera
 2. Vem är han? En 87%-are, men för övrigt?

  Förresten, jag bryr mig inte. Dessa "debattörer" översvämmar PK-media, vilken jag aldrig läser.

  SvaraRadera
 3. "Himlen är grå, husen gråa, staden grå".
  Ja det stämmer bra in på Kadhammars barndomsstad Säffle än idag men att himlen aldrig skulle ha varit blå där betvivlar jag. Inte ens här i "Lilla London" (Gbg) har himlen alltid varit grå men att försöka motverka gråheten med färggranna slöjor på underkuvade muslimor och svarta, bruna och ockrafärgade afrikaner och araber ett en dåres påfund. Lättare att måla om husen!
  Kadhammar nämner "etnicitet, religion och kulturella skillnader" i samma mening vilket verkar tyda på att han ser sambandet mellan etnicitet och religion och mellan etnicitet och kultur. Även om pigmenteringen inte påverkar ens religiösa grubblerier eller kulturella bakgrund så är minst 90 % av alla "svenska" muslimer araber och afrikaner. Och det är ytterst sällsynt att herr Svensson kastar ut dottern från balkongen för att försvara sin och familjens "heder"och kultur. Alla svarta är inte muslimer men bland muslimer finns väldigt många svarta, och det är den muslimska religionen & kulturen med bl.a. den förargelseväckande klädseln a la Ku Klux Klan som skapar kulturkrockar.
  På 60- och 70-talen var vi "besatta" av klassklyftor, arbetsmiljö, Vietnamkriget och spänningarna mellan Nato och Warszawapakten för att det var verkliga problem och mycket allvarliga hot mot vår existens.
  På 80-talet var vi "besatta" av kärnkraften och slutförvaring av det radioaktiva avfallet för att det var den tidens stora hot mot vår trygghet (fr.a. efter Harrisburgolyckan).
  Vanligt folk oroar sig inte för skoj skull medan däremot politiker gör det för att vinna politiska poänger och journalister gör det för att posera och sälja lösnummer.
  Vi är inte alls så besatta av religioner som Kadhammar tror. Diskussioner om buddhism, hinduism, mormoner och amish är inte större idag än på sextiotalet, sjuttiotalet, åttiotalet eller ens i början på nittiotalet . Men självklart började vi bli "besatta av" en viss våldsdyrkande religion med dess imperialistiska kultur när det började bli ett allvarligt hot mot vår egen existens precis som Det Kalla Kriget, kapprustningen och kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Harrisburg en gång i tiden .

  Stig

  SvaraRadera