tisdag 17 mars 2015

När Marine Le Pen kommenterade Zlatan


För våra medier blev naturligtvis kombinationen oemotståndlig; Front National och hela mångkulturens symbol Zlatan.


Kommentaren genererade till och med ett par krönikor. På SVT Opinion skriver en Nemrud Kurt:

"I stället för att se flisan i Zlatans öga borde Le Pen se bjälken i sitt eget, eller rättare sagt – i pappa Jean-Maries. Fotbollsfrankrike bör vara tacksamma över att en spelare som stod på toppen av sin karriär valde att flytta till Paris."

Nemrud, som knappast sett det ursprungliga inslaget, lyckas också bjuda på ett självmål:

"Mitt i ilskan lyckas han omedvetet trolla fram en fjäder som Marine Le Pen, partiledare för högerextrema Front National, blixtsnabbt förvandlat till en höna."

Och den som skriver en hel krönika, kompletterad med raden "och högerextremister har gått till halsbrytande anfall", om ett uttalade man inte har sett gör inte en höna av en fjäder?

Också kommunisten Åsa Linderborg lyckas beröra ämnet, i ett inlägg med rubriken "I NFs ögon är Zlatan inte en världsartist". Hon vet att berätta:

"Nationella Frontens utspel visar än en gång nationalisters allmänna oförmåga att sortera stort och smått: en frustrerad fräsning på väg till ett omklädningsrum värderas som om landet drabbats av nåt riktigt, riktigt allvarligt."

Linderborg lyckas inte ens få begreppen rätt:

"Jean Marie Le Pen försökte utmåla Le Bleu som 'ofranskt' eftersom de inte sjöng med i Marseljäsen..."

Spelarna kallas i verkligheten naturligtvis för "Les Bleus", eftersom de är flera.

Låt oss då, till skillnad från alla dessa tyckare, titta på inslaget där Marine Le Pen kommenterar Zlatans uttalande, och fråga oss om det var värt ett antal krönikor, eller ens kan kallas för ett "utspel":

Denna inledning följdes sedan av 30 minuters politisk diskussion, som inte nämndes med ett ord av svensk media.
6 kommentarer:

 1. Zlatan är i sin fulla rätt att tycka att Frankrike är ett skitland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man tycka, men detta inlägg handlade inte om det.

   Radera
  2. Torbjörn Lasson16 april 2015 17:53

   Varför? En av de mest välbetalda bollrullarna i Frankrike, där han tillika är gäst, borde sedan länge ha lärt sej begreppet "veta hut"! Hans otidigheter både på och utanför plan är ju fina förebilder för blivande fotbollare, eller?

   Radera
 2. Ännu en skarp och underhållande analys - tack Tobbe!
  Mvh
  Anna

  SvaraRadera
 3. Att Aftonbladets kulturredaktör inte klarar av enkla franska ord är kanske inte så konstigt men symtomatiskt. Förmodligen valde hon ryska istället för franska när hon gick i skolan.

  SvaraRadera
 4. Det vanliga klipp klistra förvräng halvsanning utelämnande av fakta för att göra en story som passar inom pk sfären.....

  SvaraRadera