fredag 6 mars 2015

Nederländernas premiärminister om jihadresenärer


Premiärminister Mark Rutte


I en debatt igår inför de kommande provinsvalen i Nederländerna den 18 mars, dök frågan om jihadister och deras eventuella återkomst upp. Premiärminister Mark Rutte, från högerliberala VVD, sade då att det är bättre att den som åker som jihadist till Syrien eller Irak stupar där, än att denne kommer tillbaka till Nederländerna. Samtliga av debattens övriga deltagare, från socialdemokraten Diederik Samsom (PvdA) till kristdemokraten Sybrand Buma (CDA), vände sig mot uttalandet.

Rutte förklarade vidare att jihadister åker iväg för att utföra de mest fruktansvärda attentat, och vill fortsätta med det om de återvänder till Nederländerna. Detta vill han göra allt för att förhindra, men om han får välja ser han hellre att de stupar i Syrien eller Irak. Föga förvånande bemöttes uttalandet direkt, bland annat av liberalen Alexander Pechtold (D66), med att Rutte tog över Geert Wilders tankegods. Rutte svarade då att större delen av landet höll med honom. Pechtold menade att en rättstat måste se till återvändande jihadister ställs inför rätta, och tog regissören Theo van Goghs mördare Mohammed Bouyeri som exempel, då han sitter i fängelse. Mark Rutte svarade:

-  Men Theo van Gogh är död. Jag vill inte ha ytterligare en Theo.

2 kommentarer:

 1. Citat av M. Rutte:

  "Men politikers uppgift, och definitivt för mig som premiärminister, är att skydda detta land från dessa element. Det ska jag göra till mitt sista andetag."

  Precis så. Kan nu en högerliberal politiker (eller en politiker som inte är sverigedemokrat) i Sverige också föra fram ett snarlikt resonemang? Hade varit mycket önskvärt!

  / Magne

  SvaraRadera
 2. Att det ens diskuteras, det är väl självklart att terrorbrott ska dömas! Vi är inte ens i ett krig med muslimer enligt internationella lagar. Dessutom fick nazisterna stå för sina brott. Men nu gäller inga lagar, det ska daltas med dessa vidriga människor. Jag förstår ingenting! De ska ner till Haag för människobrott. Vad är det för fel på europeiska politiker och experter? En ondska utan dess like sprider sig, där brottsoffer är chanslösa! Skrämmande, jag vill bara bort./V

  SvaraRadera