torsdag 5 mars 2015

"Vi måste prata om SDs näthat"
Under ovanstående rubrik vill Anders Lindberg idag skriva om näthat. Föga förvånande är han endast oroad av det som kommer från personer han tror är sverigedemokrater, eftersom näthat allt mer har kommit att betyda kritik mot invandringspolitiken eller journalister.

"Ungefär samtidigt beklagade sig Erik Almqvist, tidigare SD:s finansministerkandidat och känd från järnrörsskandalen, över att Alexandra Pascalidou ändå inte mobbats bort från Sveriges radio P1. Förra veckan förföljdes hon av ett högerextremt drev och gav nästan upp."

Att för hundrade gången skriva "järnrör" utgör tydligen inte näthat, åtminstone inte något "vi måste prata om". Nej, Alexandra Pascalidou gav inte nästan upp. Hon sade ena dagen att hon skulle lämna P1, för att därefter dyka upp i en SVT-sändning om Grekland, och dagen därefter meddela att hon inte skulle lämna P1 trots allt. Utspelet var med all sannolikhet bara ett rop efter uppmärksamhet.

Anders Lindberg fortsätter med sin snäva syn på vilka som är offer och förövare:

"Hat och hot uppstår inte i ett tomrum. Anders Ygeman tog som exempel att närmare 40 procent av journalisterna upplever att de utövar viss självcensur och väljer bort ämnen. Alla ”vet” ju att om man skriver om invandring, romer och islam eller granskar SD blir man utsatt för väloljade högerextrema nätdrev."

Så mycket självcensur verkar ändå inte bedrivas, eftersom vi får läsa uppfordrande krönikor om dessa ämnen dag ut och dag in. Det som retar upp folk, är inte att det skrivs om dessa ämnen, utan att det är så ensidigt och att inga motröster någonsin hörs i de etablerade medierna. Vad personer som Anders Lindberg och Lars Lindström gör, är inte att granska SD, utan att bedriva oändliga och enformiga kampanjer mot partiet. Många läsare blir förstås frustrerade, men det är knappast ett fenomen som orkestreras av SD. Detta löser man som vanligt genom att tala om "miljön runt SD":

"Problemet är att en stor del av näthatet sprids från miljön kring SD. Stora hatbloggar, som Avpixlat, har en direkt koppling till partiets riksdagsgrupp. Journalister som granskar SD är ständiga måltavlor."

Återigen kallas Avpixlat "hatblogg" endast därför att sidan är kritisk mot invandringspolitiken och den agendasättande journalistkåren. Vänstersidor som Politism eller den kommunistiska hatbloggen Aftonbladet Kultur klarar sig undan alla sådana epitet. Det finns också ett antal sidor som enbart går ut på att hata SD, som den usla produkten "Inte rasist men".

Lindbergs sista stycke bjuder på en hel del märkligheter:

"SD:s öppna retorik, som den utpräglade islamofobin eller hetsen mot romer, ger bränsle till partiets oftast anonyma fotsoldater på Twitter, i kommentarsfält och på hatbloggar.
I värsta fall är risken att hatretoriken även omsätts i praktisk handling.
De högerextrema nättrollen är dagens motsvarighet till skinnskallarna i SD:s barndom.
Polisen kan göra betydligt mer än i dag - men om inte SD pressas att klippa hatsvansen så kommer problemet tyvärr bestå."

Det finns en anledning till att människor väljer att vara anonyma i kommentarsfält, vilket visades av de konsekvenser Researchgruppens kampanj förde med sig. Om nu Lindberg oroar sig för att dessa kommentarer "omsätts i praktisk handling", kunde han någon gång begrunda det faktum att mest politiskt våld kommer från vänster. I vanlig ordning får jag också påminna om att "troll" på nätet inte betyder invandringskritiker, vilket medierna har fått för sig, utan någon som medvetet skriver något som denne inte tycker för att får uppmärksamhet och skapa turbulens.

Hur skulle SD kunna förhindra människor att skriva vad de vill, så länge som vi fortfarande har någon form av yttrandefrihet?

7 kommentarer:

 1. Efter valets "chockerande" 13% till SD, så var den allmänna analysen att SDs ledning vilselett stackars okunniga väljare och att dessa väljare inte skulle skuldbeläggas för sitt dåliga val. Nu är Lindberg tillbaks vid att det är väljarna som är skyldiga.

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara intressant att få samtliga email till Pascalido (anonymt) publicerade. Då kunde de övertyga oss om att det mest handlar om hot och och sexuella trakasserier. Så, upp till bevis! Äh, inget hände? Kan de betyda att endast ett litet fåtal av emailen var "värda" att visas upp i propagandasyfte?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Att ens bemöda sig med att maila Pascalido skulle vara som att kasta pärlor för svin!

  Oavsett hur mycket fakta man späckade detta med så skulle hon sin vana trogen totalt bortse ifrån detta och gapa och skrika som hon alltid gör enligt principen "den som hörs mest har rätt".

  SvaraRadera
 5. "Hat och hot uppstår inte i ett tomrum".

  Ja, det var ju en intelligent slutsats men att det skulle leda till ett minimum av självkritik av den omnipotenta Anders Lindberg är lika sannolikt som att helvetet fryser till is. Som extremsocialist borde han ha god kännedom om hur hat uppstår. Hat är kulmen av lång tids, ibland flera decenniers, missnöje och frustation över missförhållanden och förtryck. Karl Marx Kapitalet och Det Kommunistiska Manifestet grundlade missnöjet och kritiken mot det kapitalistiska samhället och mot "utsugarna" inom borgerskapet, de empatilösa kapitalägarna som skulle krossas genom blodiga revolutioner med miljontals offer. I industrialismens barndom sögs arbetaren verkligen ut, barn utnyttjades som arbetskraft i fabriker och gruvor, familjer från landsortern trängdes ihop i trånga och hälsovådliga arbetarskjul och luften i industristäderna framkallade sjukdomar. Karl Marx grundlade med viss rätt det socialistiska hatet mot alla missförhållanden, utsugning och förtryck. Socialdemokraterna hämtade näring ur Marxs hatiska texter och men föredrog en parlamentarisk väg medan VPK föredrog den blodiga revolutionens väg och har ända fram till Berlinmurens fall hotat med seriemord på alla kapitalägare som "ska kastas i sjön" efter att de fått ett skott i pannan. Det hatet finns kvar hos Aftonbladets skribenter men de har funnit en ny måltavla: Den vite svenska mannen/kvinnan som helt oförskämt vill bevara välfärden och återerövra det trygga, homogena och fridfulla Sverige.
  Den svenska fackföreningsrörelsen var också djupt missnöjd med arbetsförhållandena under nästan hela 1900-talet men lyckades få gehör av arbersgivarna och "kapitalistsvinen"... Det gick att nå överenskommelser och kompromissa utan att kalla varandra för "hatiska" eller stämpla Aftonbladet och Arbetet som en hattidningar.
  Enligt PK-journalisternas egen logik så var varenda missnöjd/kritisk och förbannad fackföreningspamp en HATISK person från August Palm fram till LO-bossen Gunnar Nilsson, likaså de "HATISKA" sossarna Branting, Hansson, Erlander och Palme.
  Vi slapp revolutionens blodbad i Sverige bland annat för att borgerskapet/kapitalisterna/arbetsgivarna (eller "borgarbrackorna" & "kapitalistsvinen"...) trots allt inte var hälften så lomhörda, arroganta, narcissistiska, smygfascistiska, fanatiskt kompromisslösa och lögnaktiga som PK-eliten och fr.a. slöddret på Aftonbladet.
  Aftonbladets och Expressens skribenter är inte ens riktiga journalister utan politiska aktivister och mytomaner som fuskat sig igenom joutnalisthögskolan men ändå förväntar de sig respekt... Anders Lindberg och Alexandra Pascalidou tillhör toppskiktet bland dessa lögnaktiga provokatörer och det är sådana som dessa som skapar hat som i sällsynta fall spårar ur i öppna eller förtäckta hotelser. Sedan kommer de och gnäller över vad de dagligen odlar bland vanligt, hederligt folk... De ska vara glada för att tidningsupplagorna ständigt sjunker för "hatet" och inte minst äcklet och avskyn mot denna dekadenta yrkesgrupp hade bland den föraktade läsekretsen och allmogen varit ännu större om fler läst deras smädesskrifter.
  SD och den Sverigevänliga rörelsen befinner sig i ungefär samma stadium som fackföreningsrörelsen och socialdemokratin i början av 1900-talet och om ingen kompromissvilja finns hos PK-eliten så kommer det att sluta med en revolution och det kommer inte att bli någon sammetsrevolution som den i Tjeckoslovakien 1989... Anders Lindberg och Lars Lindström med anhang kommer att få verkliga skäl att oja sig över hat och hot om de fortsätter medverka till att den parlamentariska vägen förblir stängd.

  Stig

  SvaraRadera
 6. Detta eviga tjat om "hatsajterna" Avpixlat och Exponerat. Skribenterna som skriver om detta nämner aldrig vänsterhatsajterna.
  Om man jämför vad som skrivs på Avp och Exp så är det en mild sommarvind av så kallat "hat" medan det är en höststorm av hat på vänstersajterna. Det är ett stort hyckleri att förtiga detta.
  Tack Tobbe för dina genomtänkta kommentarer på dessa skribenters artiklar. Det är ena riktiga blodtryckssänkare.
  /Gunnar Edlund.

  SvaraRadera
 7. Anders Lindberg måste vara en av de mest utskällda journalisterna. Fast å andra sidan är han också SD:s bästa valarbetare.

  SvaraRadera