fredag 1 maj 2015

Mona Sahlin avslöjar ett par insikter


I den senaste upplagan av Expressens podcast "Politiknörden" intervjuas Mona Sahlin, sedan ett år "regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism". Framträdandet är lite intressant, då det visar att en person som har varit politiskt aktiv i hela sitt liv blir överraskad av inslag i det samhälle hon har varit med att skapa. 
Hennes bild av Sverige har förändrats, då det visat sig att det mångkulturella samhället inte enbart lett till kramar och blommor:

"Ja, den har förändrats och mycket mer än jag trodde den skulle göra. Jag trodde nog att jag hade mycket mer grepp om och insikt om hur den här delen av verkligheten i Sverige såg ut än vad jag gjorde. Jag känner mig mer bekymrad och mer upplyst idag än vad jag gjorde för ett år sedan. Och känner mig rätt bekymrad över att så få av oss makthavare egentligen vet hur världen ser ut i vårt eget land."

Ovanstående uttalande är kanske inte alldeles förvånande, men ändå häpnadsväckande. Mona Sahlin är idag 58 år gammal och gick med i SSU i början av 1970-talet. De senaste decennierna har hon enträget sett till att etablera sig som en stor förkämpe för massinvandring och mångkulturalism, men upptäcker nu att hon inte ens känt till vilka konsekvenser det skulle få. Det är sympatiskt att hon erkänner sin kunskapsbrist, men denna brist förblir tragisk. Vad handlar då bekymren om?

"Jag känner mig bekymrad över inte bara det antal som reser till Syrien och Irak för att kriga med IS, för det är förstås en del i min oro, men det är också alla de, som är betydligt fler, som sympatiserar åt det hållet, som finns i våra städer, och som påverkar ganska många av våra medborgare."

Vi får också några exempel:

"När jag pratade med en förskollärare, som sade att barnen på hennes förskola på rasterna sade: 'Är du IS idag? Nä, nu är det din tur att vara IS'. När unga frågar 'Är du sunni eller shia?' innan de börjar leka med någon. Då är det en del av en verklighet som har gått mycket längre än vad jag hade sett iallafall."

Sahlins aningslöshet är närmast provocerande. Vad förväntade sig våra politiker egentligen av en stor invandring från Afrika och Mellanöstern? Om vi nu ska ha några hundratusen muslimer i Sverige blir naturligtvis frågan om sunni och shia högst relevant i vardagen. På samma sätt är det självklart att samma mängd leder till att en icke försumbar del, även om det sannolikt inte handlar om en majoritet, sympatiserar med IS eller andra våldsbejakande rörelser. Jag måste återigen påpeka att det är ett enormt hyckleri att predika massinvandring för att sedan ta avstånd från dess konsekvenser. Man får lov att förespråka mångkulturalismen, men då får man också stå upp och tydligt säga att man tycker att ovanstående uttalanden är fullt acceptabla i Sverige och att man gärna ser mer av sådana inslag.

Mona Sahlin efterlyser också ett tydligare avståndstagande från religiösa ledare i den offentliga debatten, eftersom hon inser att några jihadister knappast lyssnar på henne. För detta ska hon, naturligtvis, ha blivit anklagad för "kollektivt skuldbeläggande" och "rasism", vilket hon bemöter med:

"Om jag skulle vara den största rasisten i Sverige, då är det väl ganska bra här."

Uttalandet är lite roligt, då det visar att "antirasismen" nu har skruvats upp så att den börjar äta sin egen svans. Också att exempelvis Sverigedemokraterna kallas för ett "rasistiskt parti", egentligen enbart för att man vill minska invandringen, säger en del om hur mycket faktisk rasism som finns i landet. Både fördomar och riktig rasism existerar givetvis, men kännetecknar vare sig Mona Sahlin eller SD. Slutligen får vi väl återigen påminna om att islam inte är någon ras.

Det hedrar i viss mån Mona Sahlin att hon bjuder på en viss självkritik, men det är framför allt tragiskt att de politiker som pläderar för och genomdriver folkutbytet uppenbarligen saknar kunskap och inte heller gör några grundläggande konsekvensanalyser.
11 kommentarer:

 1. Det är lite som Kejsar Konstantin som lät döpa sig på sin dödsbädd.

  Sent skall syndaren vakna.

  Men visst det känns ju trevligt att hon nu äntligen inser att det finns problem med det samhälle hon varit i allra högsta grad delaktig att skapa.

  Vi har ung 5% av befolkningen landet med muslimsk bakgrund. Troligtvis är det mindre än en femtedel av dessa som man skulle beteckna som djupt troende.
  Säkert långt mindre än så som kan tänkas hemfalla åt extremism, åtminstone i nuläget.

  Men lyssnar man på debatten så kan man tro att dom är en majoritet med tanke på de krav som denna gruppen ställer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Wikipedia uppskattades det år 2010 att det fanns 451.000 medborgare med rötter i muslimska länder. Med ytterligare invandring sedan dess och det faktum att de invandrades barn inte anses ha rötter i muslimska länder (det är ju barnen som åker ner och krigar med IS) är nog en siffra närmare 1 miljon inte osannolik.

   Räknar vi, med utgång på betydligt lägre siffran från Wikipedia, att antalet är ½ miljon och att en femtedel av dessa sympatiserar med IS och Sharia så har vi 100.000 IS-sympatisörer i Sverige. Hur många av dessa som går längre än att bara hysa sympatier kan man ju spekulera i men att vi har ett stort antal fullblodsgalningar i landet är nog ett faktum.
   /Bonnläppen

   Radera
 2. Det måste svida att inse att människor hon avskyr, har haft rätt i decennier. Under hela den tiden som hon och de andra naivt självgoda krafterna möjligen har spelat bort våra barns framtida välfärd och trygghet på rysk samhällsroulette.

  SvaraRadera
 3. Äkta intervju?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när DÖ knakar i fogarna så vill hon bara öka sin chans att vara kvar den dag det rasar . . That's it ! !

   Radera
 4. "Det hedrar i viss mån Mona Sahlin att hon bjuder på en viss självkritik...".

  Nä, det hedrar henne inte alls. Om hon nu kommit till insikt om att hon inte haft (och inte heller har såvitt jag förstår) en j-a aning om egentligen någonting, så borde hon ta konsekvensen härav och omedelbart kliva av alla sina politiska uppdrag (inte minst den nu aktuella som för tankarna till att hon är ngn slags expert).

  Men se det gör hon inte, ty det är hon alldeles för girig och hänförd av sin egen person till att göra.

  Hade hon tagit konsekvenserna och avgått från alla uppdrag hade jag kanske kunnat börja att fundera i termer av hedervärt. Nu framstår hon bara som falsk och ynklig som söker förlåtelse för alla sina misstag.

  I mina ögon.

  V

  SvaraRadera
 5. Shit hon börjar vakna!! Jag trodde att hon hade en folkmordsagenda...

  SvaraRadera
 6. PS. Trevligt att se dig tillbaka i spalterna Tobbe!

  :-)

  V

  SvaraRadera
 7. Den lilla klick som utgör extrema muslimer är lika liten som den klick hängivet extrema politiker som infört mångkultur i Sverige. Där ser man vilken skada en liten fanatisk grupp kan göra.

  SvaraRadera
 8. En klassiker! Så här är alla svenska politiker idag: Okunniga, obegåvade och fantasilösa. Det enda de har är ett glappande munläder och en maktlystnad bortom allt förnuft.

  SvaraRadera
 9. Nu när DÖ går dåligt och sossarna har tydliga problem så gäller det att prata fint och vara len mot folket . . . När problemen är borta så litar jag blint på att hon återgår till det gamla sverige-destruktiva islamvurmandet ! ! !

  SvaraRadera