lördag 2 maj 2015

Norska Arbeiderpartiet tappar efter flyktingutspel


Arbeiderpartiets partiledare
Jonas Gahr Støre
Efter att ha legat på över 40 procent i opinionen under flera månader, tappar nu norska Arbeiderpartiet 5,7 procent och landar på 37,4 procent. Ett skäl till nedgången kan vara det förslag som lades fram på partiets riksstämma om att Norge ska ta emot 10 000 syriska kvotflyktingar.

De båda regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet ökar båda, till 26,1 respektive 11,3 procent, vilket gör att de, om det vore val idag, skulle kunna fortsätta regera med hjälp av stödpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti. Arbeiderpartiets flyktingutspel kan dock komma att skapa splittringar i alliansen då Venstre redan har ställt bakom sig förslaget och Kristelig Folkeparti ska ta ställning vid ett kommande landsmöte.

I en motion till Fremskrittspartiets pågående landsmöte skriver avdelningen i Troms:

"Om en majoritet i stortinget tvingar regeringen att genomföra ett sådant förslag då bör Fremskrittspartiet ta de politiska konsekvenserna av det. Det vore omöjligt att fortsätta i regeringen på ett sådant underlag."

Avdelningarna i Akershus och Buskerud skriver vidare:

"Om så sker måste det få konsekvenser. Fremskrittspartiet kan inte acceptera att regeringen bidrar till ett majoritetsbeslut i stortinget som öppnar för mottagning av ytterligare 10 000 flyktingar från Syrien."

SvD

Siv Jensen på partiets landsmöte

Under landsmötet har Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen också tagit upp Arbeiderpartiets förslag, och lyfter fram den hjälp till närområdet som Norge redan deltar i:

"Norge kan inte ta på sig en uppgift som vi inte kan hantera. Därför säger Frp nej till att ta emot 10 000 kvotflyktingar, men ja till ökad hjälp i närområdena."

Hon menar att kostnaden för 1 000 flyktingar i Norge uppgår till 1 miljard norska kronor under en femårsperiod och jämför med hjälp i närområdet:

"Det betyder att istället för att bosätta en flykting i Norge kan vi hjälpa 14 flyktingar i läger."

Aftenposten

Sverige har som bekant fri invandring från Syrien.1 kommentar:

  1. Aningslöshet och naivitet av närmast Sahlinska dimensioner, och det tror Arbeiderpartiet ska locka väljare ? Politiker på bägge sidor fjällen lever sannerligen i en helt egen värld.

    SvaraRadera