tisdag 9 juni 2015

Det där med tacksamhet


Aftonbladets Somar Al Naher, Karin Pettersson
och Daniel Swedin tar ställning för ett
"nazistfritt EU"


I det förra inlägget tittade vi på två utspel i samband med nationaldagen; hur Somar Al Naher vill ha en ursäkt istället för en medborgarskapsceremoni och hur Foujan Rouzbeh helt enkelt vill avskaffa den svenska nationalstaten. Det är ingen vild gissning att utspelen gjordes för att hamna i rampljuset och sedan kunna berätta om allt hat man har fått ta emot.

På Somar Al Nahers Facebook-sida kan vi också läsa de förväntade ryggdunkningarna. En Faryana Asghari skriver bland annat:

"Detta urtjatade krav på tacksamhet från oss invandrare till fina sverige som har gett oss tillåtelse att få leva här; jag säger glöm det! Det är Sveriges förbannade skyldighet att erbjuda folk fristad när den gråa "neutraliteten" bidrar till brända hem som man är tvungen att fly hit för. Bara för att vissa länder beter sig sämre så är det verkligen ingen eloge för Sverige när den gör det man ska göra- öppna o ta emot folk på flykt."

En Juan Valasquez fyller i:

"Håller helt med Somar Al Naher! Men Tobias Bilström, fd utvisningsministern, tycker att vi ska hålla käften och vara tacksamma att vi är här och lever och kan skriva krönikor."

En Ghazaleh Vafaeian skruvar upp det ännu ett steg, och bifogar en bild:

"Bara så länge vi inte ses som jämlikar kan vita avkräva oss på tacksamhet."


Idag fortsätter Somar Al Naher själv:

"Jag vill inte vara tacksam. Jag vill inte att någon annan heller ska vara det. Varken som kvinna, socialist eller invandrad vill jag vara tacksam. 
Men om vi nu ändå ska tala om tacksamhet: inom ramen för hur vi lever och verkar i dag så kämpar jag för en generös välfärdsstat och det gemensamma mer än någon av alla människor på högerkanten som nu avkräver mig på tacksamhet. Men bara för att jag är invandrar duger bara en viss sort tacksamhet.
Och till Billström vill jag bara säga: Jag glömmer aldrig ditt avtal med irakiska regeringen i syfte att få så få irakier som möjligt att stanna kvar i Sverige. Så nej du är den sista jag ska visa tacksamhet för. Hade du fått större inflytande över migrationspolitiken kanske jag inte ens hade varit här överhuvudtaget."

Föga förvånande är Aftonbladets Karin Pettersson inne på samma linje:

"Reaktionerna på texten var för mig chockerande. Det var som att lyfta på en sten och konfronteras med det mörka myllrandet därunder.

Mellan jämlikar råder ­respekt och ömsesidighet. Det är inte konfliktfritt, men det är inte heller en relation där den ena kan kräva tacksamhet av den andra.

I många av reaktionerna (inte alla!) på Somars text fanns en idé om en hierarki. Om att vissa ska bocka och buga, hålla käften och stå med mössan i hand. Om att vissa har en skuld att betala.
 Men så ser inte en relation mellan jämlikar ut. ­­Så ser en relation ­mellan herrskap och tjänstefolk ut.
"

"Tacksamhetsfrågan" handlar dock inte om att varje individ med icke-svensk bakgrund ska känna tacksamhet mot varje pursvensk. Den handlar inte heller om en tänkt hierarki där varje person av annan etnisk bakgrund är "tjänstefolk" till ett svenskt "herrskap". Däremot bör man faktiskt kunna förvänta sig en viss ödmjukhet från den som kommer till ett nytt land från något annat. Det är oerhört förmätet att, som Foujan Rouzbeh, komma från Iran och här kräva att nationalstaten avskaffas och att landet ska vara tillgängligt för resten av världens befolkning.

Personer som har fått asyl eller uppehållstillstånd skulle faktiskt kunna känna en viss tacksamhet gentemot den svenska staten. Huruvida Sverige har ett "ansvar" att ta emot var och en som befinner sig på flykt är en filosofisk fråga, men vi måste faktiskt inte göra det. Jag tror att svenska medier och politiker har varit med om att skapa den bild som uttrycks i ovanstående citat, där Sverige tillhör hela världen och varje irakier, syrier, somalier eller vad det nu kan handla om, har en självklar rätt att vara här, varför tacksamhet är helt uteslutet.
11 kommentarer:

 1. Det mest upprörande är väl hur man komma - fly, till och med - till ett annat land och sedan verka för att det ska upphöra. Kanske jag har blivit så avtrubbad och förväntar mig snarare Sverige- och svenskhat av invandrare, speciellt de från vänsterkanten.

  Men jag kan inte riktigt förstå hur man hur man tänker när man vill rasera den svenska nationalstaten - den som tog emot Somar och gav henne en fristad. Man tycker att någonstans borde hon kanske tänka att ett sådant statsbygge kanske man ska vara varsam med, och inte tanklöst förstöra. Men jag antar att hatet av Sverige och svenskarna förblindar henne.

  /Fredrik H

  SvaraRadera
 2. Idiotin når nya höjder dagligen !
  Finns det nåt land i världen, där intränglingar står för den politiska agendan, som i Sverige ?

  SvaraRadera
 3. I det kristna budskapet är det två saker som är speciellt viktiga och som förädlrar varje individ: att lära sig "givandets glädje" och att kunna "känna tacksamhet". I det socialistiska budskapet finns inte "tacksamhet" eftersom att få allting "är din dj..a rättighet" och "ge inte bort någonting, det är det ingen som tackar dig för". Se där skillnaden. I det socialistiska samhället är det bara "staten som delar ut - "av var och en efter vars och ens förmåga och till var och en efter vars och ens behov". Vilket i praktiken betyder att de styrande (=nomenklaturan) lägger beslag på allting. Ja, vad trodde ni ? Det är så "jämlikheten" ser ut - i praktiken.
  Gunnar B.

  SvaraRadera
 4. Någon tacksamhet är inte att förvänta från folk som kommit för att ta över Sverige. Kanske, kanske denna Somar kan väcka en och annan naiv svensk till att göra motstånd.

  SvaraRadera
 5. Man undrar hur mycket pengar dessa personer får av Sverigedemokraterna, alltså för att säga och skriva detta. Värdet är mångdubbelt i jämförelse med exempelvis reklam i tunnelbanan.

  SvaraRadera
 6. Ingen tacksamhet? OK. OM fri invandring rådde. OCH inga bidrag fanns. Alls. Då skulle ju ingen behöva vara tacksam, eftersom de ändå inte fick något. Eller?

  Men… om nån flydde och kom till ett sådant nytt ställe. Utan invandringrestriktioner. Utan bidrag. Och sen faktiskt fick hjälp av folk där. Skulle denne *då* inte vara tacksam, och uppmana folk att inte vara tacksamma? Mot dem som hjälpt.

  Det är lättare att hävda sin "rätt" när hjälpen avpersonifieras genom tillstånd (på löpande band), myndigheter och socialsekreterare som leverarar "bistånd" (på löpande band).

  Annars skulle man stå där. Ganska ensam.

  SvaraRadera
 7. Somar och hennes lika emotionellt stympade arabiska fans på facebook vill inte visa tacksamhet av den enkla anledningen att de inte vet vad tacksamhet är och dessutom inte kommit till Sverige enbart för att fly från från något utan fr.a.för att försöka erövra, infiltrera, förgifta och bryta ner sitt "nya hemland".
  Om man inte kan känna tacksamhet för att någon eller ett visst land har räddat ens liv eller sina föräldrars liv vad kan man då känna tacksamhet för...? Svar: INGENTING givetvis. Sådan emotionell oförmåga beror naturligtvis på någon sorts psykisk störning och det påminner ju starkt om psykopatens oförmåga att känna empati. Det är den sortens hel- eller halvpsykotiska varelser som skapas i bisarra samhällen som Iran, Irak, Afghanistan, Somalia etc.
  F.ö. är varken Billström eller några vanliga pursvenskar intresserade av att invandrare kryper på sina bara knän av tacksamhet men att visa raka motsatsen dvs en psykopatliknande och asocial otacksamhet väcker ju oundvikligen frågan om sådana som Somar ens har förmågan att känna tacksamhet, ödmjukhet, solidaritet eller ens mild sympati med det land och folk hon tyvärr har kommit till.
  Att solidaritet skulle utesluta tacksamhet är ett känslomässigt imbecillt påstående. Att den som räddar och hjälper dessutom ska be den nödlidande och flyende om ursäkt för att hjälpen inte var till 100 procent belåtenhet är både psykologiskt och politiskt sinnesrubbat.
  Hoppas fler araber stödjer Somars svenskfientliga och demonstrativa otacksamhet så att de fåniga välkomstceremonierna för de "nya svenskarna" på nationaldagen upphör. "Man ska inte kasta pärlor åt svin"

  Stig

  SvaraRadera
 8. Det mest upprörande för mig var att hon verkade ha noll förståelse för att kontroller behövs av de som kommer hit. Om våra gränser vore helt öppna (vilket mer och mer blir fallet) så KOMMER de hjälpbehövande att komma, men också fattigdomsinvandrare, sjukdomsinvandrare, organiserade ligor, terrorister och rent av krigsförbrytare. Ingen kan rimligen förneka detta längre. Så - det är möjligt att hävda att alla ska ha denna universella solidaritet - men knappast utan att samtidigt hävda att stränga kontroller behövs. Det bör också rimligen - så fall - oftast vara fråga om en tillfällig vistelse under den tid som konflikten pågår.

  Sedan kan man fråga sig om det inte är så att huvudansvaret av praktiska skäl ligger på länderna i närområdet. Vilket ansvar tar till exempel Saudiarabien i aktuella konflikter? Inte särskilt stort vad jag förstår.

  Bör man känna tacksamhet? Det är väl som sagt en filosofisk fråga, och jag kan väl i någon mån hålla med Somar om att det är en plikt att hjälpa till, men att man inte måste vara tacksam betyder inte att det inte är snyggt att vara det. Och vänder man sig i polemik mot sina hjälpare, ja då får man faktiskt räkna med att man blir kallad otacksam.

  Jag hade för övrigt en släkting som drev tesen att det var fel att berömma ett bra bemötande inom sjukvården eftersom de anställda bara gjorde sin plikt...Visst, det är svårt att argumentera emot, men det KÄNNS fel, tycker jag. Jag tror att vi människor mår bra av att känna tacksamhet, och att lära oss att se och uppskatta det som är bra. Oavsett om vi måste.

  RB

  SvaraRadera
 9. "Jag vill inte vara tacksam. Jag vill inte att någon annan heller ska vara det. "

  Visst, men att kräva en ursäkt går bra. Jag kräver ingen ursäkt. Jag vill inte att någon annan heller ska göra det. Annars skulle jag gärna se en ursäkt från alla kommunister i Aftonbladet och annorstädes. För att ni förstör Sverige. För att ni bidrar till segregering. För att ni vill avskaffa nationalstaten - för att ersättas med vad? FN? Världsomspännande kommunistdiktatur? Klansamhällen?

  SvaraRadera
 10. Som sagt, det är helt logiskt av invandrarna att kräva ursäkter då våra svenska politiker nu i flera år har hyllat de främmande kulturerna, samtidigt som man pissat på allt som är svenskt.
  Så egentligen är det nog vi svenskar som ska vara tacksamma för att vi får vara i detta land.

  SvaraRadera
 11. Äsch, det är svensk media som uppfostrar dem. Har de en sådan provokativ attityd, får de glassiga jobb!
  Många invandrare är normala och har bara en önskan om jobb så att de kan betala tillbaka lite av allt de fått!
  Ina Höst

  SvaraRadera