tisdag 2 juni 2015

Karin Pettersson om "tokhögern"


Anna Dahlberg

Expressens Anna Dahlberg är en av ytterst få etablerade skribenter som ofta skriver förnuftigt och vågar avvika något från den politiskt korrekta åsiktskorridoren. I lördags skrev hon under rubriken "I Sverige är vi rädda för sanningssägare" om de forskare och debattörer som inte riktigt släpps fram i den svenska offentligheten. Hon inledde med den helt korrekta iakttagelsen:

"Hur kommer det sig att personer som anlitas av andra länder för sin expertis hålls på armlängds avstånd i Sverige? Rimligen för att vi ogillar människor som kallar en spade för en spade."

Hon nämnde bland annat nationalekonomen Tino Sanandaji och hur han tillåtits kommentera kostnader för invandring i norska medier:

"Kontrasten till den svenska debatten kunde inte vara större. Bara tanken att SVT skulle ta initiativ till att göra kostnadsberäkningar kopplade till migration känns främmande. Kritiken skulle välla fram från alla håll: 'SVT fiskar i grumliga vatten!', 'SVT springer Sverigedemokraternas ärenden!', 'att sätta pris på människovärdet är fascism!'."

Ja, vi minns alla ramaskriet när SVT råkade ställa frågan "Hur mycket invandring tål Sverige?", vilket tydligen gick över alla anständiga gränser. Anna Dahlberg nämner också Per Gudmundson, som gärna utmålas som "islamofob", och terrorexperten Magnus Ranstorp och avslutar:

"Så marginaliserar vi de röster som vi skulle behöva allra mest - de som inte böjer sig likt ett rö för samtidens vind. De som söker sanningen precis som den är - även om den är obekväm och kan få konsekvenser som vi ogillar.
Vi borde vårda dem, inte frysa ut dem."


Karin Pettersson

Föga förvånande måste Anna Dahlbergs inlägg idag bemötas av Aftonbladets Karin Pettersson, som aldrig avviker från det politiskt korrekta. Redan rubriken "Tokhögern är inga oberoende experter", där alltså ovanstående personer avfärdas som "tokhöger", diskvalificerar Petterssons alster. De är kanske inte alldeles oberoende, men de kan nog kallas för experter inom sina respektive områden. Samtidigt tvekar inte heller svenska etablerade medier inför att kalla in Expo som just oberoende experter.

Flosklerna och okvädningsorden haglar i Petterssons inlägg:

"Gårdagens etiska dilemma på redaktionsmötet: ska man gå i svaromål på en klickfiskande ledare som med halvkvädna visor och spekulativ retorik aktiverat hela rasistmobben på nätet?
Man vill ju helst inte det. För man vill inte gå på den lätta.
Samtidigt. Som en (opolitisk) vän sa: det där är för knasigt för att passera oemotsagt.
Anna Dahlberg, politisk redaktör på ”liberala” Expressen, skrev en text i helgen vars språkbruk och otuggade konspirationsteorier var som hämtade direkt från nätets undervegetation."

Observera hur allt som inte passar inom Petterssons snäva ramar ska förminskas och demoniseras. Om Anna Dahlberg skriver om hur vissa experter förpassas från värmen, måste det handla om "klickfiskande". Alternativa medier blir helt enkelt "rasistmobben". Vidare utgjorde Dahlbergs välformulerade ledare "otuggade konspirationsteorier", givetvis från den berömda "undervegetationen", vilket är allt som inte är riktigt lika fint som Aftonbladet och deras gelikar.

Tino Sanandaji borde sannerligen få mycket mer utrymme i den offentliga debatten, då den knappast kännetecknas av sakliga redogörelser för invandringens ekonomiska konsekvenser. Om alla hade tagit del av hans skriverier, skulle inte socialdemokrater som Stefan Löfven och Göran Persson obekymrat kunna tala om nödvändigheten av invandring för att genom befolkningsökning öka BNP.
11 kommentarer:

 1. Aftonbladets försvar för en massinvandring som inte tål några som helst försök till öppen debatt är dömd att misslyckas. Att ge upp eller ens beakta motargument tycks inte finnas på kartan.

  Påminner om Svarte Riddarens heroiska kamp mot kung Arthur.
  https://www.youtube.com/watch?v=zKhEw7nD9C4

  Vi väntar alla med spänning på hur AB ska kunna samla ihop bitarna och resa sig efter nederlaget.
  Har "redaktionen" månne lagt märke till att många journalister i diverse tidningar börjat se om sitt hus genom att skriva förhållandevis vettiga inlägg?

  SvaraRadera
 2. Statsministern har sin egen "expert", pansargeneralen och fascist-experten Henrik Arnstad ;-)

  //Krille.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle gärna se att Jan Tullberg får mera utrymme i offentliga medier än han får. Han skriver dock mycket i alternativa medier, vilket kanske diskvalificerar honom från offentliga medier? Hursomhelst för Sanandaji en saklig argumentation om migrationens kostnader. Därmed får vi heja på honom i offentliga medier och J. Tullberg i alternativa medier.

  / Magne

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte med A. Dahlberg. För mig har hon mycket att bevisa innan den smått psykotiska floskeln kan raderas ur mitt minne, i krönikan i anslutning till riksdagsvalet 2010 - Rösta nej till hatet (http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/rosta-nej-till-hatet/):

  "Livet blir också tuffare för Sveriges äldre, som SD säger sig måna om. Utan invandrare skulle stora delar av vården och äldreomsorgen stanna. Och värre blir det i framtiden. Sveriges demografi innebär nämligen att allt färre yrkesaktiva ska försörja alltfler pensionärer. Utan ett inflöde av arbetskraft utifrån kommer inte det gapet att kunna slutas.
  Sverige skulle bli fattigare - en avkrok i norra Europa som skrumpnar både intellektuellt och fysiskt.
  Tyvärr har det perspektivet helt kommit bort i debatten om SD. De etablerade partierna har hamnat på defensiven och börjat acceptera bilden av invandringen som ett problem när den i själva verket är en livlina.
  Det är öppenheten som har byggt Sverige starkt. Utan ett fritt flöde av idéer, varor och människor skulle vårt exportberoende land ha stagnerat. Och den rikedomen kan inte bara räknas i kronor och ören. Vad vore det svenska musik- och idrottsundret utan invandringen? Forskningen och företagsamheten? Hur torftig vore inte gatubilden utan alla influenser utifrån?
  Att det finns problem med det svenska flyktingmottagandet får inte skymma den stora bilden av invandringen som en välsignelse för Sverige."

  / Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Dahlberg är en anställd, icke en fri, skribent; det kan vara den korta förklaringen

   Radera
  2. Och det är en grundlig ursäkt för en person, att genom att förmedla en chimär om en lönsam massinvandring från världens mest problemtyngda hörn, sätta Sverige tillbaks till medeltiden?

   / Magne

   Radera
  3. Varje röst som påtalar en sanning är viktig - även om den rösten tidigare har stått för en annan linje. Jag välkomnar att Dahlberg börjar komma till insikt!

   Radera
  4. Sådana här som A. Dahlberg kan lätt köpas för pengar. De är att liknas vid en prostituerad journalist. Den kund som betalar dem mest pengar får dem att skriva nästintill vadsomhelst. Kunden går därifrån efter att ha fått höra att massinvandringen är en välsignelse, och hon har gjort ett gediget jobb med pennan.

   Nu kan väl A. Dahlberg vara lite nykter och påtala att hon antingen (1) varit en prostituerad journalist i ett antal år som skrivit vadhelst kunden efterfrågat, eller att hon onekligen till alldeles nyligen (2) trodde på massinvandringens välsignelse från de mest problemtyngda hörnen i världen? Och hur f-n kan man då ens ha gått igenom gymnasiet?

   Att man ska komma dragandes till korset när Sverige verkligen är på bristningsgränsen är för mig en sådan ryggradslöshet, att den får mig att känna avsky. All respekt till Ann-Charlotte Marteus som verkligen gjorde avbön. Återstår att se hur de mera förnuftiga journalisterna, där A. Dalhberg nu hamnar, agerar fram till valet 2018 och därefter. Till dess ska vi hålla dem kort och syna varenda bluffartikel som kan tänkas finnas i Aftonbladet, Expressen, Svd, DN osv.

   / Magne

   Radera
 5. Vi kan lätt räkna med fler krönikor av detta slaget eftersom tidningsredaktören sitter och räknar knapptryck. Jag tror som Mange, att de här skribenterna kommer att skriva precis vad som helst som de märker ger tryckningar.

  SvaraRadera
 6. Kanske journalisterna nu på allvar börjar hugga på varandra och bryta upp den eniga, förnekande fasaden de satt upp tillsammans med politikerna för att dölja sanningen.

  SvaraRadera
 7. Anna Dalhberg är en briljant journalist .Hoppas att hon fortsätter med sitt granskande .Karin Pettersson tillhör ju tokvänster .Bra att det börjar röra på sig i grytorna ,och det finns dom som vågar tag fram fakta .

  SvaraRadera