onsdag 17 juni 2015

Svenska medier fördömer dansk debatt
Imorgon äger Danmarks val rum och valdebatten har bland annat handlat om asylinvandring, vilket den inte borde få göra enligt svenska mediefigurer. Under rubriken "Danmark nobbar EUs solidaritet" bjuder Expressens ledarsida på de sedvanliga attackerna mot både höger och vänster för att de lyfter frågan, och givetvis också mot Dansk Folkeparti:

"För att locka tillbaka tidigare S-väljare har Thorning-Schmidt närmat sig Dansk Folkepartis retorik och politik. Den som kommer till Danmark ska minsann arbeta, är budskapet på hennes affischer. Och under rubriken "Velfærdsturism" lovar Socialdemokraterna att skärpa kontrollerna.
Invandringspolitik är ett stående inslag i varje dansk valrörelse. Thorning-Schmidt noterar belåtet att antalet asylsökande har sjunkit sedan hon aviserade en ytterligare skärpning av asylreglerna."

Notera den enorma skillnaden mot Sverige, där medier och partier gått samman för att göra allt för att frågan inte ens ska kunna diskuteras. Inte att undra på att svenska medier chockeras över den danska öppenheten. En jämförelse av vad politiken innebär konkret är också intressant:

"År 2014 tog Sverige emot drygt 80 000 asylsökande, medan Danmark tog emot omkring 14 000 asylsökande. Räknar man per capita tog svenskarna ändå emot tre gånger så många flyktingar som danskarna. Trots den stora skillnaden är skärpta regler att vänta i Danmark oavsett valutgång.
En del av flyktingarna lär därmed fortsätta över Öresundsbron till Sverige i stället. Och eftersom ingen har hört Stefan Löfven läxa upp sin socialdemokratiska statsministerkollega i Köpenhamn för flyktingpolitiken är det tyvärr inte trovärdigt när Löfven pratar om att 'andra länder måste ta större ansvar'."

Det där talet om att andra länder ska ta sitt "ansvar" har aldrig varit trovärdigt. Det har använts för att vifta bort kritik om att Sverige per capita tar emot absolut flest i EU. Eftersom våra politiker menar att Sverige har rätt och alla andra länder fel, ska förstås andra länder följa oss. Det lär de inte göra, utan ser snarare Sverige som ett avskräckande exempel. Det är inte bara via Danmark människor söker sig till Sverige; redan i Egypten eller Libyen har man hört talas om detta land.


Kevin Shakir

På SVT Debatt skriver en Kevin Shakir från tankesmedjan Nyskapet att "Dansk valdebatt genomsyras av rasistisk retorik". Det är svårt att föreställa sig att Socialdemokraterna, Venstre och de andra talar om olika raser och deras olika värde, men det är inte vad "rasism" längre betyder i Sverige. Problemet är som vanligt att invandringsfrågan överhuvudtaget diskuteras:

"Tonen i danska debatter gällande invandring är skrämmande och har sedan länge känts främmande för svenskar."

Här drar Shakir glatt alla över en kam, då det är sannolikt att den danska debatten snarare skulle kännas befriande för många svenskar. Vi får också några exempel på "den rasistiska retoriken":

"Redan samma år som DF valdes in i folketinget så skrev danska Socialdemokraterne i sitt valmanifest att Danmark aldrig ska bli ett 'multietniskt samhälle'."

"Partiet har sedan dess inte ändrat hållning allt för mycket i liknande frågor och har under valåret 2015 lanserat kampanjen 'Kommer du til Denmark, skal du arbejde'."

"Det stora oppositionspartiet, liberala Venstre, har i sitt valmanifest år 2015 fokus på asylreformer där de skriver att flyktingar som inte talar danska och saknar arbete inte ska få permanent uppehållstillstånd."

Inga konstigheter, men fullständigt tabu i Sverige. Intressant nog är Shakirs huvudpoäng att svenska medier i högre grad ska rapportera om det danska valet, vilket han verkar tro skulle fungera som en varningsklocka:

"För dessa anledningar har medier ett ansvar att öka rapporteringen av den rasistiska retorik som genomsyrar den danska politiska debatten inför valet."

Ja, han skriver "för". I verkligheten är det sannolikt så, att svenska medier helt enkelt väljer att inte rapportera rakt av om vad som händer i Danmark, av samma skäl som de inte visar vad exempelvis Marine Le Pen faktiskt säger, nämligen att svenskarna skulle se hur öppet debattklimatet är i många andra länder och hur extremt det är i Sverige.
Värst av alla är föga förvånande Aftonbladet Anders Lindberg, som skriver om "Det Danmark vi inte känner", vilket ska vara en referens till de danska socialdemokraternas slogan "Det Danmark du känner". En sådan rad är förstås också främlingsfientlig, eftersom vi i Sverige strävar efter att så snabbt som möjligt skapa ett Sverige vi inte känner igen. Det blir patetiskt tämligen omgående:

"I Danmark är korven röd, ölet skummande och människorna lite lyckligare.
Tills 2001, då alla blev rasister i stället."

Redan 2001 blev alltså alla i Danmark rasister, trots att de har släppt in en stor mängd asylanter, själva måttet på godhet, sedan dess. Vad som då hände var att Dansk Folkeparti blev stödparti till en borgerlig regering, vilket för Lindberg och hans gelikar än någonting oerhört. Festligt nog skriver han ännu ett inlägg på dagens ledarsida, där han slår fast att "SD får det inflytande de förtjänar", alltså noll, även om det inte är alldeles sant. Anders Lindberg är aldrig främmande inför att stapla nyckelord och epitet, oavsett hur trötta dessa är:

"Det Danmark vi kände gick under i en malström av främlingsfientlig retorik och hårdare tag mot flyktingar, särskilt ­muslimer. Den nya stjärnan på 00–talet hette Pia Merete Kjærsgaard och hade ­lika mycket energi som Maud Olofsson men en förfärlig människosyn."

Mot slutet av alstret påminns vi om det självklara:

"Retoriken om flyktingar är den samma som tidigare och inget av de större partierna har en politik som ens påminner om Sveriges."

Nej, det har få länder i Europa. Det gäller även den förljugna offentliga debatten. Låt oss slutligen önska Danmark och Dansk Folkeparti lycka till!

7 kommentarer:

 1. Det som är så beklämmande och frustrerande i Sverige är att borgerligheten helt låter sig styras av vänstern i den alltmer akuta invandringsfrågan. När Allianspartierna talar invandring så använder man sig uteslutande av samma patetiska och känslosprutande vänsterretorik som Åsa Romson. Rationella förnuftsargument har man av någon märklig anledning helt förkastat. Varför? Att Alliansen sen har mage att framställa sig som garanter för ordning och reda i statsfinanserna är löjeväckande och ett hån mot realistiska och ansvarskännande medborgare. När Allianspolitikerna är rörande överens med knallröda gaphalsar som Anders Lindberg och Göran Greider, ja då borde varje vettig människa i det här landet förstå att något är riktigt ruttet i maktens boningar.

  SvaraRadera
 2. Det känns mer och mer som PK-media drivs av fruktan. Fruktan för att förlora sina privilegier och den lönande symbiosen med den härskande politikerklassen. Så kommer det att bli om haveriet är ett faktum innan tillräckligt med röstboskap har importerats. Eller om SD växer sig för starka redan innan haveriet. Därför måste den nuvarande vansinnespolitiken fortsätta till vilket pris som helst. Och likaså SD bekämpas. Låt oss hoppas att det misslyckas.

  SvaraRadera
 3. Det mest prydliga, välansade islamistskägg jag någonsin sett.

  SvaraRadera
 4. Fredrik Reinfeldt ser det som sin livsuppgift att krossa välfärdsstaten, som han framför i en av sina mer kända böcker, "det sovande folket".

  Så länge Fredrik Reinfeldt dikterar villkoren för Alliansen, så kommer vi inte se någon förbättring. Därav förklaras också hans besynnerliga resonemang om "vida fält". Det övergripande målet är absolut viktigast för denne herre. Man kan likna det vid att han surrade fast rodret på sin egen kurs mot låglönesamhället utan att ens bemöda sig att titta på kartan, sedan klev han av och nu ska sossarna få ta smällen..

  Listigt.. Men jag undrar hur mycket psykopat (eller sociopat) man måste vara för att vara så kallsinnig?

  SvaraRadera
 5. Om Lindberg skrev "Det Malmö/Göteborg/Södertälje vi kände gick under i en malström av multikulti" så vore mer korrekt.

  SvaraRadera
 6. https://www.youtube.com/watch?v=WJheODYpuEI

  Twitter-stormen hade ändrat kontinenterna läge om John Cleese varit svensk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad less jag blir på alla de utlänningar som kommer hit och skriver oss på näsan hur det skall vara.Varför inte ifrågasätta sina hemländer istället?Någon skillnad borde det ha varit,varför annars migrera hit!

   Radera