torsdag 30 juli 2015

Ännu ett nedlåtande alster om "förändringar"
För att trycka ned invandringskritiker använder de lite finare människorna inte alltid taktiken att demonisera och frenetiskt rasiststämpla. Ibland försöker de istället kokettera med en sorts förståelse inför de lite enklare människor som tror att massinvandringen skapar problem, då de ju inte vet bättre, men att den upplyste skribenten på ett pedagogiskt sätt kan förklara så att även de lägre kommer till insikt. Det är inte så svårt, eftersom invandringskritikern förstås bor på landsbygden, är föga berest, och känner en gnagande oro över det moderna samhället. Senast igår fick jag själv, genom trafik från Jesper Nilssons ansökan till Feministiskt Initiativ, en kärleksfull kommentar som ville ta hand om min "rädsla".

På detta tema skriver idag en PO Tidholm på Allehanda.se under rubriken "Det är inte invandringens fel att Sverige förändras". Det blir märkligt redan från början:

"Det ironiska med att skriva om migration i en dagstidning är att de som skriker allra mest högljutt om att man inte får prata om invandringen i det här jävla landet har slutat ta del av etablerade medier. De sitter i stället och surar framför Avpixlat eller ett Facebookflöde fullt av vardagsrasism. Där odlar de myten om åsiktskorridoren och vänstervridningen av medierna."

Det är inte ironiskt, utan helt naturligt. För att kunna läsa kritiska skildringar av invandringspolitiken måste man vända sig till alternativa medier, just eftersom åsiktskorridoren i de etablerade är tämligen trång. För att slippa invandringskritiska inlägg har dessa etablerade medier dessutom stängt sina kommentarsfält, medan diskussionen är fri på exempelvis Avpixlat. Tidholm beskriver hur dessa "vardagsrasister" missförstår:

"Det är världssamfundet, EU och Sverige som är extrema, i sina halvdana försök att leva upp till grundläggande humanitära åtaganden."

Han må tycka att Sveriges asylpolitik är "halvdan", men att Sverige är ett extremt land i Europa visar varje statistisk översikt. Så kommer då den där överlägsna utläggningen:

"Om någon SD-anhängare trots allt läser detta vill jag ändå säga att jag på allvar förstår den obekväma känsla av förvirring somliga känner inför förändringarna i mindre norrländska städer och samhällen. Det var ju inte länge sedan allt funkade på ett annat sätt. Det fanns nästan ingen arbetslöshet, de kommunala ekonomierna var sunda, politiken handlade om att vilja och frånvaron av internet och etthundraarton tv-kanaler föste på ett otvunget sätt in befolkningen i en värdegemenskap där de flesta delade samma fikabordsreferenser."

Internet och tv-kanaler blir här en variant på sverigedemokrater som blivit kvar "när tåget har gått", eller bor på orter "med dålig mobiltäckning", som Göran Persson kunde förklara. I Tidholms värld handlar all invandringskritik om den där ödsligheten på landsbygden:

"Det är viktigt att komma ihåg i vilken ordning saker skedde och att minnas att frikyrkans gamla kursgård och de kommunala hyreshusen faktiskt stod tomma innan flyktingarna flyttade in, och att skolan var på väg att läggas ned innan de nya eleverna anlände, och att det blev jobb, liv, rörelse, handel och folk på bussarna och inte minst plussiffror i kommunernas befolkningsstatistik för första gången på en väldig massa år."

Återigen måste jag alltså påminna om att befolkningsökning inte i sig är positiv, vilket Tino Sanandaji många gånger förklarat och då ifrågasatt om Sverige verkligen ska följa Bangladeshs och Nigerias väg, där stor befolkningsökning leder till ökad total BNP. Likt många andra tänker Tidholm att människor från Afrika och Mellanöstern ska utgöra glesbygdens nya befolkning och scenariot är ljust:

"Och har vi tur väljer några att stanna när pappren är klara, slå sig ned permanent för att bli tandläkare, jobba i äldrevården eller starta lokala serviceföretag. För det behövs verkligen. Den ursprungliga lokalbefolkningens ungar har nämligen för länge sedan flyttat till stan för att bli spelutvecklare."

I verkligheten, som Tidholm lämnat eller aldrig tillhört, är en låg sysselsättningsgrad ett problem bland många invandrargrupper. Framför allt verkar han helt ha missat att även invandrare hellre söker sig till storstäderna, särskilt om de har för avsikt att studera eller arbeta. I ett roligt exempel har han dock rätt:

"det var inte somalierna som byggde volymhandelsområden som tömde stadskärnorna"

Nej, det är ju sant.

Visst förändras Sverige och världen konstant, men varför måste förändring för Sveriges del alltid handla om asyl- och anhöriginvandring från Afrika och Mellanöstern?

17 kommentarer:

 1. Tack att du orkar bemöta spydigheterna och rena fantasierna hos denna ökända Tidholm!

  Jag förstår inte varför de måste ge sig på våra ungdomar. Jag har unga vuxna som försörjer sig, de måste bo nära jobben. Det är knappast en lösning att försörja menafolket ute på landsbygden. Hur bygger de upp den? Jag har inte sett en enda kommun blomstra på grund av menainvandrarnas förträffliga arbetsförmåga. Känner bara djup sorg som förälder till unga som hånas för att försvara massinvandringen! /V

  SvaraRadera
 2. Vill bara påpeka att om man kallar sig för en medieblogg och vill tillrättavisa en "riktig" journalist bör man åt minstone EN enda gång använda sig av en källa som visar att denne faktiskt bevisat gör fel ibland. Vill inte baka in några åsikter här, utan bara påpeka att inlägget just nu snarare spelar Tidholm i händerna, då det blir just det icke faktabaserade "surande" han skriver om i det första stycket du citerar. Enbart en länk till den statistik om invandringskvoter du nämner hade totalt förändrat karaktären av detta inlägg. Från ett "jag tycker annorlunda och ni borde tro på mig", till ett faktiskt bevis på att Tidholm också bortsett från fakta för att föra fram sin åsikt. Bara något som slog mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det kan man tycka, men jag vet samtidigt att de flesta läsare känner till siffrorna och statistiken. För bara ett par inlägg sedan publicerade jag också statistik över antal asylsökande i Norden.

   I just det här fallet tycker jag inte att statistik var särskilt relevant, eftersom jag huvudsakligen bemöter synen på invandringskritiker som mindre vetande och rädda för utveckling. Om han hade nämnt en felaktig siffra skulle jag givetvis ha publicerat en korrekt.

   Radera
  2. Länk till Tino Sanandajis blogg: http://www.tino.us/
   Här kan du läsa om hur politiker och journalister antingen ljuger eller förskönar invandringens förträfflighet och ekonomiska vinst.
   Tino använder officiell statistik från SCB, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
   /Gunnar Edlund.

   Radera
 3. "Om någon SD-anhängare trots allt läser detta vill jag ändå säga att jag på allvar förstår den obekväma känsla av förvirring somliga känner inför förändringarna i mindre norrländska städer och samhällen."

  Jag känner oro inför förändringen trots att jag bor på Östermalm, men jag är väl enligt Tidholm undantaget som bekräftar regeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är ju SD svagare i Norrland än i det mer tätbefolkade Skåne.

   Radera
  2. ...men med en urstark utveckling. Titta gärna in på val.se och kolla på några kommuner i Västerbottens inland. Eller Västernorrland för den delen.

   Tidholms ambition är att vara norrlandsskildrare. Kanske t.o.m. norrlandsskildraren. Då måste han inlemma storyn om SD på ett sätt som gör sig väl i socialrealismen. Alltså blir SD-väljaren den buttre vi-flytt-int-mannen, rädd för starkt kryddad mat och höga röster, som drömmer sig tillbaka till en tid när tillväxt rådde i barrskogarna.

   Men det här är falskt. Stora delar av både Norrland och övriga glesbygdssverige har varit under avveckling i många decennier utan att bygdens söner röstat på annat än socialdemokraterna. Det är specifikt invandringsfrågan som gjort SD till ett stort parti i Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina, Storuman, Nordmaling, Kramfors, Ånge (16%!), ...

   Radera
  3. Och varför växer SD i dessa norrlandskommuner? Jo, för att populistpartierna i dessa satsat på att etablera relativt storskalig flykting/invandringmottagning i dem. Detta då ofta med det idiotiska argumentet att kommunerna är utflyttningskommuner och behöver befolkningstillväxt. Men den som tillåter sig att tänka, istället för att som något slags tungomålstalare låta käften tjattra om mångkulturens fröjder, förstår naturligtvis att det inte är så.

   Landsbygden hjälps på intet sätt av att fattiga och icke-svensktalande personer bosätter sig där. Detta genererar inga (eller ytterst blygsamma) skatteintäkter till kommunen. Personerna som kommer har inte resurser att investera i ett nytt hus, har svårt att etablera sig på den lokala arbetsmarknaden och startar sällan företag som seriöst är bra för orten.

   Naturligtvis är inte detta vad norrländsk glesbygd behöver. Det är hål i huvudet att tro det. Norrländsk glesbygd mår bra av samma saker som en svensk storstad mår bra av. Alltså att kommunmedborgare med resurser etablerar sig där. Människor som kan investera i att bygga ett hus, starta ett företag eller som genom god inkomst genererar skatteintäkter till kommunen.

   De enda som gynnas av att flyktingförläggningar etableras är ett litet antal asylentreprenörer och i verksamheten anställd personal. Även offentlig växer såklart något. En och annan koordinator för flyktingfrågor och en och annan socionom får ju en anställning på kommunens försörjningsstödsenhet till följd av etableringen av dessa flyktingförläggningar. Det är dock givetvis inte bra för kommunens ekonomi i stort utan endast bra för några enskilda individer som får jobb i asylindustrin (som i ett samhällsperspektiv är en stor kostnadspost och inte en intäktskälla). Det är den bistra sanningen som förvillare som Po Tidholm inte vill ta in.

   För honom gäller bara lögn och förbannad dikt.

   Radera
 4. Jag är antagligen en sån där som "skriker högst" då jag är kritisk till det multikulturella experimentet som massinvandringspolitiken är en del av, men jag tar del av gammelmedia dagligen, det är det de rapporterar och vinklar som får mig och många andra att "skrika" Jag tycker att den dära Tidholm gott kunde göra lite research innan han spyr ur sig fördomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga är att, som du skriver, det multikulturella experimentet inte är ett experiment längre.

   Det är dessvärre inskrivet i grundlagen att Sverige är mångkulturellt. Man kan ju undra hur det mångkulturella samhället kuppades in - någon offentlig diskussion har aldrig förevarit.

   Att ta bort det ur grundlagen är tyvärr inte möjligt utan två riksdagsbeslut med mellanliggande val.

   Radera
 5. Citat Tidholm: "Och har vi tur väljer några att stanna när pappren är klara, slå sig ned permanent för att bli tandläkare, jobba i äldrevården eller starta lokala serviceföretag. För det behövs verkligen. Den ursprungliga lokalbefolkningens ungar har nämligen för länge sedan flyttat till stan för att bli spelutvecklare."

  Nej ! De har flyttat för att få ett arbete !
  I byn fanns på 60-talet tre affärer, post, polis, brandkår, taxi, fik och ett sågverk. Nu finns ingenting ! Mer än en massa halvförfallna hus. Så även om Mehmet är en duktig tandläkare, Fatima en duktig äldrevårdare och Abdul en duktig kebabtekniker så saknas ju kundunderlaget.

  För att bli spelutvecklare behöver man däremot INTE flytta !

  Tidholm har ingen aning om "i vilken ordning saker skedde"..
  Han tror att allt stängdes ner fastän behov förelåg och det behövs bara ny personal så blommar byn igen. Uj-uj !

  Tjalle

  SvaraRadera
 6. Kan inte låta bli detta: Tidholm är från Hälsingland. Formellt är det kanske Norrland. Men jag vill nog ändå hävda att Hälsingland är just Hälsingland. Norrland börjar i Njurunda (strax söder om Sundsvall, för den geografiskt okunnige).

  SvaraRadera
 7. Länk till Tino Sanandajis blogg: http://www.tino.us/
  Här kan du läsa om hur politiker och journalister antingen ljuger eller förskönar invandringens förträfflighet och ekonomiska vinst.
  Tino använder officiell statistik från SCB, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
  /Gunnar Edlund.

  SvaraRadera
 8. Tack! Du beskriver det hela ungefär som jag själv ser på saken.

  Grundlagen om det mångkulturella samhället är ett grovt övergrepp mot det svenska folket.

  SvaraRadera
 9. Tidholms artikel har valsat runt nu ett tag i PK-media. Överallt där den dyker upp och man kan kommentera den så sablar läsarna ner den totalt.

  SvaraRadera
 10. Po har ärvt både gener och tankegods av pappa proggmusikern och "poeten" Thomas Tidholm. Från Tidholm den äldres Twitter-flöde hämtar vi bland annat följande: "Lars Vilks borde snarast skaffa sig ett annat konstprojekt"

  SvaraRadera