torsdag 16 juli 2015

Hur holländsk media berättar om förrymda


I Sverige är vi vana vid att efterlysta brottslingars signalement aldrig anges, annat än möjligen i form av referenser till kläder av typen "bar svarta byxor". Inte ens när förrymda fångar bedöms vara farliga anses allmänheten ha något intresse av vilka de är eller hur de ser ut. Så här ser det idag ut i Nederländernas största dagstidning De Telegraaf:


Rubriken lyder "Farlig kriminell har rymt". Man tvekar inte heller att i texten ange etnicitet:

"Det handlar om den 23-årige marockanske nederländaren Ali Benhadi."

I en generös bakgrundsbeskrivning får vi bland annat veta:

"Benhadi dömdes i september förra året till tre års fängelse, eftersom han tillsammans med två andra var på väg till Arnhem i en stulen Volkswagen, med automatvapen, förklädnader och hammare. Polisen tvingade dem av vägen efter att ett konkret tips inkommit om att trion planerade att genomföra en likvidering på uppdrag av ökända Amsterdam-kriminella, bland annat Gwenette Martha.

Ett officiellt signalement publiceras också:
- Nordafrikanskt utseende
- 1,63 lång
- Hans hår var under fängelsetiden något längre än på ovanstående polisfoto, men möjligen har han klippt sig sedan dess. Ibland har han ett begynnande skägg.
- Ali Benhadi var vid tiden för rymningen klädd i en svart träningsoverall med vita ränder från Adidas. Han bar också påfallande vita Nike-löparskor.1 kommentar:

  1. Jag bara önskar att svenska journalister fick smaka på sin egen medicin en vacker dag.

    SvaraRadera