onsdag 25 november 2015

Asylrättsjurist poserar kring regeringens förslag


Viktor Banke med andra goda människor.

Idag erbjuds asylrättsjuristen Viktor Banke utrymme i DN för att kritisera regeringens yrvakna förslag på migrationsområdet. Alstret innehåller mycket lite juridik, men desto fler känslor och floskler. Det blir lite fel tämligen omgående:

"Ingen kunde förmodligen förutspå höstens ökning av asylsökande. Men är regeringen tvungen att vidta dessa åtgärder – tillfälliga uppehållstillstånd för alla, id-kontroller på all trafik till Sverige och strypt anhöriginvandring? Ovetenskapliga medicinska åldersbedömningar?"

Jo du, det var vi många som kunde. Det krävs inte någon exceptionell analytisk förmåga för att inse att EU:s generösaste asylpolitik skulle leda fram till dagens situation. Det är lätt att anta att personer som Stefan Löfven och Åsa Romson helt saknar en sådan förmåga, men de borde åtminstone under hösten, dag för dag, kunna se vart utvecklingen var på väg. De kanske rentav skulle ha lyssnat lite grann på vad Sverigedemokraterna och alternativ media försökte berätta.

När Banke kallar ålderstesterna för "ovetenskapliga", trots att de är just vetenskapliga, menar han att en 18-åring felaktigt kan klassas som 17-åring, men det är ju oändligt mycket sämre att helt enkelt klassa alla som barn. Att afghaner gärna vill få denna klassificering beror sannolikt på att de i de flesta fall saknar faktiska asylskäl. Den gode juristen drar sig inte heller för att dra upp ett annat märkligt resonemang som är populärt i dessa dagar:

"Nej. Tvungen är man när inga andra åtgärder återstår. Förslaget läggs för att förhindra en krissituation, inte för att krissituationen blivit ohållbar. Påminn mig: vems kris upplever vi?"

Ja, vi vet att situationen är värre i Syrien än i Sverige, men denna jämförelse förblir imbecill. Man skulle nog med fog kunna säga att mottagningssystemet befinner sig i en kris när Migrationsverket inte ens kan erbjuda tak över huvudet, men även om så inte vore fallet; varför skulle en politik som syftar till att förhindra en kommande kris vara felaktig? Föga förvånande ser Viktor Banke tillfälliga uppehållstillstånd som någonting fruktansvärt:

"Tillfälliga uppehållstillstånd ska förlängas med tillfälliga uppehållstillstånd. Med andra ord kan barn behöva träffa Migrationsverket en gång om året så länge hemlandet är obeboeligt."

En gång om året ska man alltså behöva kontakta Migrationsverket för att i gengäld erhålla boende och försörjning. Kanske är belöningen, särskilt om man säger sig fly för sitt liv, vara värd den ansträngningen? För känslomässig effekt refereras sedan till den döde pojken som fotograferades på en strand:

"Nästa Alan Kurdi ska inte med. Men han ska tvingas ut på havet. Nu ska inte längre anhöriga till alternativa skyddsbehövande få invandra. I stället för att en familjemedlem kan ta sig hit, få uppehållstillstånd och sedan kunna flyga hit familjen, måste samtliga ta sjövägen. Även treåringarna."

Om vi nu ska vara exakta, så är det naturligtvis ingen som tvingas ut på havet. Det är absolut ingen självklarhet att afghaner ska bo i Europa, än mindre längst upp i norra delen av kontinenten. Det kan finnas all anledning att kräva att den som vill ta hit släktingar själv ska kunna stå för försörjningen. Till Sverige kommer exempelvis somaliska kvinnor som väl på plats vill se till att ett tiotal barn också kommer till landet. Det är ytterst få, om någon, av dem som uppbär egen försörjning. Man skaffar alltså fler barn än man kan försörja för att sedan kräva att svensken ska göra det.

De irrationella känslorna fortsätter:

"Det fanns något fint med att vara bäst i klassen, och nu har vi nog förlorat det. Det finns däremot ingenting fint med att inleda en kapplöpning mot botten."

Att bedriva EU:s mest extrema invandringspolitik kanske fyllde vissa med självbelåtenhet, men för det svenska samhället och folket hade den ambitionen ingen fördel. Att Sverige nu skulle hamna i "botten" är tveksamt, då vi trots allt fortfarande beviljar asyl och har en någorlunda fungerande välfärd. Det är svårt att se hur regeringens förslag skulle kunna få ett årligt inflöde av över 100 000 människor att plötsligt hamna på Estlands nivå. Viktor Banke ser sig förstås som en av historiens goda människor:

"Nu är vi här igen, såsom vi är då och då genom historien. Nu ska vi begå nya misstag att en gång skämmas över. Varför lär vi oss aldrig?"

Jag är övertygad om att det är massinvandringsvurmarna som en dag, kanske mycket snart, kommer att få skämmas, när ekonomin är raserad och brottsligheten och splittringen kulminerar. Vi kommer att minnas att personer som Fredrik Reinfeldt genomdrev utvecklingen, och att godhetsapostlar som Viktor Banke hyllade den.
6 kommentarer:

 1. Asylrättsjuristen är säkert inte en fin människa gratis. Benämningen "Asylrättsjurist" säger mig att här har vi en person som lever mycket gott på mindre bemedlade svenskars skattebetalningar. Och har inte förstånd att skämmas utan tvärtom exploaterar tragiska människoöden när den lukrativa verksamheten hotas.

  Jag vill för ovanlighetens skull rätta Tobbe på en punkt, jag tror att väldigt många tvingas ut på havet, både kvinnor och barn. Jag tror inte den kriminellt vårdslöst fadern till den drunknade pojken brydde sig om ifall barnet ville ut på havet utan ens en flytväst. Nej, den kriminelle araben ville få ordning på sina dåliga tänder, han trodde själv att implantat behövdes, en affär på några hundratusen som självfallet svenskarna skulle stå för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får rätta mig själv, araber heter väl inte Kurdi i efternamn antar jag.

   Radera
 2. Viktigt att komma ihåg, samt ständigt upprepa i debatten, att medicinska ålderstester är ett av många andra tester som genomförs (exv psykosocial bedömning) och att sammanvägda resultaten bygger beslutet. Så felmarginalen på 2 år enl läkarna justeras så att säga med andra tester.

  Angående juristens påstående att detta kom som en överraskning, är detta punkterat av den socialdemokratiska bloggaren Johan Weterholm (www.ledarsidorna.se) som kunnat påvisa att Regeringskansliet haft dokument från Mig.verk om kraftigt höjda volymer på asylsökande redan ifrån i våras. Vi ska inte låta Löfven, Frigolit och riksgråtaren Åsa komma undan så lätt. En KU-anmälan kanske?

  SvaraRadera
 3. Tack Tobbe! Din blogg är för bra för att vara sant! Du är en mästare på konsten att använda ironi!

  SvaraRadera
 4. Mkt bra blogg. Jag tecknade nyligen prenumeration på Nya Tider.
  Banke är väl asylbaron? Han är inte god utan vill fortsätta tjäna pengar.

  SvaraRadera