fredag 4 december 2015

Avbokas efter islamkritik
På sin Facebook-sida har operasångerskan Susanne Resmark bland annat skrivit:

 "Islam har absolut INGENTING positivt att tillföra i vår kultur, men desto mer av helt vidriga seder och lagar som inte kommer att sky några medel för att nå sina mål!"

Ovanstående rader skulle nog en hel del svenskar stämma in i och jag skulle rentav vilja kalla det en alldeles objektiv sanning. Det räckte dock för att Ängelholms kommun direkt skulle avbryta allt samarbete. I ett pressmeddelande skriver man:

"Ängelholms kommun tar kraftfullt avstånd från de uttalanden som Susanne Resmark har gjort. De är inte förenliga med kommunens värdegrund. Susanne Resmark har i samtal med Ängelholms kommun ångrat och bett om ursäkt för sina uttalanden. Men vid en samlad bedömning av situationen, väljer vi nu att avsluta vårt samarbete med Susanne Resmark."

Observera att Resmark alltså inte har hetsat mot någon folkgrupp, utan helt enkelt uttryckt sina åsikter om en ideologi. Kyrkoherde Fredrik Höggrens kommentar är intressant:

"Hon påstod att hon skrivit det i affekt och hon ändrade en del texter och tog bort några. Hon bytte ut islam och jihadister. Men det är så långt ifrån våra värderingar att vi inte kan sjunga med henne just nu."

Att ta avstånd från jihadister är tydligen också så långt från kyrkans värderingar man kan komma. Följaktligen har nu även Svenska kyrkan i Ängelholm avbokat operasångerskan. Denna historia visar dels hur olika personer, och olika yttranden, hanteras, dels vilken korridor kulturpersonligheter måste hålla sig till.

För några dagar ryckte två av Svenska kyrkans präster ut till försvar av Gina Dirawis utnämning till julvärd, där de bland annat skrev:

"Vi är två präster, jämförelsevis kristna och intresserade av tv tycker vi själva, och vi blev glada när vi hörde att Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT."

Prästerna skriver inte detta därför att de själva skulle vara antisemiter, utan därför att antisemitism från Dirawi kan ursäktas eller helt enkelt ses som irrelevant. En svensk som hade yttrat exakt samma saker skulle aldrig ha kunnat anlitas av SVT. Gina Dirawi ses som en perfekt kandidat på grund av sin muslimska bakgrund och, eftersom muslimer som vanligt uppfattas som barn som inte riktigt ansvarar för sina handlingar och åsikter, bör antisemitiska uttalanden inte tas på allvar. På ett sätt har de rätt. Gina Dirawis funderingar kring judar bottnar sannolikt inte i någon djupare intellektuell analys, utan är helt enkelt en del av hennes geografiska och religiösa bakgrund. När hon konfronterades med anledning av sin rekommendation av boken "Är världen upp och ner?" menade hon, märkligt nog, att hon inte själv läst den, eftersom den "såg fett tråkig ut" och:

"Jag pallade bara läsa typ nio sidor innan jag bytte bok så har fortfarande inte riktigt fått grepp om vem Lasse är eller vad boken säger."

Gina Dirawi har all rätt i världen att läsa, rekommendera och säga vad hon vill, men problemet är att det uppenbarligen inte gäller etniska svenskar, särskilt inte om de är kritiska till islam. Det förklarar varför vi knappt ser en enda kulturpersonlighet komma ut som sverigedemokrat, samtidigt som motstånd mot SD i sig blir en biljett till olika uppdrag, vilket utnämningen av Malena Ernman som nyårsvärd visar. Sverige är som bekant en demokratur, där alla instanser, från medier till Svenska kyrkan, upprätthåller samma linje och där avvikare noggrant sorteras bort.

Sydsvenskan
Helsingborgs Dagblad
6 kommentarer:

 1. Hade Susanne Resmark stått upp för sitt ganska självklara konstaterande, istället för att försöka sälja sitt samvete mot pengar hade jag tyckt synd om henne. Nu känner jag ingen medkänsla.

  //Andreas

  SvaraRadera
 2. Men Jesus sade. »Fader, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra.

  Lukas 23:34

  SvaraRadera
 3. Ängelholms kommunpampar och kyrkoherde Fredrik Höggren är genom sina inkvisitionsmetoder mot Susanne Resmark skyldiga att förklara vad som är bra med islam och vilka av islams seder och lagar de gillar och själva kan tänka sig att följa. Svamlet om "värdegrund" kan de stoppa upp i arslet eftersom den som bara fjäskar med islam/muslimer för att försöka ge sken av att vara "tolerant" och "fördomsfri" inte har någon värdegrund.

  Stig

  SvaraRadera
 4. Hörde att Susanne Resmark nu talar om självmord på Facebook...

  SvaraRadera
 5. Susanne Resmark, du borde verkligen inte ha backat!

  Du kunde ha sagt att Ängelholm verkligen inte är någon stor scen för dig och lätt att undvara.

  Man måste vara kompromisslös mot beslutsfattarna i dagens Sverige och visa att man vågar ta konflikt.

  Lycka till med uppträdena i den stora världen och inse att Sverige och Ängelholm är en flugskit i evighetens hav!

  SvaraRadera
 6. Fruktansvärt att man inte får nyttja yttrandefriheten i Sverige utan att bli bortklassad. Stå på dig Susanne, lämna kommunen de är inte dig värdiga och inte Svenska kyrkan heller. Vi är många som ser vad jihadisterna håller på med och jag vill absolut inte ha detta i Sverige. Jag vill inte ha förtryck mot kvinnor heller, vi lever i ett fritt land med yttrandefrihet och värdighet för både män och kvinnor. Om svenska kyrkan ska bete sig så här så funderar jag starkt på att gå ur för då har de tappat mitt förtroende!

  SvaraRadera