lördag 19 december 2015

Chris Janssens (VB) om regeringens integrationspolitik


Chris Janssens


Det lilla, något artificiella, landet Belgien är en federal stat, vilket innebär att det förutom en federal regering och parlament också finns regeringar och parlament för bland annat Flandern, Vallonien och Bryssel. Det flamländsk-nationalistiska Vlaams Belang har på senare år gått kraftigt tillbaka, främst på grund av konkurrens från det svagt nationalistiska Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), som idag sitter både i den federala och den flamländska regeringen.

I klippet nedan ser vi hur Chris Janssens från Vlaams Belang i det flamländska parlamentet läxar upp Liesbeth Homans från N-VA (till vänster i bänkraden), som är en sorts inrikesminister för Flandern. På hennes bord ligger integration och det som på nederländska kallas "inburgering", som jag i översättningen har låtit flyta samman med integration, då en svensk motsvarighet saknas, men som handlar om hur en nyanländ blir en god medborgare. Varje år, då den flamländska regeringen lägger fram sin budget, ska varje minister presentera ett så kallat "beleidsbrief", som jag har översatt med "budgetförklaring", där denne bland annat redogör för hur politiken ska utformas på det aktuella området. Det är denna redogörelse som Chris Janssens här kritiserar.

Theo Francken (N-VA) är federal minister för asyl och migration. Vi tittade här på hur Filip Dewinter från Vlaams Belang, under en frågestund i det federala parlamentet, kritiserade just Theo Francken.3 kommentarer:

 1. Hon svarar inte. Det är det som kallas "tystnadens tyranni".
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 2. Har Vallonien inget invandringskritiskt parti av betydelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, faktiskt inte. Det fanns en gång ett "Front National", men de nådde aldrig några större framgångar och upplöstes 2012.

   Radera