onsdag 9 december 2015

Franskt fulspel kan löna sigPierre de Saintignon (Socialistpartiet), Marine Le Pen (Front National)
och Xavier Bertrand (Republikanerna).


I den norra regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie fick Marine Le Pens lista 41 procent av rösterna vid de franska regionvalens första omgång i söndags. Högerkoalitionen kom på andra plats, med 25 procent, och vänsterkoalitionen på tredje, med 18 procent. Även Marion Maréchal-Le Pens lista, i den södra regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, erhöll 41 procent, följt av högerns 26 procent och vänsterns 17 procent.

Om den andra omgången i dessa regioner skulle stå mellan de tre konstellationer som har kvalificerat sig, skulle Front National med all sannolikhet ta hem båda. Så rent är dock inte spelet i Frankrike, då övriga partier på olika sätt brukar samarbeta för att blockera Fronten. Så snart valresultatet stod klart, meddelade Socialistpartiet att det inför andra omgången drar sig ur båda regionerna. Partiets förstesekreterare Jean-Christophe Cambadélis sade på valnatten:

"I de regioner som riskerar att vinnas av Front National och där vänstern inte är större än högern, har Socialistpartiet valt att bilda en republikansk spärr, framför allt i Nord-Pas-de-Calais-Picardie och Provence-Alpes-Côte d'Azur."

Christophe Castaner, Socialistpartiets förstanamn i Provence-Alpes-Côte d'Azur, bjöd på ett något motsägelsefullt och hycklande uttalande:

"Det bästa sättet att göra motstånd är att slå FN. Vilket är vad Jean-Christophe Cambadélis har önskat. FN är inte ett klassiskt parti i republiken. FN:s idéer är våra fiender. Naturligtvis är det ett tungt och svårt beslut jag tar. Att släppa fram högern, som har spelat med i FN:s spel, som systematiskt har kopierat FN."

Christophe Castaner (Socialistpartiet), Christian Estrosi (Republikanerna)
och Marion Maréchal-Le Pen (Front National).

Det är uppenbart att den enda möjligheten för övriga partier att besegra Front National är att gå samman och i Socialistpartiets fall uppmana de egna väljarna att rösta på högerns kandidat. Festligt nog avser inte högern att bjuda tillbaka, genom att dra sig ur de regioner där Socialistpartiet är starkare. Socialistpartiet verkar dock ha en något hederligare kandidat, som följaktligen har skällts ut av övriga prominenta socialister, i Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne. Partiets förstanamn där, Jean-Pierre Masseret, sade på valnatten:

"Jag tänker inte låta 5,5 miljoner invånare hamna mellan högern och extremhögern, utan någon representation i regionrådet."

Enligt en opinionsundersökning publicerad idag, skulle taktiken kunna lyckas i norr och söder. I Provence-Alpes-Côte d'Azur skulle Christian Estrosi vinna över Marion Maréchal-Le Pen med 54 procent mot 46 procent. Enligt samma undersökning kommer 77 procent av vänsterväljarna stödja högerkandidaten, medan 9 procent istället kommer att lägga sin röst på Front National.

Siffrorna är likartade i Nord-Pas-de-Calais-Picardie, där 53 procent skulle rösta på högerns Xavier Bertrand och 47 procent på Marine Le Pen. Trots att många vänsterväljare är missnöjda med Socialistpartiets tillbakadragande, uppger även här en majoritet av dem att de kommer att rösta på högerlistan.

Detta är dock endast en opinionsundersökning och det finns skäl att misstänka att många vänsterväljare helt enkelt kommer att avstå från att rösta. Sedan har vi de övriga fyra regionerna, där alla tre konstellationer kommer att mötas i andra omgången och resultatet sannolikt mer kommer att likna den första omgången.

Låt oss avsluta genom att titta på en tweet från Jean-Marie Le Pen, med texten "Tiden då Christian Estrosi inte utmålade sig som 'motståndare' till Front National":


3 kommentarer:

  1. Spännande kväll som väntar oss på söndag. Kanske blir det i så fall Regionen Champagne/Ardenne/Alsace/Lorraine med den diskutabel FN reformatör Philippot som hamnar i FNs julkorg...

    SvaraRadera
  2. Det kan mycket väl visa sig bli en pyrrhusseger ("En sådan seger till, och jag är förlorad") för den oheliga alliansen.

    SvaraRadera
  3. Det är helt makalöst hur etablissemanget in i det sista med näbbar och klor kommer försöka kämpa för att upprätthålla en massinvandring folken i Eu uppenbarligen INTE vill ha!

    SvaraRadera