söndag 6 december 2015

Front National regionvalets vinnare


Marine Le Pen röstar i Hénin-Beaumont i regionen
Nord-Pas-de-Calais-Picardie, där hon själv leder
Front Nationals lista.

När Frankrike idag gick till valurnorna för den första omgången i regionvalet blev det Front National (FN) som nationellt samlade flest röster. De preliminära resultaten visade klockan 20.00 att FN fick mellan 27,5 och 30 procent, högerpartiet Republikanerna ungefär 27,5 procent och Socialistpartiet mellan 22 och 23 procent.

I FN:s traditionella fästen längst i söder och längst i norr segrade partiet stort. I Nord-Pas-de-Calais-Picardie fick FN:s lista, ledd av Marine Le Pen, 41 procent, följt av Republikanernas 25 procent och Socialistpartiets 18 procent. I Provence-Alpes-Côte d'Azur samlade Marion Maréchal-Le Pens lista också 41 procent, följt av Republikanernas 36 procent och Socialistpartiets 15 procent.

Även i Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne segrar partiets lista stort, här ledd av vice ordförande Florian Philippot, med ett bekvämt avstånd till den samlade högern och Socialistpartiet. FN tar också hem förstaplatsen i ytterligare tre regioner; Centre, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées och Bourgogne-Franche-Comté.


Denna första omgång innebär en fullständigt förändrad bild av regionernas politiska landskap. Nästan samtliga har under den gångna mandatperioden styrts av socialister, medan Front National inte har haft makten i någon. Nu återstår att se vad som kommer att hända under valets andra omgång om en vecka. Om det står mellan Front National och exempelvis Republikanerna, brukar Socialistpartiet uppmana sina väljare att "rösta mot" Front National, alltså för motståndaren Republikanerna, och vice versa. I vissa fall kan andra omgången bli en triangulaire, där alltså tre partier har kvalificerat sig. I sådana fall är det inte omöjligt att ett av de två maktpartierna helt enkelt drar sig ur för att försöka förhindra att Front National blir största parti.

Jag skriver mer om detta val i Nya Tider.


Glada frontister i Strasbourg

En socialist i Lille4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är ett renodlat bedrägeri och förakt mot demokratins spelregler när socialisterna uppmanar sin väljare att rösta på republikanerna (eller tvärtom) för att slå ut Front National. De socialistiska väljarna blir i en handvändning republikaner och att fransmännen kan gå med på detta och samtidigt inbilla sig att Frankrike är demokratins vagga med sin upplysningstid och revolution 1789 är patetiskt och hycklade. "Frihet, jämlikhet och broderskap" rimmar illa med politiskt rävspel, mygel och mobbing.

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har redan nu företrädare gått ut med att "3:an" bör dra sig ur där FN är störst.

   Radera
 2. Vore intressant att se siffror över hur FN:s framgångar förhåller sig till andelen invandrare i de olika regionerna. Något du kan ordna fram Tobbe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon direkt sådan koppling är svår att se, även om till exempel Bretagne, med förhållandevis låg andel invandrare också är en av de regioner där FN har lägst stöd. En annan är Paris-regionen, Ile de France, som trots en stor mängd invandrare är en av FN:s svårare områden (även om de trots allt nu fick 18 procent). Sydfrankrike, med ett stort antal nordafrikaner, är ett historiskt starkt fäste för FN.

   Radera