lördag 12 december 2015

Jean-Marie Le Pen om morgondagens val
Det senaste avsnittet av Jean-Marie Le Pens egen veckojournal kom förstås att till stor del handla om morgondagens andra omgång i det franska regionvalet. Front National, som kom först i sex regioner i den första omgången, ligger bra till, men i vanlig ordning försöker övriga partier genom olika former av allianser motarbeta Fronten. Sålunda har Socialistpartiet redan dragit sig ur ett par regioner, för att ge högerpartiet Republikanerna maximal möjlighet att besegra Front National. Ett undantag finns i regionen Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne, där den sittande ordföranden Jean-Pierre Masseret, från Socialistpartiet, fortsätter att föra kampanj för sitt eget parti, trots att både Front National och Republikanerna fick fler röster i den första omgången.

Jag har klippt bort de delar som inte berör morgondagens val.

Territorialprincipen, på latin Jus soli ("jordens rätt"), är en princip för bestämmande av medborgarskap som utgår från att medborgarskap förvärvas automatiskt av ett barn när det föds i en viss stat. 

Patrick Bruel är en artist som vid olika tillfällen poserat mot Front National, bland annat efter kommunalvalen, då han deklarerade att han aldrig skulle spela i en kommun styrd av FN.6 kommentarer:

 1. Jimmy Windeskog12 december 2015 21:33

  En fantastisk intervju, en fantastisk politiker!

  Du borde översätta dessa sändningar varje vecka (speciellt är man ju redan nu nyfiken på hans eftervalsanalys).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du uppskattar klippet! En gång i tiden lade jag upp dessa varje vecka...jag ska försöka att lägga upp även nästa avsnitt. De produceras dock inte längre riktigt varje vecka.

   Radera
  2. Jimmy Windeskog13 december 2015 17:57

   Du som kan följa inrikesdebatten lite, hur går det i regionvalen i kväll då?

   Radera
  3. Det ska jag berätta nu. 20.00 har vi resultatet.

   Radera
 2. Tack Tobbe mycket intressant om fransk politik och falskspelet som pågår där liksom här.

  SvaraRadera
 3. Jag hade aldrig hört talas om denna Bruel så jag googlade lite:

  "Patrick is the son of Pierre Benguigui and Augusta Kammoun, daughter of Elie and Céline ben Sidoun. His family became French in 1870 when the Crémieux Decree granted full French citizenship to the indigenous Jews of Algeria."

  Han är alltså en ättling till medlöparna till den muslimska invasionen av Iberiska halvön som hade att välja på att lämna landet eller konvertera till kristendomen sedan dubbelkungadömet Aragonien/Kastilien slagit morerna i grunden. De lämnade Spanien för att hamna i Algeriet och slutligen i Frankrike efter det att under närmast kuppartade former justitieminister Adolphe Crémieux beviljat franskt medborgarskap åt 35 000 fränder.

  Att lojaliteten inte riktas mot landet där de bor är tyvärr också ett fenomen som vi tyvärr i accelererande omfattning även numera ser i Sverige.

  SvaraRadera