onsdag 27 januari 2016

Debatten Jimmie Åkesson mot Maria Ferm
Trots att jag naturligtvis inte är det minsta neutral, vill jag ändå hävda att jag alltid försöker ta del av ledartexter, debattartiklar och debatter förutsättningslöst och med öppet sinne. När det utannonseras att Jimmie Åkesson ska möta Maria Ferm (MP) i en migrationsrelaterad fråga är den första tanken att matchen redan är avgjord, men jag gjorde mitt yttersta för att lyssna på och bedöma även Ferms ställningstagande. Debatten handlar alltså om de danska åtgärderna på migrationsområdet, och då främst att asylsökande i fortsättningen själva i mån av tillgångar ska bidra till uppehället:


Eftersom jag utlovade att försöka bedöma mötet så objektivt det nu är möjligt, vill jag vara generös och säga att Maria Ferms huvudpoäng, att asylsökandes tillgångar innebär en fördel vid etableringen i det nya landet, kan ha en viss riktighet. Denna möjlighet bleknar dock helt när den jämförs med Jimmie Åkessons huvudpoäng, där han framhåller det orimliga i att personer med egna tillgångar ska försörjas av danska skattebetalare. Vi vet ju också att svenskar som söker försörjningsstöd endast kan komma ifråga för ett sådant om de först avyttrar just alla sina tillgångar.

Maria Ferm förföll också snabbt till tendentiösa beskrivningar och känsloargument, med formuleringar som "konfiskera deras ägodelar". Hon talade givetvis också om att Danmark genom dessa åtgärder blev "ett slutet land" och anslöt sig därmed till den i dessa kretsar populära sammanblandningen av handel, globalisering, turism och asylinvandring. Att börja tala om att asylsökande sätts i fängelse i Ungern och Tjeckien, vilket inte alls hade med diskussionen att göra, var också ett lågvattenmärke. Hon ska dock få en liten stjärna för att hon varken nämnde "människosyn" eller använde referenser till att "dra ut guldplomber". Det mest bisarra i hela debatten var förstås att Maria Ferm talar för en linje som hennes eget parti i regeringsställning inte står för.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att denna fråga är tämligen irrelevant. En asylsökande medför så stora kostnader att ytterst få av dem torde medföra tillgångar som kan täcka uppehället under hela processen. Åtgärderna kan förstås ses som en signal för att minska det totala asyltrycket, men om man istället införde mitt förslag att helt sluta bevilja asylansökningar, skulle inga andra signaler behöva skickas ut.
4 kommentarer:

 1. Det som har en poäng i denna fråga är ju att Sverige införde detta (kan inte detaljerna i det danska förslaget men ändå) redan under Göran Perssons tid. Dessutom med bred majoritet. Lagen om mottagande av asylsökande, 15 §.
  Om detta sägs inte mycket.......

  SvaraRadera
 2. Maria Ferm lyver. Det er ikke "deras sidste ägodelar", der er alt hvad der overstiger 44.000 kroner.
  Hvis jeg går på socialkontoret, og vil have hjælp, fortæller de mig, jeg må bruge min formue først. Så enkelt er det.

  SvaraRadera
 3. Om enbart mat logi arbete sjukvård och skydd undan krig erbjöds så skulle strömmen minska med 95%

  SvaraRadera
 4. Maria Ferm!

  Du som politiker borde skämmas! Ta reda på fakta innan du kränker andra länder och deras politik! För din info om mäniskor som sitter i fängelse i Ungern så är sanningen följande:

  De personer som hittills anklagats och dömts för olagligt inträde har också utvisats ur landet!!! Numera är det 8 personer som häktats för olagligt gränspassage samt forcering av gränsen och 24 har anklagats för våldsamt upplopp resp. våld mot tjänsteman. OCH INTE FÖR ATT DEM ÄR FLYKTINGAR! Hur jävla dum får man vara som politiker? När någon attackerar en gräns där det står poliser, när någon försöker forcera en grind som är stängd, när någon står med megafon och gör upplopp då begår dessa människor ett brott! Och då blir man också arresterad i väntan på rättegång. Och enligt gällande lagar som gäller alla även EU medborgare inte bara flytkingar så kommer man att få sitt straff i detta fall utvisning! Att passera en gräns på ett olagligt sätt d v s komma in i ett land utifrån Schengen utan giltiga handlingar genom att smugglas in eller smyga in är olagligt även i Sverige! Du Maria ferm borde läsa på ditt eget lands lagar och regler innan du uttalar dig om andra! Verkar som om hela svenska regeringen har fått fnatt och att dem lever i en skyddad verkstad medan folket sitter in deep shit!!!!

  SvaraRadera