onsdag 27 januari 2016

En dos motbjudande hyckleri från Vänsterpartiet


Barbro Sörman i talarstolen

Idag högtidlighålls på olika sätt befrielsen av Auschwitz och från skilda politiska håll gör man sitt bästa för att använda tillfället för att posera och utnyttja händelsen i dagspolitiken. Så även Barbro Sörman, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Storstockholm, som på partiets hemsida direkt övergår till svensk migrationspolitik:

"Det har sällan känts mer aktuellt än nu att påminna om vad rasism och fascism leder till. Rasism är beroende av att vi människor slutar se andra människor som människor. Den är beroende av stängda gränser och stängda hjärtan. Den kan frodas i ett land som säger sig behöva “andrum” från människor på flykt."

Så oerhört dumt och förljuget. Att människor skickades till tyska koncentrationsläger har ingenting med vår migrationspolitik att göra. Anledningen till att Barbro Sörman vill "påminna om vad rasism och fascism leder till" är förstås att hon också kallar Sverigedemokraterna för fascister, och att partiets väljare ska skämmas lite extra denna dag, samtidigt som vänstermänniskor blir särskilt upphetsade när de får kämpa mot "fascister". Att rasism, eller "rasism", är beroende av stängda gränser är ett mycket märkligt påstående, eftersom personer av Sörmans kaliber knappast skulle låta bli att finna rasism i det mesta även om vi hade alldeles öppna gränser. Den ideologi som i sanning är beroende av stängda gränser är dessutom just kommunismen, från Östtyskland till Nordkorea. Som vanligt missuppfattas också medvetet vad det där "andrummet" handlade om, nämligen en möjlighet att hinna ikapp i en akut situation när det exempelvis gäller att ge asylsökande tak över huvudet, då Sverige hade tagit emot 80 000 människor på ett par månader. Pekoralet fortsätter:

"Och historien upprepar sig. Vi sa “aldrig mer” och skrev under konventionen om de mänskliga rättigheterna. Vi bestämde oss för att alla har samma rättigheter, oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, funktionsvariationer  eller religion och att det skulle gå att leva tillsammans men så fort dessa föresatser och överenskommelser testades på allvar så kastades de över bord och övergavs. I en sjunkande gummibåt på Medelhavet."

Därmed kommer vi in på huvudskälet till att texten utgör ett stort hyckleri. Vänsterpartiet hade fram till 1990 beteckningen "kommunisterna" i partinamnet, och kände sig alltså helt bekväma med ordet under hela den tid då Östeuropa bestod av kommunistiska diktaturer. Det är ingen vågad gissning att en hel del av partiets medlemmar fortfarande ser sig som kommunister. Vi minns också att den förre partiledaren Lars Ohly in i det sista insisterade på att kalla sig just kommunist.


Vänsterpartiet i Västerås firar första maj


Texten vill låta påskina att allt var frid och fröjd efter 1945, men halva Europa lydde då alltså under sovjetisk diktatur och Stalins utrensningar skulle pågå i ytterligare några år. Barbro Sörman drar sig inte ens för att inkludera sig själv i de som sade "aldrig mer", trots att kommunismen skulle fortsätta att skörda liv och leda till rena folkmord under de decennier som följde. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 och de kommunistiska länderna avstod från att rösta, under förevändningen att deklarationen inte tillräckligt hårt fördömde fascism, men i verkligheten snarare för att de själva knappast levde upp till dokumentets ideal och deklarationen bland annat innehöll en frihet för medborgarna att lämna sina länder. Vänsterpartiet hade fram till murens fall 1989 goda förbindelser med dessa länders regimer. Det är enormt historielöst och förljuget att hävda att de mänskliga rättigheterna plötsligt "kastades över bord" vid båttrafiken över Medelhavet, eftersom kommunistiska (och andra) länder brutit mot alla dessa rättigheter från krigsslutet till våra dagar.

Att Europa vill reglera sin invandring går inte att jämföra med varken tyska förbrytelser under 1940-talet eller alla de brott som kommunismen begått före och efter dess. Världens första kommunistiska land blev Ryssland, där terror och tusentals avrättningar inleddes direkt vid maktövertagandet 1917, vilket också är året då det som idag kallas för Vänsterpartiet bildades. Under Josef Stalins styre skickades miljoner människor till läger i Sibirien och bara under åren 1937-1938 arresterades en och en halv miljon människor, varav över 600 000 avrättades. Hur många vet att runt 30 000 människor dödades i det kommunistiska Mongoliet vid denna tid? När Stalin dog 1953 höll Vänsterpartiets blivande partiledare C-H Hermansson ett tal vid en minneshögtid i Sverige:

"Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän."Jonas Sjöstedt och C-H Hermansson

I Kina kan kommunismens offer räknas i tiotals miljoner. I dagens Nordkorea bedöms runt 200 000 personer sitta i fångläger, människor som de som idag poserar runt Auschwitz ägnar få tankar. Det går utmärkt att beklaga de som föll offer för tyska, eller för den delen amerikanska och sovjetiska, övergrepp under och före andra världskriget, men Vänsterpartiet är de sista som ska göra det.
10 kommentarer:

 1. Hur kan en politiker än i dag hylla Stalin som en stor statsman övergår min fattningsförmåga-faktaimmun kommunist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, just det citatet kommer från 1953, men att Lenin står högt i kurs hos många av dagens medlemmar vet vi.

   Radera
 2. Kommunisternas mysfarbror CH Hermansson från tiden då det begav sig. Minns inte om den famösa hyllningen var i samband med odjurets frånfälle eller födelsedag, hursomhelst tack Tobbe!

  SvaraRadera
 3. "I en sjunkande gummibåt på Medelhavet.". Vurmen för muslimer är stor inom vänstern. Judarna försvinner liksom i skuggan bakom flyende stridsdugliga män. Och hon glömmer av att berätta hur dessa muslimska män tagit med sig antisemitismen till exempelvis Malmö där judar löper gatlopp för att undgå våld. Så enkelt sagt, Barbro Sörman struntar i judar och lägger sin empati på araber, trots att araberna var med på Hitlers sida och mördade judar.

  SvaraRadera
 4. Vänsterpartisterna tror att det är vänstermänniskor som kommer som flyktingar. Men detta parti har stått och stampat på samma ställe så lång jag kan minnas, så någon röstförstärkning märks inte.
  För de kan väl inte vurma för islam. I det mest fanatiska islamist länderna står vänstern inte högt i kurs. Det händer där att de hissas upp i första tänkbara stolpe eller fängslas.
  Historielösheten hos dagens vänster och särskilt bland de yngre medlemmarna och sympatisörerna är fundamental.

  SvaraRadera
 5. Vi kan gott glömma "förintelsen" och istället komma ihåg det riktiga folkmordet vid namn Holodomor.
  Ett avsiktligt folkmord utfört av det helt igenom ****styrda Sovjet på det ukrainska folket, miljoner svalt ihjäl när Europas brödkorg tömdes på spannmål.
  Varför tiger media om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Sovjet Story sändes på Svt/kunskapskanalen 2009 under julhelgen (finns på you tube):
   https://www.youtube.com/watch?v=XO6-nuk0UhA

   Radera
 6. Angående tidigare kommentar från 10.07 om röstförstärkning.
  Så här glada var Bodens kommunister i fjol över "förstärkningen" (se länk nedan). Att dessa nya (o för dagen tillfälliga) stödmedlemmar kanske mest var där för fikats skull är en annan sak, men det visar nivån hos vänstern...
  http://www.nsd.se/nyheter/boden/det-basta-tag-vi-nagonsin-har-haft-9254550.aspx

  SvaraRadera
 7. För dig som vill lära dig mer om VPK som sedan blev V, dess historia och ledare så rekommenderar jag boken "Låt mig få städa klart" av gamla utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamson. Han var korre i Sovjet åt SR/SVT under 70-80 talet. Mycket lärorik om Sveriges kommunister som fortfarande inte gjort avbön.

  SvaraRadera
 8. Var i Ryssland 1975,- då var Lenin=Good Stalin=Bad, fram och baksida på samma mynt:
  Chekist - A Powerful Film from the Project 'Russian novel', shot by Alexander Rogozhkin in 1992 . The Film is based on the novel by Vladimir notch "Sliver" (1923).
  https://www.youtube.com/watch?v=_RQVSHfuPCQ

  SvaraRadera