onsdag 20 januari 2016

"Öppenhet" ska skapa genier


Bilden som Aftonbladet faktiskt har valt för att
illustrera hur invandring öppnar upp för genidrag.


Många liberaler tänker sig, eller påstår åtminstone, att invandring och etnisk mångfald i sig skapar kreativitet och en "dynamik", som i sin tur på ett magiskt sätt leder till ekonomisk tillväxt. Britten Philippe Legrain har gjort denna tanke till en heltidssysselsättning och har ibland fått skriva i svenska medier. Hans forskning och böcker verkar i stort sett gå ut på att titta på platser som Silicon Valley och Londons finanscentrum, för att konstatera att dessa är "mångkulturella", vilket leder till slutsatsen att etnisk mångfald är en förutsättning för innovation och finansiell handel.

I denna anda bjuder idag Aftonbladets Peter Kadhammar på ett mycket kort och mycket fånigt inlägg med rubriken "Öppna länder öppnar upp för fler genidrag". Resonemanget är lika häpnadsväckande som Legrains:

"Utlandsfödda invånare i USA utgör 13 procent av befolkningen men står för nästan en tredjedel av alla patent och en fjärdedel av alla Nobelpris som tilldelats amerikaner."

Det är till att börja med ohederligt att dra in USA i en svensk debatt. Många akademiker och forskare söker sig till USA därför att många av världens mest prestigefyllda universitet finns där, liksom möjligheten att tjäna pengar. Exemplen vi får på dessa kreativa migranter är också intressanta:

"Weiner har skrivit en bok om världens mest kreativa platser, 'The Geography of Genius'. Han ställer frågan hur det kommer sig att så många av världens snillen har varit migranter och flyktingar. Albert Einstein, Marie Curie och Sigmund Freud till exempel."

I verkligheten var både Einstein och Freud ansedda inom sina respektive fält innan de lämnade hemländerna och Marie Curie höll för fullt på med avancerade studier. Om vi nu ska lära oss något av dessa exempel, är det kanske tyskspråkiga judiska män vi bör fokusera på? Vi får därefter den mycket typiska förklaringen till hur invandring skapar framgångar:

"Svaret är inte invandrarens strävsamhet och ambition, svaret är att en person som flyttar från invand miljö till ett nytt sammanhang ­tvingas se saker ur nya vinklar, ­tänka annorlunda, tänka nytt. ­Så kan den talangfulle få gnistan som gör honom till geni."

Det tror jag faktiskt inte alls på. Det ligger närmare till hands att tänka sig att individen som söker de där patenten och får det där nobelpriset kom till det nya landet med en viss intelligens och i många fall med en gedigen utbildning eller kunskap. Vi får ännu ett märkligt exempel som ska ge ett empiriskt bevis:

"Att slutna länder står stilla har vi alltid vetat. Se bara på de kommunistiska staterna under kalla kriget. Det var ­inte bara planekonomins fel att de gjorde bankrutt. Det berodde också på muren de gömde sig bakom."

Nej, ekonomin stagnerade just för att den var kommunistisk, ett system som skapar få incitament för innovation och företagande. Järnridån fanns inte för att hindra kreativa och härligt mångkulturella människor att ta sig in i de kommunistiska länderna för att skapa, utan för att förhindra att människor lämnade dessa. Vårt eget lands storföretag och grund till välstånd skapades huvudsakligen av pursvenskar i 1800-talets homogena Sverige. Avslutningen blir så där verklighetsfrämmande och drömsk som nästan bara liberaler kan frammana:

"160 000 flyktingar är en enorm utmaning. Men tänk om vi lyckas frigöra den kreativitet som finns i alla människor! Då blir vi på alla sätt oändligt mycket rikare."

Trots att Kadhammar har gott om utrymme efter sin korta text för att förklara hur kreativiteten ska frigöras får vi inget svar. I verkligheten, bortom liberala fantasier, innebär utomeuropeisk asylinvandring en förlust, även rent ekonomiskt, för våra europeiska länder. Sysselsättningsgraden är lägre och vi väntar fortfarande på vår förste somaliske nobelpristagare.
11 kommentarer:

 1. Tack Tobbe, slutklämmen var magnifik!

  SvaraRadera
 2. Sovjet var väldigt innovativt när det gäller teknik, särskilt jämfört med islamska länder, problemet var att det kommunistiska systemet inte skapade företag som sålde det man utvecklade. De enda grenarna som blomstrade var vapenutveckling och rymdforskning inom statens ramar. Kadhammar vet som vanligt inte vad han svamlar om...

  Benny

  SvaraRadera
 3. Tycker dom fått släppa sin kreativitet långt nog.

  Fråga alla offer och våldtagna !

  SvaraRadera
 4. Om man påstår att massiv invandring från världens mest dysfunktionella och outvecklade länder är lönsam och berikande för ett välutvecklat och modernt land som Sverige, ja då behöver man antingen gå i psykoterapi eller bearbeta och komma tillrätta med sin mytomani.

  SvaraRadera
 5. Inte ens Kadhammar är nog en sådan idiot att han tror på det han själv skrivit. Men det ger säkert några kronor extra vid lönerevisionen att fabulera ihop några riktiga PK-excesser. Kanske det kommer ett jobberbjudande med bättre pröjs från Expressen eller DN eller rentav SVT? Sedan är väl detta ett sätt att få utlopp för vänstermänniskans inneboende, patologiska behov av att provocera.

  SvaraRadera
 6. "Utlandsfödda invånare i USA utgör 13 procent av befolkningen men står för nästan en tredjedel av alla patent och en fjärdedel av alla Nobelpris som tilldelats amerikaner."

  Hur många av de amerikanska vetenskapliga nobelprisen har tilldelats muslimer? Svar: ett enda (Ahmed Zewail). Totalt har 1,5 miljarder muslimer kammat hem 3 st vetenskapliga nobelpris, att jämföra med att 15 miljoner judar har kammat hem över 100 st.

  SvaraRadera
 7. "Han ställer frågan hur det kommer sig att så många av världens snillen har varit migranter och flyktingar. Albert Einstein, Marie Curie och Sigmund Freud till exempel."

  Dessa tre genier ingick väl knappast i en folkvandring av det slag vi nu ser från Afrika och Mellanöstern. Hunnerna, ostrohoterna och langobarderna var folkvandringstidens immigranter men det innebar inte att de var genier.

  Stig

  SvaraRadera
 8. "Men tänk om vi lyckas frigöra den kreativitet som finns i alla människor! Då blir vi på alla sätt oändligt mycket rikare."

  Är inte Peter Kadhammar alldeles för gammal för sådana dagdrömmar. Kreativitet finns nog inom alla människor men det finns hos vissa också en stor dos destruktivitet och ovilja att anpassa sig, ovilja att vara medborgare istället för motborgare. Under de senaste 20 åren har både borgerliga och socialistiska regeringar lagt ner många miljarder kronor på att försöka frigöra den där kreativiteten genom ett otal integrationsåtgärder och satsningar på utanförskapsområden med så gott som noll effekt. Bilarna och skolorna fortsätter brinna, poliser och brandmän blir fortfarande attackerade med stenar och fyrverkeripjäser, de muslimska hatpredikanterna fortsätter att hetsa i moskéerna och svenska kvinnor fortsätter att bli våldtagna och sexuellt trakasserade och det till och med ökar.

  Stig

  SvaraRadera
 9. De tidiga vikingarna levde i extrem isolering men utvecklade en framstående kultur som sedan förtvinade efter ett par hundra år med kontakter med omvärlden. Dagens Japan och Korea har närmare noll invandring men är mycket kreativa. Kadhammar måste ha skrivit detta under influens av rusdrycker.

  SvaraRadera
 10. Vad eller vilken sorts genier skall då skapas?
  En ny joker kanske.

  /Dave Null

  SvaraRadera
 11. Jag såg på en föreläsning från ett amerikanskt universitet föreläsningen handlade om varför A.Hitler förlorade WW2 Han frågade Churchills militära rådgivare och fick svaret:våra tyska vetenskapsmän var bättre än hitlers tyska vetenskapsmän. Professorn bestämde sig att kolla upp det och upptäckte att Tyskland hade fått 67 nobelpris före WW2 och bara 5 efter kriget. USA hade fått 5 innan WW2 och minst 67 efter kriget. Att jämföra Judiska universitets professorer med analfabeter från MENA är verkligen de att jämföra äpplen med päron. Och när det gäller Legrain så klarar han inte av att sköta ett Excelark ,det upptäcktes på MIT instution för national ekonomi

  SvaraRadera